Här har du din landslagskarriär, Zlatan – 9 oförglömliga stunder med vår störste

Zlatan Ibrahimovic sträcker handen i skyn i svenska landslagströjan

Från ett omöjligt karateklacksmål till jakten på odödlighet under Hamrén – här är stunderna från Zlatan Ibrahimovics landslagskarriär som gjorde honom till den störste.

Joakim Almén  |  Publicerad 2021-06-07 10:03  |  Lästid: 13 minuter

*** Zlatan Ibrahimovic debuterade i Malmö FF:s A-lag redan 1999. Den 4 juni 2023 meddelade Ibrahimovic att hans karriär är över. En makalös sådan som sträckte sig över fyra decennier och som gjorde honom till Sveriges största fotbollsspelare i historien.

Den här texten skrevs 2021, innan Zlatan skadade sig och tvingades tacka nej till fotbolls-EM som gick av stapeln 2021. Trots den svåra skadan kom han tillbaka gjorde han några ytterligare landskamper. 0–3-förlusten mot Belgien i mars 2023 blev hans 122:a och sista landskamp. ***

1. Första målet i landslaget, 2001

Foto: TT

”Handboll, klack, härligt! Zlatan Ibrahimovic! Ljungberg! Zlatan! Jajamensan, 3–0. Det blev en fotbollsfest. Det blev en fotbollsfest.” På sitt bästa Staffan Lindeborg-vis slår Staffan Lindeborg fast att ett mål av Zlatan Ibrahimovic mot Azerbajdzjan i en VM-kvalmatch på Råsunda innebär en fotbollsfest. På bänken zoomas en upprymd Tommy Söderberg in samtidigt som han får en försiktig dask i ryggen av landslagsledningens meste mustaschman, läkaren Magnus Forssblad. Men en fotbollsfest? Mot ett lag Sverige slår även med elva Magnus ”Turbo” Svensson-kloner på plan. Jo, faktiskt. Det är ju den fortfarande relativt nya, spännande, aviga och rappa oneliners-levererande 82,5-miljonersmannen Zlatan Ibrahimovics första mål i landslaget.

Efter att Zlatan trollat fram ett drömmål under en försäsongsmatch med Malmö FF i La Manga framför ögonen på Ajax dåvarande sportchef Leo Beenhakker säljs han några månader senare till den anrika holländska Champions League-vinnande Amsterdamsklubben. Med sin med allsvenska mått extrema prislapp blir han den dyraste skandinaviska spelaren genom tiderna till Hasse Mattissons avundsjuka beskådan i dokumentären Blådårar


2. Ett omöjligt mål som förändrar allt, 2004

Det omöjliga klackmålet mot Italien i EM 2004 gjorde Ibra till internationell superstjärna. Foto: Getty Images

Petningar, kritik om för få gjorda mål och bråk över fler ronder med Ajax lagkapten, det holländska superlöftet Rafael van der Vaart. Det är lätt att glömma att Zlatan Ibrahimovic under 2004 fortfarande spelar för Ajax – och att han faktiskt har en rätt jobbig tid bakom sig sedan flytten från Malmö FF. När EM i Portugal 2004 startar är Zlatan fortfarande ett löfte om en stor fotbollsframtid snarare än en storstjärna som ska bära sitt landslag till mästerskapsframgång. De rollerna har snarare Henrik Larsson, som bestämt sig för att komma tillbaka till landslaget inför EM, och ”Kid Vicious”, Arsenals superytter Fredrik Ljungberg.  

”2004 är Zlatans genombrott. Där är han ganska ojämn fortfarande, men då får han ju vara det. När man läser tillbaka om EM 2004 har han inte gått till Juventus än. Han är stor men det är ganska nyligen som han blev ordinarie i landslaget. Även om man hoppas på mycket så kräver man inte riktigt lika mycket som man gjorde några år senare”, berättar Johan Orrenius, chefredaktör på fotbollsmagasinet Offside, för Café. 

Bulgarien städas enkelt av med förvånansvärt stora 5–0 i öppningsmatchen i EM. Henkes slängnicksmål på Erik Edmans bananinlägg är matchens behållning. Zlatan? Målskytt på en straff, en gåva från Henke Larsson vid svensk tremålsledning, är bra men knappast bäst på plan.

