Annons
Annons

9 platta saker du har tänkt när du tittat på Planet Earth

Serien som förändrade vår syn på vad en naturdokumentär kunde vara har även förändrat vår syn på hur mycket banaliteter som egentligen finns i oss.

Olle Arnell

planet-earth-2

Under tisdagen kom nyheten om att Planet Earth får en uppföljare. Den (rättvist) omåttligt populära naturdokumentären i elva avsnitt som kom 2006 tog fem år att spela in och är den dyraste naturdokumentären som någonsin producerats. Det är kombinationen mellan de fantastiska bilderna (den första naturdokumentären i HD) ackompanjerade av allas vår favoritberättarröst David Attenborough (Herregud, han gör till och med Pokémon Go fängslande!) som även gör den till den bästa naturdokumentären någonsin.

Annons

Men när vi sitter där framför teven och tittar (inte sällan med en hjärna på lågvarv p.g.a. kvällen innan) och inte kan greppa vilken fantastisk värld vi lever i och hur enorm Jorden egentligen är, kommer man ofta på sig själv med att tänka rätt banala saker. Inte sällan hör man även sig själv säga dessa saker till sällskapet i soffan. Man låter lite som Sebastian i Lilla Sjöjungfrun när man hasplar ut sig något om att ”havet är djupt”.

Det och de här 8 andra sakerna är meningar både du och jag tänkt när vågen av överväldigande sköljer över oss varje gång vi tittar på Planet Earth.

jorden-planet-earth

Kolla vad stor Jorden är!

1. ”Shit vad Jorden är stor, alltså.”

Ja, men alltså den ÄR ju jättestor. Massor av land, massor av vatten, massor av skog, massor av is och massor av snö. För att inte tala om massor av luft!

2. ”Jäklar vad mycket vatten det finns på jordklotet ändå.”

Ja, jäklar vad mycket vatten! I olika former också!

3. ”Hur har de fångat den där flygande pingvinen på film? De måste ha suttit på det där isblocket och tittat jättelänge!”

De måste ju typ ha det där som heltidsjobb?

pingviner-planet-earth

4. ”Undrar hur djupt havet är egentligen?”

Den här tanken leder i 99% av fallen till att man i nästa stund tänker på Marianergraven. Och sedan googlar Marianergraven. (Den är 11 034 meter djup. Och ja, det stämmer att Mount Everest skulle rymmas där i).

5. ”Fan vad mycket coola djur det finns.”

Helt sjukt egentligen vad det finns insekter och kryp och växter och snöleoparder och blåvalar och… vad har vi liksom? Lodjur är det som känns mest exotiskt. ”Wow!”

6. ”Jag måste fan skaffa dykcertifikat.”

Alltså det är ju en helt annan värld där nere under ytan! Koraller och fiskar och färger man aldrig sett. Måste skaffa dykcert!

val-planet-earth

Kolla vad stor blåvalen är! Och tänk om vore dykaren där på bilden…

7. ”Satan vad stora blåvalar är!”

Det är lika fascinerande varje gång man får höra att blåvalen är större än alla dinosaurier som har levt, har ett hjärta stort som en bil och blodådror så stora att man kan simma i dom. Man bara MÅSTE konstatera (för sig själv och eventuellt sällskap) att de är stora. Sjukt stora. Kolla bara den här korta filmen!

8. ”Man borde resa mer.”

Nu ska jag börja leva mer ekonomiskt och resa mer istället. Resor ger ju minnen för livet och det finns så mycket man vill se!

Och till sist…

9. ”Jag älskar David Attenboroughs röst.”

Den enda tanken på den här listan som kommer undan med sin banalitet. Han ÄR ju fantastisk och serien vore inte detsamma utan honom.

Nu ser vi fram emot Planet Earth – säsong 2!

 

Mer läsning för oss som älskar Planet Earth!

Ny säsong av Planet Earth – se den magiska trailern här

David Attenboroughs berättarröst till Pokémon Go >

Annons

Dela (33)
TweetaLaddar