Hoppa till innehåll

9 saker du absolut inte ska säga i sociala sammanhang

Michael Scott i tv-serien The Office
Markus Aamisepp

Vem visste att önska någon lycka till inte var okej?

Om du gjorde riktigt dåligt ifrån dig på matten i gymnasiet kanske du intalade dig själv och människor omkring dig att du åtminstone hade ett högt EQ – alltså emotionell intelligens. Vilket alltså kort och gott är ett mått på din sociala kompetens.

Men efter de otaliga gånger du råkat krama istället för att skaka hand i fel lägen eller när du inser att ingen annan förstår dig bättre än din döva hund kanske du börjar tvivla på om du ens kan hålla dina känslomässiga kompetenser i schack.

För att hjälpa dig lite på traven och göra ditt väsen lite ostelare har Travis Bradberry, författare och grundaren till EQ-testföretaget TalentSmart, listat 9 av de värsta klavertrampen du kan göra.

1. ”Du ser trött ut”

Det finns absolut ingen människa som vill bli påmind om att de ser ut som penntroll – särskilt inte under icke-morgontimmarna. Ibland ser man helt enkelt svullen och hafsig ut. Och det är inte din plats att uppmärksamma det.

2. ”Du gör alltid” eller ”Du gör aldrig”

Hallå. Ingen gör ju ”alltid” eller ”aldrig” någonting i och med att människan inte är en helt och hållet endimensionell varelse. Lasse på kontoret kanske är lite slarvig med att sänka ned toasitsen efter han har lättat på trycket. Men att beskylla honom för att ”alltid” lämna sitsen uppe gör inget annat än att han uppfattar det som en pik – vilket i värsta fall gör att Lasse nästa gång kissar lite på golvet för att hämnas.

3. ”Som jag påpekat förut”

Frasen kan uppfattas som att du är förolämpad över att människor inte kommer ihåg vad du tidigare sagt. Vilket gör att du ser ut att tro dig sitta på det allra högsta av hästar. Var inte sådan. Var skön istället.

4. ”Lycka till”

Självklart ska du få säga lycka till om någon ska åka Vasaloppet för första gången eller åka på semester till Malmö. Men risken är att det landar helt fel och personen i fråga uppfattar att hen behöver tur för att klara sig. Säg istället att hen är duktig och kommer göra bra ifrån sig, om det är passligt.

5. ”Det är upp till dig” eller ”Som du vill”

Det här gäller alltså om någon ber om din åsikt angående någonting. Svara då absolut inte så här. Det är mycket bättre att exempelvis säga att du inte har någon stark uppfattning i frågan.

6. ”Jag har åtminstone aldrig…”

Det är alltid oskönt att dra upp andras snedsteg för att få dig själv att framstå som bättre. Mycket saker finns det som du ”åtminstone aldrig” gjort – men det kanske också gör dig till en tråkig paragrafryttare.

7. ”Wow, vad du har blivit smal”

Visst kan det här uppfattas som en komplimang. Men det kan också implicera att personen i fråga tidigare varit tjock eller oattraktiv. Ta inspiration från de glada men bortglömda grabbarna i Panetoz som sjunger ”skiter i om du är tjock, smal, fin eller ful” i låten Dansa Pausa (2012). Om låttiteln nu rörde ihop saker och ting är budskapet att strunta helt i att kommentera andras kroppar.

8. ”Du var ändå för bra för henne/honom”

Du kanske tror att du gör din nydumpade kompis en emotionell jättetjänst genom att säga att hens tidigare partner var en skithög. Men faktum är att det istället framstår att hen tidigare gjort dåliga livsval. Det må vara sant – men en hjärtekrossad vän behöver inget annat än kramar, glass och kopiösa mängder Kaffe Karlssons.

9. ”Du ser fantastisk ut för din ålder”

När människor får åldersnoja och tror sig ha ena foten vid graven redan vid 25-års ålder är att smörja det ångestfyllda antalet jordsnurr de hittills fått leva bara gement.

Cred & Inspo: Veckans Affärer

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.