Nästa match väntar tungt favorit­tippade Italien på Dragaostadion i Porto. Ett Italien med namn som Del Piero, Cassano, Nesta, Cannavaro, Pirlo, Gattuso och Gigi Buffon förväntas kunna gå hela vägen. Sverige är tillbakapressade men står upp bra i en böljande match med högt tempo. Zlatan har en fin chans i första och Buffon gör turneringens kanske estetiskt vackraste räddning på ett skott från Mattias Jonsson. Men Italien leder med 1–0 efter ett nickmål av Cassano när Sverige får en hörna i 84:e minuten. Kim Källström slår den från vänster med vänstern. Bollen skruvar sig utåt mot bortre delen av straffområdet och nickas in mot straffpunkten. Efter ett par sekunder av slapstick-vurpor där svenskar och italienare faller i jakten på bollen når Zlatan högst med vad som vid en snabb anblick lika gärna skulle kunna vara en hand. Det är det inte, det är en klack i huvudhöjd.

Händelseförloppet sker extremt snabbt samtidigt som det känns att Zlatan Ibrahimovic lever i en parallell Matrix-värld där han tryckt i gång Neos patenterade ”bullet time”-effekt. Bollen får en perfekt båge över Juventus världsmålvakt Buffon och letar sig in i mål. ”Det är inte möjligt”, upprepar Radio­sportens Lasse Granqvist från kommentatorsläktaren till en känslomässigt betydligt beskedligare Ralf Edström som ber honom att lugna ner sig. Det omöjliga målet betyder 1–1, i förlängningen ett svenskt avancemang från gruppen och ”Ibras” definitiva steg från talang till internationell stjärna. 


3. Ett kostsamt födelsedagsfirande, 2006

Zlatan, Chippen och Mellberg firar stillsamt på Park Lane i Göteborg. Lagerbäck svarar med avstängning. Foto: TT

2006 borde blivit ett bra år för landslaget. I historieskrivningen efter EM 2004 heter det att Sverige lika gärna kunnat vinna hela mästerskapet – om det inte bara varit för stolpträffar, straffmissar och en nederländsk målvakt vid namn Edwin van der Sar. Stommen från 2004 är kvar, där Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic – de av Sportbladet dubbade ”Super Swedes” – utgör den offensiva kraften som tillåter svenska folket att fantisera om en ny varm sommar i kombination med en trupp gulblåa spelare som den här gången ska gräva efter fotbollsmetall i Tyskland. Dessutom spelar en kraftfullare, tio kilo muskler tyngre Zlatan nu i Juventus och verkar bara blivit bättre sedan EM 2004.

Trots svenskt rekord i supporterinvasion i Berlin (myten säger att det var 100 000 svenskar på plats, varav drygt hälften har matchbiljett) under Sveriges krampaktiga 1–0-seger över Paraguay blir Tysklands-VM misslyckat. Zlatan, som i sin bok beskriver hur han agerar energidränerande reseledare för familj och vänner, har skadekänningar och är en blek figur under hela mästerskapet. Efter inledande 0–0-matchen mot Trinidad & Tobago, ledda av Zlatan-bekantingen Leo Beenhakker, hävdar Lars Lagerbäck envist och bestämt att Sverige gör en bra match.

Efter slutsignalen är det tjafsigt mellan spelarna där framför allt Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg gormar på varandra i omklädningsrummet med ”smockan hängandes i luften” som det heter i kvällstidningarna. Dessutom sjösätter Sportbladet en osmaklig kampanj för att få ut Anders Svensson ur startelvan till förmån för Kim Källström. Kanske bidrar den undermåliga lagsammanhållningen till att Zlatan Ibrahimovic, Olof Mellberg och Christian ”Chippen” Wilhelmsson några månader senare blir utslängda från en landslagssamling i Göteborg. Kompistrion firar stillsamt Olof Mellbergs födelsedag på den klassiska Göteborgsnattklubben Park Lane – men bryter mot landslagets regler när de kommer tillbaka till spelarhotellet en timme och en kvart efter utsatt tid. Någon läcker information om krogbesöket till kvällstidningarna och nyhetsracet är i gång. 

”Vi hade ju varit ute tidigare och kommit för sent utan att det blivit liv för det. Dessutom var det Olofs födelsedag och vi var nyktra och ordentliga, och klockan kvart över tolv kom vi tillbaks till hotellet och gick och la oss som snälla pojkar. Det var hela grejen”, minns Zlatan själv händelsen i sin bok.

Johan Orrenius tror att stämningen under Tysklands-VM ­spelade in i Lagerbäcks beslut att skicka hem trion. 

