Hoppa till innehåll

5 öl du måste dricka innan du dör enligt proffsen på Stigbergets bryggeri

Tre killar som jobbar på Stigbergets bryggeri och en fatöl.

Stigbergets bryggeri om goda råd, gräslig öl och grumlig ekonomi.

Boken om öl och andra goda grejer är i mångt och mycket en introduktion till hembryggeri. Och att brygga sin egen öl låter ju kul. Men också svinkrångligt. Och dyrt. Eller? 

– Det är kul! Och det kan vara krångligt. Men det kan också vara busenkelt. Det är lite som att baka bröd. Ambitionsnivån avgör hur knepigt det blir att få det rätt. Vill du lyckas med det perfekt lagom syrliga segt fluffiga surdegsbrödet och därför köper stenkvarnsmalet specialrågmjöl från en entusiast i träskor så lär det både bli dyrt och svinkrångligt eftersom du troligtvis har väldigt höga förväntningar. Är du nöjd så länge det luktar nybakat och går att äta kommer du säkerligen lyckas väl. Det samma gäller öl.

Boken om öl och andra goda grejer (Natur & Kultur), och recepten är skrivna av Stigberget bryggeris kock Markus Junkala,. Läs mer om boken här.

Vilket är ert bästa råd till aspirerande hembryggare?

– Brygg lite och ofta! Det är kul att experimentera men inte kul att hälla ut sånt som blivit mindre lyckat. Och den stora svårig­heten är dessutom att hitta rätt kvalitet över tid. Med många små förändringar, en i taget, hittar du mer sannolikt perfektion än om du gör tvära kast i blindo. Skriv ner alla förändringar mellan batcher och ändra helst bara en parameter i taget!

I boken får Stigbergets första öl svidande kritik. ”Tre öl, alla lika dåliga fast på olika vis.” Hur kunde det gå så fel?  

 – Våra förväntningar på kvalitet var höga men vi var samtidigt oerhört naiva. Vi kunde ju ingenting i stort sett. Det blev så klart inte särskilt bra på första försöket. Det vi framförallt lärde oss var att det trots allt gick. Att det lönar sig att försöka. Sen måste man ju bara fortsätta försöka.

Alla företag har toppar och dalar. När var det som tuffast för er?

– Vi hade en tuff period efter ett par år när förväntningarna började öka rejält samtidigt som de fasta kostnaderna steg. Vi hade fortsatta problem med svajig kvalitet vid flera tillfällen utan att riktigt ha greppat alla orsaker. Vi har stått på den ekonomiska avgrundens rand flera gånger faktiskt. Det är inte jättekul att titta ner där. Men man vänjer sig.

LÄS OCKSÅ: Gå bärsärk i köket – 2 kanonrecept med öl som ingrediens

 Idag rankas ni som ett av världens främsta bryggerier. Vad är framgångsreceptet?

– Det finns inget nedskrivet recept tyvärr! Att fortsätta våga och vilja satsa friskt. Att inte bara stirra på pengarna, eller frånvaron av pengarna, har nog varit starkt bidragande. Och att låta människor i verksamheten som kan och vill nånting få stort utrymme och mycket frihet.

 Ni har vuxit med 1 500 procent sedan starten 2013. Finns det risker med att expandera och bli ”för” stora?

– Ja, säkert. Men vi håller betydligt högre och jämnare kvalitet idag än någonsin tidigare. Så länge ölets kvaliteter har högsta prioritet är det inte självklart att den totala kapaciteten påverkar. Om vi skulle sikta på att vinstmaximera på kort sikt skulle ölet bli skit. Nu köper vi bättre utrustning och anställer kompetenta och drivna människor istället. Då är tillväxt något väldigt positivt eftersom det skapar bättre förutsättningar för kvalitet och stabilitet.

 Hur mår den svenska bryggbranschen 2021? 

– Det verkar ändå som att småbryggerierna klarat 2020 förhållandevis bra. Marknaden och intresset finns kvar och nu blir det spännande att se vad som händer framöver. Svensk hantverksöl går starkt framåt internationellt.

Vilken blir årets stora ölsnackis?  

– Folköl. Det har pratats om ”session-trenden” väldigt länge, men det är först nu vi ser att högkvalitativ folköl når ut på ett helt annat sätt. Till följd av rådande covid-restriktioner och bristen på stöd har barer och restauranger blivit tvungna att vara kreativa för att hålla sig flytande. Utskänkning av alkohol är inte tillåtet efter 20.00, så de stänger och öppnar på nytt en halvtimma senare med servering av drycker på 3,5 % och nedåt. Nattlivet består till stor del av folköl just nu. De stora bryggerierna är inte lika snabba i svängarna som de lokala mikrobryggerierna som snabbt kan trycka ut en arsenal av olika sorter. Ölet kanske är godare, folk kanske inte blir för fulla och kanske har de till och med det lite trevligare. Kanske att detta förändrar hur vi dricker och gör att folköl är här för att stanna.


5 öl du måste dricka innan du dör enligt proffsen på Stigbergets bryggeri

Pivot Pils – O/O Brewing

19 kr | Nr 1108

Jättegod pilsner inspirerad av tuborg grön. Prova riktigt god pilsner och förstå skillnaden!

Taras Boulba – Brasserie de la Senne

25 kr | Nr 11266

En belgisk Pale ale som flörtar lite med brittisk bitter. Här snackar vi en törstsläckare med mycket av allt. Örter, bröd och fruktiga belgiska jästoner knyts ihop med en tydlig beska som får en att vilja ta en klunk till. 

Oude Geuze – 3 Fonteinen (eller någon annan geuze) 

199 kr | Nr 79445

Spontanjäst öl. En blandning av 1-årig, 2-årig och 3-årig Lambic som kolsyresätts på flaska. Mycket hög syra, extremt komplex fruktighet och funk. 

Aecht Schlenkerla Rauchbier

26,90 kr | Nr 1437

Det mest klassiska, tyska rökölet, straight outta Bamberg. Mycket malt, rök och chark. En smakbomb med en förhållandevis lätt finish. 

Stigbergets – Gouge Away 

89,90 kr | Nr 35322

14 % Imperial stout med choklad- och hasselnötsarom, samt kaffe. Lite som dubbelnougat fast öl.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.