Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om Planet Earth 3 – då släpps dokumentärserien på SVT Play

omslagsbild till planet earth
Robin Åberg

Planet Earth-serien är ett av de mest ambitiösa naturprogrammen som någonsin skapats och är obligatorisk tittning för alla med en skärm. Snart landar den tredje, och sista, delens åtta avsnitt på SVT play.

1 904 inspelningsdagar spridda över 134 platser, 43 länder och sex kontinenter. Ja, att kalla BBC:s naturprogram Planet Earth 3 för ett ambitiöst projekt är inte att ta i. Och precis som vanligt är resultatet häpnadsväckande.

”BBC brukar skämma bort oss med sånt vi inte sett tidigare och den här gången är inget undantag. Nytt för den här säsongen är att BBC tar sig an de stora ödesfrågorna även i en ren naturserie. Hoten mot klimat och biologiska mångfald skildras väldigt konkret”, säger Henrik Ekman, programmets svenska berättare.

Världens natur: Planet Earth 3. Foto: Rémi Emeriau / SVT

Människans påverkan på naturen är ett nytt fokus för serien och avhandlas i avsnittet Djur och människor. Här får tittarna bland annat följa en noshörning som lunkar mellan sina traditionella betesområden – genom en myllrande stad. Vi får även se schimpansfamiljen som varje morgon beger sig till träden som de vet bjuder på stora jackfrukter. Fast nu måste de korsa en landsväg för att nå träden som står inne bland hus och åkerlappar.

Foto: Rafa Herrero Massieu / SVT

Varje avsnitt fokuserar på en distinkt och framstående livsmiljö, som kust, skog, sötvatten, och öken. Precis som vanligt finns det även plats för udda djur och beteenden, som små tropiska smörbultar som klättrar 30 meter uppför en lodrät klippvägg innanför ett vattenfall för att lägga rom i dammen ovanför.

Vi får även stifta bekantskap med en fisk i Malawisjön som ser ut som ett kadaver och lägger sig på sidan för att verkligen verka död och locka asätare. Dessutom släpps ett bonusprogram där tittarna får följa med bakom kulisserna och se hur alla dessa djur fångades på film.

Foto: Barrie Britton / SVT

Första avsnittet av Planet Earth III släpps på SVT Play måndag 11 mars kl. 02.00 samt i SVT 1 kl. 21.00 samma kväll.
Rättelse: I SVTs pressutskick och en tidigare version av artikeln stod det att tittarna kunde välja mellan mellan Henrik Ekman och David Attenborough som berättare. Det här stämmer inte, utan det är Henrik Ekman som gäller.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.