Hoppa till innehåll

9 riktigt knasiga läskedrycker vi minns från barndomen

Barndomen är full av otroligt märkliga läskedrycker. Några av dem saknar vi verkligen och andra hade det absolut inte skadat att glömma bort helt.

Nyligen lanserade Trocadero en väldigt otippad variant med smak av geléhallon som enligt Cafés Joakim Almén är ”godare än den låter”. Trocadero Geléhallon har dock självklart inte uppstått i ett vakuum, utan kommer i själva verket från en lång, fin läskedryckstradition av experimentlusta.

Vira Blåtira

Lanserades 1984 och blev snabbt en snackis då den på ett lite obehagligt sätt färgade av sig på tungan. Mindre känt för allmänheten är att Vira Blåtira var en dryck i en hel serie riktad mot barn, där även de andra läsksorterna färgade av sig. Vira Blåtira slutade säljas 1988 och återupptogs en kort tid 1997. Tillverkas nu åter av Vasa.

Coco Bahia

En dryck med retrodoftande smak av kokos och ananas vars grafiska formgivning klädsamt nog inte verkar ha uppdaterats sedan ursprungslanseringen. Nyproduceras även den av Vasa.

Black Orange

En av flera läsktillverkare som försökte sig på att kombinera cola och apelsinläsk. Mest är den konstig för att den gör något man lätt kan åstadkomma på egen hand.

Batmanläsken

Lanserades i samband med Tim Burtons Batmanfilm 1989 som en del i filmens omfattande marknadsföring. Batmanläsken var inte ensam om att använda en känd figur för att promota något den figuren egentligen inte har någon som helst koppling till, men den var kändast.

Zingo Choklad

En brun, lätt genomskinlig läsk med blek smak av choklad. Och ni menar att detta inte blev en succé? Lanserades 1973 och slutade säljas samma år, men fick en revival i barnprogrammet Kenny Starfighter där drycken används som bränsle till ett mycket farligt vapen.

Shio

Denna genomskinliga läskedryck som lanserades 1997 gjorde en stor grej av de ”naturliga” ingredienserna, mindre socker och bristen på tillsatta färgämnen. Fanns i smakerna päron, persika samt jordgubbe/citron.

Merry

Kristianstadproducerade Merry riktade sig framförallt mot en vuxen publik och ska ha smakat lite åt citrushållet. Flera andra smaker ska ha lanserats, däribland Rhum Sour ”med stänk av äkta rom från Jamaica”. Detta dock helt utan framgång.

Fantomenläsken

En annan klassisk superhjälteläsk som inte längre är i produktion. Ska enligt vittnesmål från de som minns ha varit ljusblå i färgen och säkert smakat ljusblått också.

Jediläsk

Den tveksamt men någonstans charmigt formgivna produkten ”Jedi Läsk” lanserades 1984 lite efter att Jedins Återkomst gått upp på svenska biografer. I en tid där vi översköljs av Star Wars i alla dess former känner man trots allt ett visst habegär av de här etiketterna.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.