Hoppa till innehåll

6 bevis på att Sverige har sina två bästa spelare vid sidlinjen

Thowe Wagner Larsson

In med Anders och Kim!

De konkurrerade under nästan hela sina karriärer om samma centrala roll på det svenska mittfältet. Den ena var ”fältherre”, styrde spelet bakifrån och var mer rejäl i sitt spel. Slog raka, långa bollar och var mer aggressiv i närkamper – men hade också större felmarginal. Den andra föredrog att finta, hålla i boll och trixa. Spelade ett vårdat spel och skruvade bollar med känsla – men var inte lika farlig.

Tillslut delade Kim Källström och Anders Svensson Fotbollssverige i två lag där Team Källström till och med gick så långt att en kvällstidning drog igång en ”In med Kim”-kampanj och supportrar buade ut Svensson på träningar.

Oavsett om man tillhörde Team Källström eller Team Svensson kan vi vara överens om att de båda är två av Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna. Nu står de vid sidan av planen, i Kanal 5. Det är alldeles för långt bort från planen.

Här är 6 bevis på att Sverige har sina två bästa spelare på fel ställe

1. Källströms spelförståelse – och fina vänsterfot

Alla minns väl när Zlatan stal straffen från Källström mot San Marino 2003. Av Källströms kroppsspråk att döma var han inte helt okej med att lämna ifrån sig bollen. Några år senare blev deras relation betydligt annorlunda. Källström hittade Zlatan på positioner ingen annan lyckades med, hade en spelförståelse få har delat och en vänsterfot andra drömmer om.

2. Skruva den som Svensson

Frisparken mot Argentina under VM 2002 blev en klassiker och är precis lika vårdad som Svenssons spelstil. Vem slår frisparkar som denna i dagens landslag?

3. Fullt fokus på fotbollen – inte sociala medier

Svensk herrfotboll genomgår just nu ett generationsskifte och det är inte enbart positivt. Med en våg av nya, unga spelare kommer nya vanor.
– Det viktigaste för mina nya kamrater var att få till en bra selfie, misskreditera Danmark och hylla sig själva, säger Kim i sitt Sommarprat 2016.

Han la dock till att han varken hyllar eller fördömer det nya. Bara att det är nya tider.

4. När till och med Zlatan applåderar Källström

90-talisterna har förvisso förtjänat sin plats i landslaget, men att Zlatan skulle stå och applådera Hiljemark eller Forsberg känns inte riktigt lika… aktuellt. (Just nu.)

5. Källströms nickmål mot Ungern i VM-kvalet 2009

Han hade inte enbart en vänsterfot att förälska sig i, huvudet var minst lika älskvärt.

6. Lite jävla rutin, tack

Både Svensson och Källström är med på topp-10 över flest landskamper i den blågula tröjan. Svensson på första plats (148 st) och Källström på nionde (103 st). Det talar för rutin, känsla och respekt. Var finns den i dagens landslag?

Med det sagt: säkra den här VM-platsen och bevisa att det här är fel.

Mer läsning om fotboll från Café!

Fotbollsfans listar: Det här är det värsta vi vet med fotboll

Bojan Djordjic: De som irriterar sig på mig är bara avundsjuka

11 karaktärer alla vi som spelat Korpen stött på

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.