Annons

9 fakta om The night of – HBO:s senaste superserie

Riz Ahmed tillbringade veckor i Queens för att ladda för rollen i höstens bästa serie The night of.

Olle Arnell

Den senaste tv-serien som ”alla pratar om”, som den slitna klyschan lyder, är HBO:s The night of. De flesta som har sett serien är överens om att det blir svårt för höstens och vinterns övriga produktioner att överträffa dramat med Nasri Kahn som huvudkaraktär.

Annons

thenightofedit

Här är 9 roliga fakta om serien!

1. The night of är baserad på den brittiska serien Criminal justice och planerna att göra serien har funnits sedan 2009.

Gilla Cafe.se på Facebook

2. John Turturro som spelar advokaten John Stone var inte tänkt för rollen. Förstavalet var istället James Gandolfini, som gjorde piloten för serien 2012. Men Gandolfini gick ju tragiskt bort i juni 2013, men som du säkert sett står istället Gandolfini med i produktionen som exekutiv producent.

t0707hollywood2

3. Som om Gandolfinis inblandning inte var garant nog för en kvalitetsserie – medproducenten Steve Zaillian har skrivit manus till verk som Shindler’s list, Moneyball och Gangs of New York. The night of är hans första tv-manus.

4. Den andra medproducenten har också fina meriter. Richard Price har skrivit tre romaner, manus till flera filmer som till exempel The color of money och han var även med och skrev manus till serien The wire.

freddy-1280

Richard Price verkar ha ett gott öga till Freddy/Omar.

5. Med Game of Thrones som de senaste årens ohotade etta både som kassako och flaggskepp för HBO hoppas man att The night of ska bredda både fanskaran och anseendet för HBO som producent av serier i toppklass med tanke på att både andra säsongen av True detective och Vinyl inte blev de succéer HBO hoppades på. Det låg – och ligger – med andra ord ganska stor press på The night of att bli en succé. Och det ser ut att gå vägen – i skrivande stund har serien 8,8/10 i betyg på IMDB, att jämföra med Game of thrones sanslöst höga 9,5/10.

the-night-of-finale-hbo

6. Till en början var tanken att serien skulle göras i flera säsonger, precis som föregångaren Criminal justice, men sedan tänkte man om och gjorde det till en mini-serie på en säsong istället.

7. 2005, långt innan Making a murderer fångade allas uppmärksamhet, sändes dokumentären The staircase som också följer en man som anklagas för att ha mördat en kvinna men som menar att han är oskyldig. John Turturro har jämfört The night of med den serien i att påvisa konsekvenserna av att bli misstänkt för allvarliga brott.

thenightofstillh2016

8. För Steve Zaillian, som regisserade sju av de åtta avsnitten, var det viktigt att minsta lilla detalj var så precis som möjligt. En följd av detta är att inspelningsplatserna behövde vara perfekta och därför har serien spelats in på platser över hela New York. Inför serien sägs det även att Zaillian gjorde en enorm research i rättsfall och att han intervjuade flera interner på Rikers för att serien skulle kännas så verklig som möjligt.

9. Riz Ahmed, den brittiska skådespelaren som spelar huvudkaraktären Nasri Khan var också grundlig i sina förberedelser. För att förstå sin karaktär och hur denne formats av sin omgivning tillbringade han veckor i Queens inför inspelningen för att förstå kulturen i vilken karaktären växt upp i.

Har du inte sett serien? Här är trailern!

Annons

Dela (34)
Tweeta

Annons


Laddar