5 överlägsna öl, enligt ölexperten

Fyra goda öl

Tryter det med inspiration på ölfronten? Bokaktuella journalisten och ölexperten Sanna Lindberg hjälper dig på traven.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-03-24 15:50  |  Lästid: 3 minuter

Det bubblar om svenskt öl. Hantverksbryggerierna står som spön i backen, ölnyheterna avlöser varandra och
Sverige hyllas som ett av de stora nya ölländerna internationellt. Men även det bästa ölet riskerar att bli avslagen i kristider. DN-journalisten Sanna Lindberg, aktuell med boken Den nya ölkulturen, har bevakat den svenska ölscenen i tolv år, och beskriver en glödhet bryggeribransch som fått sig en törn av pandemin och den stundande lågkonjunkturen.

”När jag började skriva om öl hade de första svenska mikrobryggerierna precis poppat upp, men det var de amerikanska hantverksbryggerierna som stod för hajpen. Ipan dominerade och den skulle vara både alkoholstark och besk. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och i dag ser ölscenen helt annorlunda ut. Då fanns ett 30-tal svenska bryggerier – i dag är de närmare 500. Tillsammans erbjuder de svenska småbryggerierna en enorm ölbredd – och av allt högre kvalitet. Samtidigt har bryggeri­branschen haft några tuffa år och kämpar fortfarande på med osäkra elpriser, höga transport- och råvarukostnader och sviktande försäljningssiffror till följd av lågkonjunkturen. För första gången i modern tid minskar till och med antalet bryggerier. Detta till trots har vi aldrig sett så mycket bra öl, och de allra flesta bryggerier är tack och lov fast beslutna om att ta sig igenom också denna kris.”

Journalisten Sanna Lindberg är aktuell med den boken ”Den nya ölkulturen” (Bonnier Fakta), som finns ute nu. Foto: Gustaf Waesterberg

Hur står sig den svenska ölscenen internationellt?

”Sverige ses just nu som ett av världens mest dynamiska ölländer och många blickar hitåt. Det beror inte minst på att vi haft ett par stora ölprofiler som varit med och utvecklat den moderna, globala ölscenen. Men Sverige har också varit så snabbt på att snappa upp trender och att vidareutveckla dem. Länder med en rikare ölhistoria och tradition har initialt inte alls varit lika öppna för detta.”

Vad tror du om den hajpade hantverkslagerns framtid?

”Jag är övertygad om att den är här för att stanna. Konsumenterna är redo att upptäcka det ljusa lagerölets bredd, och hantverksbryggerierna blir allt bättre på att brygga och visa upp den. Ölstilen är ganska svår att brygga, så det finns också en prestige i att kunna göra det riktigt bra. Dessutom är det fortfarande den ölstil vi dricker allra mest av i Sverige – och i världen.

Vilken blir årets ölsnackis?

”Jag tror, och hoppas, att bryggeripubarna kan få ett ordentligt genomslag. Att fler än bara ölnördarna hittar dit och förstår storheten i att dricka öl på platsen där det är bryggt, superfärskt och inte sällan serverat av bryggaren själv. Bryggeripubar, eller taprooms som de ofta kallas, har blivit ett allt vanligare komplement till bryggeriverksamheten eftersom de mindre bryggerierna har svårt att konkurrera med storbryggerierna, både med sin prislapp och utrymme på krogen. Men också för att de ofta behöver komplettera bryggandet med olika sidoverksamheter för att alls kunna gå runt. Något som för oss konsumenter blir till en enda stor, ofta mycket prisvärd, plusmeny.”

5 överlägsna öl, enligt Sanna Lindberg


Italopils från Stockholm Brewing Co

24:90 kr, nr 11770

”En pilsner i italiensk stil som försiktigt torrhumlats för en ännu krispigare upplevelse. Ett ljust lageröl, med brödig maltkropp och en markerad, törstläckande beska och pigga citrustoner.”

Bedarö Bitter från Nynäshamns Ångbryggeri

32:20 kr, nr 1410

”En svensk klassiker som kanske kommer till sin allra bästa rätt till vårens första korvgrillningar. En mellanmörk, karamellig maltkropp som snygg balanseras av en integrerad beska.”

Tistron från Brekeriet 

29:90 kr, nr 1024

”Våren spritter om så gott som allt öl från Brekeriet. I detta klarröda, friska och syrliga öl ryms pigg vinbärsfrukt som fått en diskret korianderknorr.” 

Omnipollos hatt från Omnipollo

33:90 kr, nr 38685

”En hazy ipa fullproppad av nyzeeländsk humle som generöst bjuder på alla tänkbara tropiska frukter. Ölet är samtidigt helt balanserat, lättdrucket och med en markerad beska.”

Porter Porter från O/O Brewing

28:80 kr, nr 31198

”En klassisk brittisk porter i väldigt fin balans. Rostade toner i en lätt kropp som bärs upp av en försiktig humlebeska. Ett fenomenalt matöl till skaldjur.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-27 10:07