Hoppa till innehåll

Därför är dina Pokémonkort från 90-talet glödheta igen (och värda extremt mycket pengar)

Wilmer Gyllström

Få visste hur man egentligen spelade med dem, men ack så populära de var. Pokemon-korten gör nu stor comeback på världens auktionshus.

I dessa tider är det många som minns 2016 då man kunde se stora klungor samlas lite här och var på stan. Till en början var det aningen underligt, men sedan föll polletten ner. Pokémon Go blev ett fenomen, och kändes som en av få digitala trender helt utan Black Mirror-konnotationer. Kanske är det den mysiga nostalgi-känslan från den tiden som skapat en ny efterfrågan på samlarkorten från 90-talet.

Fenomenet samlarkort har så klart funnits länge, ända sedan ”filmisens” dagar – samlarbilder på kända skådespelare. För 80-talisterna var det hockeykort och Panini-album som gällde och för 90-talisterna var det Pokémonkort. Nu, närmare 30 år senare, har Pokémonkorten fått nytt bränsle och är glödheta på marknaden.

Den generation som inte kunde få tag i just det där kortet som man var ute efter då, har nu valt att ta det i egna händer – och betalar nu brutala summor för att få sin barndomsdröm att gå i uppfyllelse. Inte minst för någon vecka sedan, då den pensionerade rapparen Logic budade hem Pokémonkortet Charizard för närmare två miljoner kronor (ja, du läste rätt).

Den svenska marknaden för begagnade prylar har också märkt ett intresse för spelkorten. Annonserna för Pokémonkort har ökat med 95 procent mellan augusti och oktober, om man jämför med fjolårets statistik. Enbart under oktober månad har annonserna ökat med hela 150 procent jämfört med fjolårets oktober. 600 kr, det är vad medianpriset i oktober ligger på. Jämfört med samma period förra året, är det en ökning på 50 procent. Så det kanske är dags att leta fram den gamla mappen med korten i och börja sälja? Eller varför inte investera?

För den som känner sig sugen ligger just nu ett av de mest sällsynta korten ute för budgivning på Blocket. Logic köpte kortet för 2 miljoner kronor men här kan du få det för en, ja, mer eller mindre överkomlig slant.

– Om man tillhör millennials-generationen som samlat på sig Pokémonkort som nu ligger och dammar på vinden kanske det är dags att se över sin samling för att kolla om man sitter på en potentiell guldgruva, säger Tero Marjamäki som är kommunikationschef på Blocket.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.