”Jag tror att det kan vara kopplat till VM i Tyskland där det hade varit ganska spänt, lite mer slitningar i laget än i tidigare mästerskap och ganska fientligt mellan landslaget och media. Det var ett ganska jobbigt VM för Sverige. Ljungberg var ju kvar och så var det Anders mot Kim-grejen och hetsiga diskussioner efter Trinidad-matchen. Lagerbäck har sagt att det påverkade dem också. Jag vet att Zlatan i boken antyder att Lagerbäck borde varit mer auktoritär och sagt ’Jag kastar ut er’ – medan Lagerbäck hänvisar till att riktlinjerna och reglerna är något landslaget kommit överens om gemensamt. Sen ska man ju ha med sig att de inte hade supit skallen av sig. Det hade inte gått vilt till – det de gjorde var att de kom lite sent.” 

Zlatan kritiserar Lagerbäck för bristande auktoritet i sin bok i samband med Göteborgshändelsen – samtidigt som han i en annan passage beskriver sin respekt för honom. Hur uppfattade du deras relation? 

”Jag tror Zlatan hade respekt för Lagerbäck för att han var sig själv. Zlatan har säkerligen mött väldigt många personer som har försökt ställa sig in och inte vara sig själva. Sånt tror jag att han ser igenom ganska snabbt och då börjar man störa sig på personer. Han och Lagerbäck hade mycket de inte delade, de kommer från väldigt olika ställen och är olika typer av karaktärer och personligheter. Men Lagerbäck la aldrig på en mask. Sen kunde Zlatan säkert ha åsikter bakom stängda dörrar om hur Sverige skulle spela. Jag tror aldrig de nådde varandra och blev tajta vänner, men Zlatan respekterade honom som yrkesman och att han vågade vara sig själv i sin lite inåtvända stil.”

Foto: Getty Images

4. Stjärnornas revirskrig, 2001–2008

Ärkerivalerna Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic möts i en försonlig kram på plan. Foto: Getty Images

”Filosofen” och ”Primadonnan” är två nyhetstapetserande smeknamnsbomber när Zlatan 2011 släpper sin självbiografi Jag är ­Zlatan Ibrahimovic. ”Primadonnan” refererar till Arsenals svart­rödhåriga högerytter, Fredrik Ljungberg. För dem som följer ­lands­laget på nära håll är det ingen hemlighet att de båda svenska storstjärnorna ogillar varandra – men incidentmässigt finns inget publikt i bagaget likt Ljungbergs och Olof Mellbergs brottningsmatch under en träning inför VM i Japan och Sydkorea 2002 eller tjafset efter matchen mot Trinidad & Tobago under VM 2006. 

”Det kändes mer som att relationen mellan Zlatan och Ljungberg var rätt obefintlig, snarare än att de höll på och bråkade med varandra. Jag upplevde aldrig något på planen, att det skulle påverkat deras samarbete negativt”, berättar Johan Orrenius.

”Ljungberg var mer solitär. Han var ett superproffs på ett sätt, alltid förberedd och gav alltid precis allt i varje landskamp. Noggrann så. Men han var ju inte flockmänniska alls. Han var rätt mycket en individualist i sitt sätt att ta sig an sin sport. Det verkar ha stört Zlatan”, svarar Johan Orrenius på frågan om vad Zlatan störde sig mest på hos Ljungberg. En beskrivning som delas av fotbollsjournalisten Olof Lundh:

”Ljungberg gick helt sin egen väg och var väldigt ego på många sätt, vilket kan vara svårt att ta. Om man vill mäta sig med honom kanske man stör sig på det. Min bild är att Ljungberg struntade en del i Zlatan och att det kanske provocerade och retade Zlatan – att man försöker komma åt nån och så struntar den personen i det”, säger Lundh till Café, och menar att konflikten snarare handlar om en klassisk revirkamp mellan två superstjärnor. 

”Zlatans och Ljungbergs relation var dålig från början till slut. De var väldigt olika som personer och slogs om rampljuset. När Zlatan kommer in i landslaget är Ljungberg den stora stjärnan. Zlatan är ju med som reserv under VM 2002 och så kommer Ljungberg dit, har vunnit titlar, färgat håret och är stor stjärna i Arsenal. De var så otroligt olika och hela kollektivet hade emellanåt lättare att förhålla sig till Zlatan än till Ljungberg, för Ljungberg gick helt sin egen väg.” 

