8 saker vi minns från nätåret 2014

Johan Hurtig Wagrell  |  Publicerad 2014-12-19 20:30  |  Lästid: 4 minuter
viralt-2014

Nej, internet gick inte sönder i år heller. Men visst skälvde det till ordentligt några gånger. Här är de största händelserna från nätåret 2014!

* * *

 

1. Fotbolls-VM i sociala medier

worldcup

2014 var året då världens största sportevenemang tog sin rättmätiga plats även i sociala medier. Under hela VM tryckte 350 miljoner människor ut över tre miljarder poster, kommentarer och likes som hade med mästerskapet att göra. Det är fler än vid något annat evenemang någonsin (tidigare rekordinnehavare var förra årets Super bowl). Brasilien-Tyskland-matchen (du vet, den som slutade 1-7) genererade 35,6 miljoner tweeds, fler än någon annan match i någon annan sport någonsin – inklusive året VM-final.

När? 12 juni till 13 juli.

Höjdpunkt? När Tyskland besegrade Argentina i finalen skickades som mest 618 725 meddelanden i minuten på twitter – den mest aktiva tiden under hela året.

 

2. Oscars-selfien

ellen_oscars_tweet

Internetåret började med en riktig stjärnsmäll. De cirka 100 personer som fortfarande inte missbrukade ordet ”selfie” började garanterat göra det efter att den här bilden postades på twitter. Ellen de Generes ”superselfie” innehåller ett tiotal av de kändaste ansiktena på planeten. Inlägget slog det tidigare rekordet i retweets, Barack Obamas från valnatten, fyra gånger om.

När? Det som redan kan kännas som ett par år sedan inträffade faktiskt den 2 mars i år.

Höjdpunkt? Kolla siffran under ”retweets” nere till vänster…

 

3. Ice bucket challenge

Okej att Ice bucket challenge blev ett ännu mer känt fenomen än sjukdomen ALS, som kampanjen hade till syfte att medvetandegöra. Men frågan är hur många som kände till åkomman innan kändisar som Leonardo di Caprio, Oprah Winfrey, Bill Gates, Eminem och Rihanna hällde iskallt vatten över sig? ”Vad är ALS?” var en av de frågor som googlades mest av svenskar under året. En minst sagt lyckad kampanj.

När? Kampanjen startade den 29 juli.

Höjdpunkt? ALS Association meddelade den 22 september att man tack vare kampanjen dragit in 115 miljoner dollar till forskning om sjukdomen.

 

4. Böjbara telefoner

bendgate

Det kan tyckas vara en självklarhet. Men många chockades av nyheten att iPhone 6 Plus faktiskt kan böjas om du lägger för mycket tryck på den inte så lilla aluminiumprylen. Rapporter kom också om användare som fått sin nya telefon böjd i framfickan. Fenomenet fick det allvarligt klingande namnet ”bendgate”.

När? Den 22 september, bara tre dagar efter iPhone 6 USA-release.

Höjdpunkt? När den berömde skedböjaren Uri Geller delade med sig av sin syn på saken.

 

5. Kim Kardashian försöker förstöra internet

kim-kardashian-paper-mag-cover

”BREAK THE INTERNET” skrev New York-baserade Paper Magazine på årets kanske mest uppmärksammade tidningsomslag. Anledningen var att världens mest berömda rumpa, den tillhörande Kim Kardashian, stod i fokus i legendariska fotografen Jean-Paul Goudes foto. Det sammanföll i sin tur med vad som kan ha varit peaken för detta Rumpans år 2014. ”Den ultimata rumpchocken” skrev Aftonbladet om det enkla framgångsreceptet. Omslaget kan ha skapat nätårets största fniss, men det räckte som tur var inte för att ta sönder internet.

När? Natten till den 12 november svensk tid släpptes omslaget lös på nätet.

Höjdpunkt? När internet visade sig hålla.

 

6. Bilden som faktiskt sade mer än 1 000 ord

golforattvisa

Den här bilden spreds som en löpeld på sociala medier under hösten. Den visar afrikanska emigranter som fastnat på ett stängsel på gränsen mellan Marocko och den spanska enklaven Melilla. Framför dem gör sig ett par vitklädda golfare redo för att slå ut. Sällan har en bild sagt mer om världens orättvisor. ”Immigrants on the fence, expulsions and a game of golf. Only in Melilla”, skrev fotografen José Palazón när han postade bilden på twitter.

När? Den 22 oktober.

Höjdpunkt? Äntligen en viral bild som riktade världens blickar mot någonting verkligt och viktigt. Trots hård konkurrens från kattungar och sengångare.

 

7. Zlatans Volvo-reklam

Sällan har vi pratat så mycket om en reklamfilm som när Zlatan Ibrahimovic fick betalt av Volvo för att framföra en spoken word-version av den svenska nationalsången, låtsasbada isvak, låtsasjaga och göra chin ups i en övergiven stuga. Oavsett om du tyckte den var fånig, trist eller fantastisk – du hade en åsikt om den.

När? Fullängdsversionen släpptes den 25 januari.

Höjdpunkt? När SD-svansen rasade.

 

8. Solange pucklar på Jay Z i en hiss

Till och med de ivrigaste skvallermotståndarna skvallrade hejdlöst när de sett övervakningsfilmen där Beyoncés lillasyrra Solange Knowles slog och sparkade Jay Z i en hiss på Standard hotel i New York. Vad hade hänt? Hade han varit otrogen? Varför gjorde inte Beyoncé något för att hindra henne? Frågorna var många och svaren obefintliga. Som upplagt för viral succé med andra ord.

När? Den 12 maj.

Höjdpunkt? Den 3 augusti talade Beyoncé ut om händelsen. Men utan att ge några egentliga svar. Frågorna skingrades aldrig.

 

Peder Nääs Sundemyr

* * *

Läs också!

11 flummigaste sakerna Ernst Kirchsteiger har sagt om julen

Rimstuga med Café! Här är alla julklappsrim du behöver

24 julklappar för den stilintresserade mannen

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2016-12-14 14:58