Hoppa till innehåll

Gotland är mer än Rute – Alex Schulman guidar till öjn

David Johansson

Den bästa sommarledigheten tillbringas på hemmaplan. Med hjälp av Alex Schulman, Elin Unnes, Olof Lundh och andra profiler plockade vi de sötaste russinen ur semesterkakan. Här är krogarna, butikerna, konserterna och barerna du inte får missa i sommar. 

Alex Schulman, författare och krönikör

Bungenäs

Bungenäs är ett gammalt kalkbruk som togs över av militären, de byggde bunkrar överallt, och nu har marken köpts upp av privat excentriker, som säljer bunkrarna som tomter, och nere vid vattnet finns matsalen, med öns absolut bästa mat och absolut bästa stämning.

Bergmanveckan

I sitt testamente sa Bergman att han inte ville ha något ”känslomässigt rabalder” kring sitt eftermäle. Så blev det inte, för Bergmanveckan som ordnas varje sommar på Fårö är en orgie i just detta, paneldiskussioner om Bergmans kvinnor, safari till Bergmans privata biograf och udda filmvisningar. Det är ett tecken på personkultens rock bottom, med kulturtanter som står under varje dunge och gör anteckningar. Men det är otroligt spännande att se. En liten stund.

Rute Stenugnsbageri

Jag har ingen statistik, men jag är nog den kund som varit här flest gånger. Varje morgon från den 10 juni till den 3 augusti, mellan 8 på morgonen och 11 på förmiddagen. Så jag kan sortimentet — fråga mig gärna om utbudet. Men i regel så äter man en kardemummabulle på plats och köper med sig en Gotlandslimpa hem. Och sen kommer man tillbaka nästa dag och gör samma sak. Dag efter dag. Sommar efter sommar. 

Risungs Gård

Att köpa ett lammskinn i Stockholm är ju ett skämt. 3 000 kronor för tredjehandssorteringen, luggslitna saker som inte gör en jävel glad. Att köpa ett lammskinn inne i Visby är i stort sett lika dumt. Ska man ha Sveriges bästa lammskinn så måste man ut direkt till gårdarna där lammen finns. Risungs gård är känd för att ha Sveriges bästa.

Fler tips sommaren 2018!

Siri Barje: Här ska du käka i Sverige i sommar

Emil Persson: 3 konserter ingen får missa i Sverige

Emil Åreng: Barerna du ABSOLUT inte får missa

Alex Schulman: Gotland är mer än Rute 

Olof Lundh: Bästa tipsen för dig som ska till Skåne

Elin Unnes: Trädgårdsknarkare se hit! Här ska du hänga

Natasa StanojeviHär ska du hänga i Stockholm

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.