Annons

9 saker du bara förstår om du är från Gotland

Nej, det handlar inte om Keno och ringmuren. Känner du till dessa punkter kan du stolt kalla dig för gotlänning!

Joel Linde

Lokala kulturer kan vara svåra att förstå för utomstående. Som gotlänning, till exempel, finns det massor av saker att prata om med andra gotlänningar, som få andra skulle begripa. Här är nio sådana exempel.

1. Rysskräcken – på riktigt

De senaste åren har den bubblat upp igen, den seglivade rysskräcken. Somliga skämtar mest bort den, men inte på Gotland. Längs med hela kusten finns moss-täckta bunkrar riktade åt öst som en ständig påminnelse om ryssens analkande anfall. För gotlänningar vet att om ryssen vill bråka med Sverige, då ligger Gotland pyrt till.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

2. Lokalpatriotismen

Det är lätt att tro att gotlänningarna är ett enat folk, men icke. Allt går att bryta ner till mindre beståndsdelar, och runt Gotlands nästan 100 kyrkor finns lika många socknar vars invånare rakryggat framhåller sin egen storhet. Det finns många djupgående och ökända (haha) fejder från Fårö i norr till Hoburgsgubben i söder, till exempel mellan närkar och laubor (från När och Lau), eller mellan visbybor från respektive sidor av muren.

3. Du kan spela kubb som en kung

På sommaren enas svenskar för att bråka över kubb. Och när bråket uppstår – för det gör det – kan du lugnt gå in i egenskap av Kubbgud och styra upp. Det spelar ingen roll om du faktiskt kan reglerna – folk vet ju att du är från Gotland. Vi anordnar ju för fan VM i kubb.

4. Det bästa ordet

På svenska benämner vi vanligtvis natten som just passerat på samma sätt som vi benämner kommande natt, nämligen ”i natt”. Men gotlänningarna har knäckt detta irriterande lingvistiska huvudbry, med det briljanta ordet nättras. Typ: ”I nättras drömde jag en förfärlig dröm om att Gotland invaderades av ryssen. I natt vill jag drömma något trevligare.”

5. Bysarna i Åhlénsgaraget

En byse är enligt sägnen ett gotländskt väsen som jävlas med lantbrukarna. I modern tappning rör det sig dock oftast om en kille med Bmw från tidigt 90-tal med kjolpaket (som gör att bilen ser lägre ut) och en stor baslåda från Blaupunkt i ”skuffen”, alltså bakluckan. Åhlénsgaraget utanför österport i Visby är en plats där bysarna träffas, öppnar varandras motorhuvar och enligt utsago även håller ljusskygga tävlingar, a la ”Fast and furious”.

ahlensgaraget-garege-ostertorg-visby

Via: Google maps

6. De faktiska avstånden

Det är nästan 18 mil mellan Gotlands norra och södra ändar, alltså ungefär lika långt som mellan Stockholm och Gävle, Luleå och Jokkmokk, Norrköping och Jönköping eller Växjö och Helsingborg. Med andra ord: nej, gotlänningar känner inte alla andra gotlänningar.

7. Den bästa sommaren

Är det något alla vet om Gotland så är det att sommaren där är fantastisk. Har du inte själv varit där och upplevt det så vet du det ändå eftersom Gotland ofta kammar hem förstaplatsen i solligan – alltså tävlingen om vilken plats som har flest soltimmar per år. Luleå ligger också bra till, men de har ju sol även på natten så det är ju doping.

Foto: Joel Linde

Foto: Joel Linde

8. Internetsuccén ”Dullan”

2008 var året då Dullan slog igenom på Youtube. En fenomenal busringning till en man på södra Gotland ledde till att gotlänningarna fick ett helt nytt internvokabulär och en outtömlig skrattkälla.

9. De riktiga rockarna

I en gotlännings öron är Bruce Springsteen, Creedence Clearwater Revival och alla andra stora rockare från den stora tiden kopior av de äkta rockarna – Smaklösa. När andra sjunger ”Rollin’ on the river” skrålar du i stället till ”Rune ifrån Rone”.

Mer läsning!

7 saker gotlänningar INTE gör – trots att alla verkar tro det

13 skills du behöver för att klara dig i Sverige

 

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar