Hoppa till innehåll

Alex Schulman om Gotland: ”Har gett upp alla illusioner om att bli accepterad”

Joel Linde

”Det är min ö lika mycket som deras. Precis som att Stockholm är deras stad lika mycket som min, säger Alex Schulman.

Alex Schulman och Sigge Eklund har nyligen skrivit klart sin andra bok tillsammans. Rum, efterföljaren till succébiografin Tid från 2015, ligger på tryck och ges ut i slutet av september.

Bokens förord är daterat till augusti 2017, och märkt med Gotland, där de båda numera har landställe i samma område på nordöstra ön. Alex har haft sin gård betydligt längre än Sigge och han har etablerat sig mer. Han har skrivit i öns tidningar och pratat mycket om projekten på gården, vilket gjort honom välkänd för lokalbefolkningen. Men det har också uppstått en del konflikter, berättar han.

– Jag har ju blivit en kontroversiell person på ön. Och vi har sagt vissa saker i podden som gotlänningarna har tyckt är förskräckliga, bland annat när jag vattnade fast det var bevattningsförbud, säger han till Café, när vi träffar duon för att prata om den kommande boken.

När Alex bror, Calle Schulman, medverkade i Cafés Fördomspodden, berättade han om Alex nya planer för gården.

– Han tjänar nu, vad är det, en och en halv miljon i månaden på sin podcast bara! (Sanningen ligger närmre en miljon, reds. anm.) Men det är spending money, ändå, det är inget man lägger på hög. I alla fall inte han, säger Calle, och fortsätter.

– Han har byggt en stor pool och han bygger en liten minipool på Gotland nu, utanför sin bastu, med kallt vatten. Och så pratar han om att bygga en sjö! Så han håller ju på att bli en excentriker.

https://instagram.com/p/BUjELMIAJ7r/

Excentriker eller ej – Gotland och gården där verkar ligga Alex Schulman varmt om hjärtat. Men hur mycket gotlänning är han egentligen? Vi frågade vad han själv anser.

– Jag har gett upp alla illusioner om att någonsin bli accepterad av gotlänningarna. Men, jag känner mig ändå som lika mycket gotlänning som vem som helst. Jag är ju där jättemycket!

Sigge flikar in:

– Inte lika mycket som Di sma undar jordi (ett gotländskt pop/rockband, reds. anm).

– Nej men jag menar bara att de inte har större rätt till ön än vad jag har. Jag menar bara att det finns en protektionism på Gotland som är helt förfärlig. Jag avskyr den. Det är min ö lika mycket som deras. Precis som att Stockholm är deras stad lika mycket som min, säger Alex.

Har du några problem med exploateringen av Gotland?

– Lite, det blir ju så jävla fult. Om man har en fin lada så ska man ju behålla den, restaurera försiktigt. Det har ju vi verkligen gjort, vi har ju knappt rört någonting utvändigt, nästan bara invändigt. Jag kan ibland bli gubbigt bestört över sånt.

En stor debatt på Gotland handlar om alla stentorn som byggs upp på klapperstensstränderna. Vad anser du om dem?

– Varför är det… jag har också förstått att det är hemskt, varför får man inte göra så?

Det är förbjudet i de flesta naturreservaten på Gotland. Det är skyddade områden.

– Jag vet, men jag försöker bara förstå det. Är det så att det händer någonting, att stranden skadas av tornen. Det är ju en stenstrand. Det är ju inget mer. Det är stenar.

Stenar spricker och att flytta alla dessa stenar förstör den orörda naturen som Gotland är känd för. Poängen är att stränderna ska bevaras i sitt naturliga tillstånd.

Sigge: Men det skiter du i?

– Jag har ju gått där och sett de där tornen som står var sjuttionde meter och det har inte stört mig det minsta.

Jag hörde att du ska anlägga en egen sjö? Vad tror du att gotlänningarna kommer tycka om det?

– Det har nog ännu inte nått dem, tror jag. Men det ska bli kul att bygga sjön.

Så den blir av?

– Ja.

Hur stor ska den vara?

– Ungefär 70 gånger 20 meter.

Hopptorn?

– Nej men en eka ska jag ha en och liten brygga så man kan simma.

Plantera fiskar?

– Ja.

Sigge: Kräftor?

– Ja.

Sigge: Flodkräftor?

Ja.

Sigge: Härligt

– Det kommer bli väldigt fint.

Alex Schulman och Sigge Eklunds bok Rum finns att förbeställa nu och väntas skickas ut till de som beställer den under vecka 39.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.