Hoppa till innehåll

9 öl från svenska bryggerierna som är bäst i världen

Tre svenska bryggerier finns med på sajten Ratebeers topplista över de bästa i världen. Cafés Andreas Grube listar nio favoriter – som finns att köpa på bolaget.

Svenska Omnipollo, Dugges och Stigbergets Bryggeri finns alla med på Ratebeers topp-100-lista över världens bästa bryggerier. Minst sagt hedrande, bara att lyfta på hatten och instämma i hyllningskören. För den ölsugne finns faktiskt en del sorter från de tre bryggerierna att få tag i på Systembolaget. Här är mina nio favoriter:


Omnipollo Nebuchadnessar
(nr 1231, 29,90 kr)
En dubbel-IPA med rejäl humlebeska tillsammans med både grapefrukt, sirap och mogen apelsin. Grymt matvänlig. En av mina favoriter från Omnipollo.


Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout
(nr 1427, 50,30 kr)
Kul öl med både humlebeska och rejäl sötma. Lite som en efterrätt i ölform. Och jodå, som namnet antyder finns här smaker av pecannöt, kokos, vanilj, lakrits och kaffe.


Omnipollo Leon
(nr 1693, 49,90 kr)
Rätt frisk och fräsch ale med gott om passionsfrukt, grape och torkad aprikos.


Stigbergets West Coast India Pale Ale
(nr 30854, 32,90 kr)
Riktigt härlig IPA som bjuder på både schysst beska och exotiska frukter som mango, ananas och passionsfrukt – toppat med en kryddig nyans av barrskog.


Stigbergets Lumor IPA
(nr 11343, 39,90 kr)
Riktigt bra beska och fyllighet, men också lätt sötma och bra kryddighet i form av nymalen vitpeppar och kåda. Finns just nu i bolagets småpartisortiment.


Stigbergets Amazing Haze IPA
(nr 31487, 32,90 kr)
Stigberget kan sin IPA, och här är ännu en fenomenal variant. Duktigt stöddig humlebeska tillsammans med frisk grapefrukt och lite tropisk frukt. Tycker den gärna får drickas rejält sval.


Dugges All The Way Session IPA
(nr 1674, 21,70 kr)
En av mina favoriter alla kategorier om vi snackar riktigt grym allroundbärs. Hyfsat låg alkohol (4,2 %) och klockren balans mellan beska, honungssötma och fyllig frukt.


Dugges Avenyn Ale
(nr 31598, 22,80 kr)
Frisk, fräsch och läskande, men samtidigt med stabil ryggrad av humlebeska och barrskogskryddighet. Finns i vissa butiker på västkusten och går annars att beställa.


Dugges Big Idjit
(nr 11602, 59,90 kr)
Mustigt och maffigt småpartifynd med hela 12 procents alkohol. Doft och smak bjuder på espresso, mörk choklad, lakrits, rågbröd och rostade nötter. Att sippa långsamt i små klunkar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.