När var stämningen mellan Ljungberg och Zlatan som sämst?  

”Det tar riktig fart efter att Zlatan går till Juventus, då tror jag han känner att han är mer på samma nivå som Ljungberg. En viktig sak som sker under den här tiden är att Tommy Söderberg försvinner. Han var ett socialt kitt i landslaget i mycket större utsträckning än Lagerbäck. Tommy hade en bra relation med båda spelarna, men framför allt med Zlatan. Det är en kombination av att Zlatan växte, utmanade och ville ta en större position i landslaget, vilket han ju också gjorde, och att Tommy Söderberg slutade. Det gör att det är riktigt risigt från EM 2004 fram till att Ljungberg slutar i landslaget 2008”, säger Lundh.

Foto: TT

5. Landslaget blir landzlaget, 2010

I slutet av 2009 dansar Erik Hamrén – bokstavligen – in som ny förbundskapten för Sverige. I Skavlan snackar han om sin gamla karriär som tävlingsdansare och bjuder upp korruptionsbekämparen Eva Joly att dansa bugg i tv-studion. Hamrén är motsatsen till Lars Lagerbäck, sin mer pragmatiske föregångare, när han pratar om mjuka värden som ”shining” och presenterar sig som en visionär med sin ”vi vill vinna mästerskap”-retorik.

Men hans landslag saknar den självklara centralfiguren. I sin kanske snyggaste hårlook, den långhåriga innebandypannbandsfrisyren, dundrar Zlatan in 25 mål i Serie A och vinner för första gången skytteligan med sitt Inter, som också vinner ligan säsongen 2008/2009. Men landslagsdörren är stängd. Efter att Sverige misslyckas med att ta sig till VM i Sydafrika 2010 tackar Zlatan för sig i landslaget med motivationsbrist som anledning. Efter en övertalningsoffensiv med löfte om lagkaptensbindel och större ansvar lyckas Erik Hamrén övertyga Zlatan om att komma tillbaka till landslaget inför EM-kvalet hösten 2010.

”Vi klaffade. Han var ingen vanlig svensk tränare. Han vågade gå utanför gränserna och de killarna är alltid de bästa. Jag tror inte på ordningsmän, det vet ni. Ibland måste du bryta regler”, säger Zlatan i sin bok om Hamrén.

”Jag sa ja till slut och vi kom överens, jag skulle få kaptensbindel och bli en ledare också i landslaget. Jag gillade det. Jag till och med gillade att det var jag som skulle ta skiten i media om vi förlorade”, fortsätter han.

Johan Orrenius menar att Zlatan säkerligen uppskattade Hamréns visionära ledarstil, men att det var just lagkaptensbindeln och byggandet av spelet kring honom som var den främsta orsaken till återkomsten. ”Hamrén var en mer intensiv person än Lagerbäck och kan säkert kan fånga en sån som Zlatan med mustiga ord. På så sätt har han kanske lättare att dras med honom. Zlatan gillade nog att få återvända till ett landslag där mycket ansvar låg på honom. Jag tror mycket handlade om det och att han fick ett stort mandat.” 

Under tiden med Hamrén excellerar Zlatan på planen och bär ett Sverige utan andra riktiga internationella stjärnspelare till två mästerskap – EM i Ukraina 2012 och EM i Frankrike 2016 – och pressar Portugal i playoff till VM 2014. Med det oförglömliga cykelsparksmålet i träningsmatchen mot England som främs­ta drömmålsminne accelererar hans målskörd. Hamrén får bra betalt för sitt stora förtroende i form av mål från sin lagkapten. 

”Man får ge Hamrén att Zlatan gör 40 mål under Hamrén och 22 under Lagerbäck/Söderberg. Han gör fler mål, han utnyttjas på ett annat sätt, han får en mycket tydligare roll och han uppskattar att bli en centralfigur i landslaget”, säger Olof Lundh.


