Hoppa till innehåll

9 saker vi inte visste om Sveriges nye förbundskapten i fotboll

agnetan

Janne Andersson vann Allsvenskan med ett lag som ingen trodde på. Kan han göra samma sak med ett svenskt landslag i vakuumet efter Zlatan? Vi tar en närmare titt på Sveriges nye förbundskapten i fotboll.

Det fanns en hel drös kanditater på Svenska fotbollförbundets lista över efterträdare till Erik Hamrén. Från IFK Göteborg Jörgen Lennartsson till U21-landslagets framgångsrike Håkan Ericsson.

Nu rapporterar Fotbollskanalen att valet fallit på Jan Andersson, som förra säsongen vann Allsvenskan med IFK Norrköping. Men vad vet vi mer om honom? Jo:

1. Han har rankat korvarna på alla allsvenska arenor

Janne Andersson älskar korv, alltså ÄLSKAR den, och under vinjetten ”Hej korvälskare!” berättar han hur han rankat korvarana på alla allvsenska arenor. Söderstadion vann, Örjans vall tvåa. Varje år.

2. Han hade Bengan Johansson som gympalärare

Janne Andersson hade handbollslegendaren Bengt ”Göörrkböörk” Johansson som gympalärare i skolan, och i gymnasiet återvände han till sin gamla skola för att vara Prao hos OS-hjälten.

3. Han spelade i division 5

Janne Andersson är ingen Pep Guardiola eller Zinedine Zidane, som tagit världen med storm på planen och sedan blivit tränare. Med undantag av en säsong i division 2-laget Halmia år 1987 spelade han hela sin 13-åriga karriär i Alets IK, som pendlade mellan fyran och femman.

4. Han har coachat nära 500 allsvenska matcher

Han coachade sin systers lag som 17-åring och 53-åringen har knappt lämnat tränarbänken sedan dess. Han har även coachat Örgryte och framförallt Halmstad, där han i sista omgången av Allsvenskan 2004 fick se Malmö FF sno åt sig guldet från sitt succébygge.

– Efter slutsignalen gick jag ner i styrkerummet och stod och slog på en säck i några minuter innan jag kunde gå upp och ta medierna, säger han till Aftonbladet.

5. Han är ingen klädkille – men bangar inte på en whisky

I en artikel i Dagens Industri berättar Janne Andersson att hans garderob var det första han skulle skita i om hans hem började brinna. ”Jag använder några kostymer och på jobbet går jag i träningsoverall. Kläderna hade nog kunnat brinna upp utan att jag märkte det.”

Han säger även att han inte har någon fritid, men att han uppskattar öl, vin och whisky. Helst Ardbeg och Lagavulin.

6. Han ogillar att flyga och ormar

Men kollar gärna på Big Bang Theory och Veckans Brott med Leif GW Persson. Utan att skämmas.

7. Han hatar lata divor

När Erik Niva träffade Janne Andersson för Aftonbladet upplyste Janne Andersson om att han hatar lättja.

– Fotboll för mig är kamp, attityd, moral och uppoffringsvilja. Det är klart att det också är en fråga om kvalitet och taktik, men väldigt mycket handlar om… Fan, ut och spring. Och tappar du sedan bollen så ska du fan ta mig springa ännu mer. Spelare som stannar och vevar med armarna… Jag orkar inte se det, orkar inte.

Han ser sig också som en ”extrem lagspelare” som inte tolererar att äldre spelare jävlas med yngre.

– Hade det hänt här så hade jag klappat till dem, allvarligt talat. Vi ska kämpa tillsammans, och som människor måste vi då vara lika mycket värda.

8. Om han inte vore tränare skulle han bli…

”Tidningsbud. Det gjorde jag i min ungdom. Jag gillade att gå upp tidigt, hoppa på cykeln och dela ut min tidningsbunt. Det var handfast och tydligt,” säger han till Dagens Industri.

9. Han kan göra grus till guld

Handen på hjärtat, hur många trodde på Norrköping inför förra säsongen av Allsvenskan? Det vi såg då var kulmen på en treårig satsning med Janne Andersson vid rodret, som även gav Janne Andersson Allsvenskans stora pris som Årets tränare 2015.

I höst lämnar Janne Andersson alltså IFK Norrköping för att ta itu med Sveriges VM-kval inför VM i Moskva 2018.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.