Annons

Alex Schulman har nått modestatus sprezzatura – så vet du om du har det

Det är få som har den, och det är per definition väldigt svårt att studera sig till denna modeperfektion.

Joel Linde
Foto IBL
Alex Schulman har nått modestatus sprezzatura – så vet du om du har det

I dagens avsnitt av Alex och Sigges podcast pratar Alex om uttrycket sprezzatura, vilket beskrivs som någon form av utopi i modevärlden. I hans fall hade det kommit på tal när han på grund av sin färgblindhet parat ihop rosa strumpor med röda byxor.

Annons

Så hur går det ihop då, tänker ni? En grav modemiss leder till tal om modeutopi?

Sprezzatura är som de flesta säkert redan har gissat ett italienskt uttryck, som kortfattat betyder att vara extremt moderiktig, fast med en känsla av självklarhet och nonchalans. I Alex Schulmans fall blev alltså den olyckliga färgmatchningen nästan en förhöjning av hans träffsäkra stil, eftersom den betonar en obryddhet i hans klädval.

LÄS ÄVEN: Alex Schulman utsedd till Sveriges tionde bäst klädda man

Om du är sprezzatura har du alltså självklart den perfekta garderoben, men det tar dig inte evigheter att måla upp dig själv till ett mästerverk, och du kan även med fördel begå ”modemissar” som för icke spezzatura-folk skulle vara förödande.

Gilla Cafe.se på Facebook

Låt oss visa ett exempel för att göra det extra tydligt.

Angelo Gallamini

Memories from same Pitti a go. #AGStyle #AngeloGallamini#MyStyle #MyCharma #MyBeard .

A photo posted by Angelo Gallamini (@angelogallamini) on

Italienaren Angelo Gallamini är spezzatura. Han utstrålar en säkerhet som gör att hans ord är lag, och detaljerna känns aldrig utstuderade eller för mycket. Om Angelo Gallamini skulle råka knäppa en knapp snett eller kavla upp skortärmarna för långt är det mer sannolikt att det blir en ny trend än att det blir hånat.

Den som vill uppnå spezzatura vandrar dock snåriga marker, eftersom det naturligtvis får rakt motsatt effekt om obryddheten känns tillgjord och ansträngd. Till den som siktar på spezzatura kan vi därför inte ge något bättre råd än att vara säker i dig själv och ditt val av kläder.

Capisce?

Annons

Dela (25)
Tweeta

Annons


Laddar