6. Jakten på odödlighet, 2014

Under Zlatans landslagsår 2014 kretsar det mesta kring jakten på ett då 83 år gammalt målrekord, den gamle ÖIS:aren och målspottande tidningsredaktören Sven Rydells. I intervjuer under 2014 visar Zlatan upp en besatthet kring att göra 50 landslagsmål och slå Rydells rekord på 49. En besatthet av individuella utmärkelser som tar sin form redan under Idrottsgalan 2007, om man ska tro Zlatan själv. Efter vad han själv beskriver som ”lite tuppfäktning” med Martin Dahlin känner han hur det brinner till i kroppen inför suget att vinna Jerringpriset, svensk elitidrotts kanske finaste pris. ”I det ögonblicket kände jag i hela kroppen, jag vill ha det där priset, och det sa jag också till Helena när jag kom tillbaka till mitt bord. ’Snälla, hoppas jag vinner!’ Jag har aldrig sagt något liknande, ens om ligan eller cuperna. Men det bara kom då”, säger Zlatan i sin bok.

I en match mot Estland i september 2014 gör Zlatan två mål, det rekordtangerande 49 och det historiska 50. Efter mål nummer 50 sliter han av sig sin landslagströja för att visa sin gula undertröja med texten ”Ni gjorde det möjligt”. Numret på baksidan? 50+.  

”Jag kommer ihåg att jag blev överraskad över att rekordet betydde så mycket för honom. Zlatan pratar ofta om hur många titlar han har tagit och att Juventus, som blev fråntaget titlar, ska räknas ändå. Han verkar ju drivas väldigt mycket av att motbevisa tvivlare. Finns det inga tvivlare hittar han på att det finns tvivlare för att hela tiden få bensin i tanken”, säger Johan Orrenius och utvecklar: ”De där personliga drivkrafterna, oavsett om det är målrekord eller skytteligatitlar, verkar vara något som han behöver för att orka. Det är ingen tvekan om att han behöver pressa sig så hårt – särskilt nu när han är så gammal för att vara så pass bra fortfarande. Han behöver ha de där triggrarna, som att Ralf Edström i förbifarten säger att han inte är så bra längre.” 

Zlatan verkade brinna extremt mycket för det här målrekordet 2014 – hur viktigt är egentligen individuella priser för spelare?

”Det verkar uppenbarligen vara mycket viktigare än vad man kan tro. En gammal landslagsspelare, som vi kan låta vara anonymiserad, irriterade sig väldigt mycket när Zlatan gjorde comeback, och i matchen mot Georgien när han blev utsedd till matchens bästa spelare. Dels för att det inte var så, Zlatan var inte bäst på plan. Han sa: ’Jag tror till och med Zlatan tycker att det är fånigt.’ Det är precis såna grejer som kan gro hos andra landslagsspelare: ’Det spelar ingen roll vad vi gör.’ Folk har bara bestämt sig innan. Såna där små skitfåniga grejer kan uppenbarligen ha rätt stor betydelse”, säger Orrenius. 

Olof Lundh menar att jakten på odödlighet är en förklaring till Zlatans besatthet av personliga milstolpar. 

”Jag tror att man vill göra sig själv odödlig: ’Ingen slår mitt rekord, jag får en staty vid Friends Arena’ som sen då inte blev vid Friends Arena och ’de borde döpa stadion efter mig’. Det handlar om att göra avtryck som lever kvar.”


7. ”En extra kick när du får ont i magen”, 2015

Olof Lundhs text i Café om Zlatans hovliknande behandling i landslaget väckte irritation.

2015 skriver Olof Lundh en lång text i Café där han ifrågasätter den hovliknande behandlingen av Zlatan i landslaget. Kritik delas ut till främst journalister och förbundsfolk som Lundh i sin text menar behandlar Zlatan som en kunglighet. När Lundh på en presskonferens den efterföljande landslagssamlingen ställer en fråga om reklamuppdrag till Zlatan svarar Ibrahimovic först för att senare dela ut en verbal uppercut – i magen. ”Det blir en extra kick när du får ont i magen. Just det är det bästa”, svarar han. 

Varför blev Zlatan så förbannad på just den här texten? 

”Café hade Zlatan på omslaget och Daniel Lindström hade en kort text om Zlatans parfym. Sen blev de jävligt besvikna när de fick se att Café tryckt min text som kanske inte bara var smickrande mot Zlatan, även om jag vänder mig mest mot oss journalister och förbundet. Det irriterade på nåt sätt”, säger Lundh.

Hur var din relation till Zlatan före texten i Café? 

”Det har aldrig varit super men det har heller aldrig varit jätte­risigt. Jag kan ibland ställa lite jobbiga frågor på presskonferenser. Även när han är med i tv. 2013 möter Sverige Färöarna och han kastar en boll i huvudet på målvakten. ’No look pass’, den ligger på Youtube. Där jag undrar om han inte var orolig för att han kunde blivit avstängd. Såna händelser. Men 2015 och den här Café-artikeln var crescendot.” 


