Hoppa till innehåll

8 prylar från 90-talet som kan vara värda en förmögenhet idag

Markus Aamisepp

Du skulle aldrig slängt dina Happy Meal-leksaker.

I en tid där konsumtionen bara ökar och ökar är det många som istället vänder sig till diverse second-hand-basarer och loppisar för att köpa och sälja prylar. Kanske är det bara ett sätt för dig att rena samvetet för dina årliga flygresor till Ayia Napa – men trenden kring begagnade saker är miljövänligt och ett toppenval för oss som inte har råd att köpa svindyra kläder, inredning och annat från inglasade lyxgallerior.

Det finns dock även – som det heter – en annan sida av myntet; att sälja unika begagnade saker för att tjäna lite större slantar är en konst som praktiseras av många. Men det gäller att veta vilka prylar som kan läggas ut för saftiga blocketprislappar. Det visar sig nämligen att det inte nödvändigtvis bara handlar om sällsynta Pokémonkort eller vinylskivor. Även leksaker från Happy Meals, Lego och Nintendoapparater säljs för stora summor på virtuella auktionssidor.

Innan du drar en runda till tippen med vad du tror är bråte från förrådet kan det vara sunt att undersöka vad du kan annonsera ut – så kanske du kan uppgradera tillvaron med den (förhoppningsvis) stora vinsten.

Nu, utan vidare överläggningar: här är 8 prylar du kan ha hemma och är värda en mer än vad du tror.

1. Första upplagan av Harry Potter-boken

Råkar du ha en orignalversion av J.K. Rowlings första Harry Potter och de vises sten (1997) hemma kan du också ha en lägenhetsinsats till hands. De första upplagorna såldes bara i 500 exemplar, varav 300 gick direkt till biblioteken, vilket gör den minst sagt unik.

Boken kan vara värd allt från 350 000 till en halv miljon kronor – en summa som gör det väldigt väldigt ovärt att ha kvar den för bara nostalgiska anledningar.

2. Happy Meal-leksaker från donken

Varken barn eller vuxna tänker att de inplastade leksakerna du finner bland de svettiga pommes fritsen i Happy Meal-påsen någon gång kommer vara värda pengar. Men det har visat sig att vissa varianter faktiskt kan ge dig en del stålar i fickan. Den mest värdefulla leksaken från 90-talet är en Inspector Gadget-variant och säljs för runt 3 100 kronor.

3. Pokémonkort

Foto: John Keeble/Getty Images

De flesta som hade en pokémonsamling en gång i tiden visste antagligen aldrig hur man faktiskt spelade – utan istället använde sina sällsynta kort för att flasha och därmed klättra upp för diverse grundskolehierarkier. Har du kvar din samling och har supeflyt kan dina kort vara värda väldigt mycket pengar. Att ett Pikachu-kort såldes för ungefär 490 000 kronor 2017 eller att ett Charizard-kort kan vara värt upp till 100 000 kronor är nog med saftig inspiration för att du ska ta en extra titt på din barndomssamling.

4. Nintendos Game Boy

Foto: James Sheppard/Future via Getty Images

Leta fram din Gameboy från förrådet – den kan vara värd mycket pengar. Enligt hemsidan pricecharting såldes en originalvariant i februari i år för ungefär 18 000 kronor.

5. Lego

Lego har varit poppis bland stora som små sedan det danska företaget började producera byggnadsblocken 1949. Men det var under 1990-talet som de blev vedertagna klassiker – och därför är nostalgiska legoset från det decenniet extra värdefulla. På eBay säljs oöppnade kit för flera tusen kronor.

6. Tamagotchi

Foto: David Lodge/FilmMagic

De (låt oss vara helt ärliga) otroligt tråkiga leksakerna som går ut på att hålla ett pixlat djur vid liv kan tydligen säljas för mycket stålar; men bara om du har en unik variant. Versioner som ”Tamagotchi Ocean”, ”Yasashii Blue” och vita och röda first generation Tamagotchi kan vara värda flera tusen kronor.

7. Vinylskivor

Vinylskivor från 70-talet och tidigare är oftast värda mest pengar. Men det finns också några från 90-talet som du kan sälja för semesterkonto-främjande summor. Nirvanas ”Bleach”-skiva från 1992 kan vara värd runt 13 000 kronor och en White Stripes-skiva såldes för 160 000 kronor 2010. Hoppla!

8. Disneyfilmer i VHS-format

Flera Disneyfilmer från 90-talet i VHS-format finns ute för tiotusentals kronor på eBay – men allt som oftast säljs de inte för mer än 200 kronor. Dock såldes en version av Skönheten och odjuret (1991) på auktion för drygt 80 000 kronor 2016. Kan alltså vara värt att snoka igenom dina gamla VHS-samlingar innan du frisbeear iväg dem i hårdplastcontainern på tippen.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.