Hoppa till innehåll

Stjärntätt när svensk Bowie-musikal sätts upp

David Bowie.
Joakim Almén

Linus Wahlgren, Tove Styrke och Simon J Berger spelar några av rollerna när David Bowie-musikalen Lazarus sätts upp på Göta Lejon.

Förra året kom den trippiga toppendokumentären David Bowie-dokumentären Moonage Daydream. Och för dig som saknar Bowie, och det gör vi väl ärligt talat alla, blir det mer Bowie-innehåll till folket 2024.

Parallellt med sitt sista album skapade David Bowie sin första och enda musikal – Lazarus. Musikalen var Bowies dröm och egna initiativ där han hade full konstnärlig kontroll. Nu sätts Bowie-musikalen för första gången upp i Sverige, där Linus Wahlgren, Tove Styrke och den multiaktuelle Simon J Berger spelar några av rollerna. För regin står Stefan Larsson, en av Dramatens mest anlitade regissörer som nått stora framgångar med uppsättningar som Shakespeares Richard den tredjeScener ur ett äktenskap och senast den prisbelönta och hyllade Linje Lusta.

I musikalen förenas Bowie-klassiker som Heroes, Changes och Life on Mars med låtar som han skrev speciellt för musikalen, däribland Lazarus som också är med som ett spår på hans avskedsalbum Blackstar.

Musikalen är inspirerad av romanen The Man Who Fell to Earth som filmatiserades 1976 med David Bowie i huvudrollen som Thomas Newton. Lazarus tar vid 40 år efter att Newton landat på jorden i sökandet efter vatten till sin torrlagda planet. Han är fortfarande strandsatt här – dränkt i gin, jagad av gamla kärlekssorger och kan varken åldras eller dö.

David Bowie och Candy Clark i filmen ”The Man Who Fell To Earth”. Foto: Getty Images

Med den första svenska uppsättningen av Lazarus erbjuds, enligt arrangören, publiken en unik och annorlunda föreställning – en audiovisuell upplevelse som mixar film, teater och musik på ett nytt sätt. Lazarus är allt annat än en traditionell musikal, precis som David Bowie var allt annat än en traditionell artist.

”Jag ser oerhört mycket fram emot att kliva upp på scenen igen i denna uppsättning som jag tror kan bli något utöver det vanliga. Stefan Larsson är en fantastisk regissör och visionär och att få gestalta David Bowies alter ego i hans uppsättning känns utmanande och ärofullt”, säger Linus Wahlgren.

David Bowie-musikalen Lazarus har premiär 15 februari 2024 på Göta Lejon i Stockholm. Musikalen spelas över 1 timme och 45 minuter utan paus och biljetter släpps 25 augusti klockan 10.00.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.