8. App, app, app, 2013–2017

2013 lanserar Zlatan appen Zlatan Unplugged  för att få direktkontakt med sina fans – och slippa frågor från journalister. Foto: TT 

2013 meddelar Zlatan att han tillsammans med företaget Mikz, som senare blir United Influencers, startar en app – Zlatan unplugged. ”Med Zlatan unplugged får jag en personlig kanal för mina åsikter, kommentarer och funderingar. Direkt till mina fans, utan filter”, sa Zlatan själv vid lanseringen. I praktiken innebär det två saker: Zlatan går igenom mixade zonen under landslagssamlingar utan att prata med journalister samt att han har möjlighet att själv tjäna pengar på trafiken i appen.

”Det var en kombination av att slippa jobbiga frågor från journalister och kapitalisera på sina egna citat. Det har alltid stört honom att andra har tjänat pengar på honom och det kan man ju förstå”, säger Olof Lundh.

Hur gick snacket bland journalisterna om appen?

”Att det var fel. Det kan aldrig vara okej att landslagets lagkapten går igenom den mixade zonen och hänvisar till en app där han tjänar pengar. Han representerade Svenska Fotbollförbundet, landslaget och Sverige – då kan inte han kapitalisera på det.”

2017 läggs appen, som blivit något av ett skämt för den låga ambitionsnivån i fråga/svar-intervjuerna, ner.


9. En oväntad återkomst, 2021 

2020 öppnar Zlatan upp för en comeback i landslaget. Janne Andersson tar ett snabbfotat beslut och besöker Zlatan i Milano för att diskutera en eventuell landslagscomeback – med goda resultat. Foto: Getty Images

Efter oavgjort mot Irland samt torsk mot Italien och Belgien är Sverige ute ur EM 2016. Förbundskaptenen Erik Hamrén meddelar att han slutar. Men betydligt tyngre: Zlatan Ibrahimovic tackar för sig för i landslaget. I en förinspelad Volvoreklam som rullas ut efter Sveriges respass hänger Ibrahimovic symboliskt upp sin landslagströja på ett stängsel i Rosengård. Norrköpings SM-guldtränare Janne Andersson tar över landslaget och vinner snabbt svenska folkets sympatier. Dels genom sin likeability, med hans extremt goda kommunikativa förmåga som spets, och dels genom att utföra närmast resultatmässiga mirakel med ett begränsat spelarmaterial helt utan världsstjärnor. Efter en katt-och-råtta-lek på sociala medier inför VM 2018 där det tisslas och tasslas om en återkomst i landslaget står det till slut klart: Zlatan åker inte till Ryssland som svensk landslagsspelare. Han har snarare utnyttjat situationen genom att pusha ut Instagraminlägg för personliga affärssyften. Sverige går till kvartsfinal och folk­opinionen kring Zlatan börjar sakta vridas från närmast helgonliknande status till en lätt negativ bild.

Samtidigt har Zlatan, som vid tidpunkten för VM 2018 spelar varva ner-fotboll i Los Angeles Galaxy, förlängt karriären i den absoluta världstoppen genom att flytta till Milano och anmärkningsvärt nog, med tanke på hans tilltagande ålder, varit en av Serie A:s absolut bästa anfallare sedan flytten till Milan 2020. När Zlatan gör den pliktskyldiga Guldbollenintervjun med Erik Niva i Sportbladet i slutet av 2020 smäller han upp landslagsdörren på vid gavel när han säger att han ärligt saknar landslaget. Janne Andersson tar ett hyllat och snabbfotat beslut och slänger sig på ett plan till Milano dagen efter. Till VM-kvalmatcherna i mars i år är Zlatan tillbaka i landslaget. 

Varför tror du Zlatan valde att komma tillbaka?

”Avundsjuka är fel ord, men när han gick ut från EM 2016 var Sverige långt ifrån att kunna hota de riktigt bra och så ser han vad laget kan prestera bara två år senare. Det märktes att han tyckte att det var lite sorgligt att han inte var med, så jag blev inte förvånad över att han kom tillbaka”, säger Johan Orrenius.

”Han var nyfiken också. Han hade lång tid i landslaget med två förbundskaptener: Lagerbäck och Hamrén. Jag tror att han var nyfiken på om saker hade ändrats. Nyfikenheten blev lite för stor.” 


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-05 12:51