Alkoteket: Alla drinkrecept från Emil Åreng och Måns Herngrens podd

En drink och coverfotot för Emil Åreng och Måns Herngrens podd Kafé Café

Behöver du drinkinspiration i hemmadrickandets tidevarv? Bra, då har du kommit rätt.

Joakim Almén  |  Publicerad 2020-11-24 16:18  |  Lästid: 5 minuter

Har du ett intresse för dryck med alkohol i – ett intresse som i att inte nödvändigtvis enbart konsumera den berusande etanolen? Fint. Då torde Cadierbarens stjärnbartender tillika Cafés dryckesredaktör Emil Åreng och filmregissören snedstreck cocktailnestorn Måns Herngrens podcast Kafé Café vara något för dig.

I podden varvas snack om dryck med rena recept. Nedan har Café tillsammans med Emil Åreng sammanställt samtliga drinkrecept som lyfts i podden. Har du synpunkter på recepten eller någonting annat rörande podden är undertecknad i det här fallet en simpel budbärare av drinkrecept. Slajda in ett dm till @emilareng på Instagram istället.

Emil Åreng i sitt cocktail-esse på Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm.
Emil Åreng i sitt naturliga cocktail-esse i Cadierbaren på Grand Hotel i Stockholm. Foto: Oskar Omne.

KAFÉ CAFÉS ALKOTEK – alla avsnitt och recept


AVSNITT 1 – ANDNÖD OCH MIDSOMMAR

”Snapsarna som Måns testade och höll på att dö av: Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit, Herr Berntsons Besk, Bäska Droppar, Gammal Norrlands, Hallands Fläder, Läckö, O.P. Anderson, Örtagårdsbrännvin, Skåne, Herrgårds, Östgötasädes och Rånäs Brännvin.”


AVSNITT 2 – DRICKBAR SMÖRGÅSTÅRTA

”Koka upp ett sockerlag och tillsätt en näve HÖ.

Tryck ner höt och smält ner 2 barskedar av leverpastej. Du kan skita i leverpastej om det är något du inte tycker om, vilket jag också vet att många faktiskt inte gör på grund av förätningen av det på dagis.”

SMÖRGÅSTÅRTA…ISH

  • 30 ml madeira
  • 30 ml sherry
  • 20 ml hösockerlag
  • 1 ägg

Utförande: Skaka alla ingredienser utan is, tillsätt is och skaka utav helvete. Sila upp och njut.

APHJÄRNA (för dig som inte vill ha några vänner)

  • 40 ml Noilly Prat
  • En skvätt Baileys som ringlar ner och lägger sig i botten som en hjärna
  • Tillsätt grenadine för rosa effekt, men tillför ungefär lika mycket som ovanstående ingredienser.

AVSNITT 3 – PASTIS…INNE ELLER UTE

”Hur dricker Måns Pastis? Så här: En stor mängd pastis i ett dricksglas med is så du får lite kondens på glaset, sen en skvätt vatten från kranen eller ha en karaff vid sidan om så du kan skvätta ner lite som du vill. FYLL ALDRIG UPP HELA GLASET! Du dricker Pastis med en skvätt vatten, inte vatten med en skvätt pastis.”

MARGARITA TOMMY STYLE

  • 60 ml Tequila
  • 30 ml Limejuice
  • 10 ml Sockerlag och flingsalt på kanten, halva kanten. (Wller så skiter du i saltet.)

Utförande: Skaka alla ingredienser och servera på is.

NEGRONI SBAGLIATO

  • 1 del campari
  • 1 del söt vermouth
  • 2 delar prosecco

Utförande: Bygg allting i ett glas som passar.

ROCK SHANDY

  • 8 stänk Angostura Bitter
  • 5 cl Sprite och 5 cl sodavatten tillsammans med en citronskiva.

Utförande: Bygg allting i ett highballglas.

STILL HERE

  • 40 ml kaffesockerlag
  • 30 ml citronjuice
  • 100 ml tonic

Utförande: Bygg allting i ett highballglas.

DARK AND STORMY

  • 50 ml rom
  • 20 ml limejuice
  • toppa med ginger beer

Utförande: Bygg allting i ett highballglas.

HUBERTUSNYCKELN…Mot rabies

  • 10 ml grön Chartreuse
  • 10 ml hubertus
  • 10 ml Benedictine D.O.M
  • 30 ml campari
  • Citronzest

Utförande: Rörs på is och sedan zestar du hela drinken med citron.


AVSNITT 4 – BRUN SPRIT OCH STRATOSFÄREN


AVSNITT 5 – Dr BAKIS OCH ÅTERSTÄLLARE

HEMINGWAY’S BLOODY MARY

  • 50 ml vodka

BLOODY MARY MIX:

  • 120 ml tomatjuice
  • 20 ml citronjuice
  • 3 stänk tabasco
  • 20 ml worchestersås
  • 1 nypa sellerisalt
  • 1 nypa salt och 1 nypa peppar

Utförande: Bygg alla ingredienser i ett glas fyllt med is, skikta sedan vodkan med hjälp av en sked. Bland de bästa som finns dagen efter.

DANISH BLOODY MARY

  • Bloody Mary Mix som ovan
  • 1 äggula
  • 50 ml Vodka

Utförande: Skaka alla ingredienser först utan is, tillsätt is och skaka igen. Sila upp och njut(?)

REDHEAD

”Inget att testa för magmunnen enligt Måns, för dig som vill spy upp hela gårdagen.”

GUGGENHEIM

  • 50 ml torr vermouth
  • 10 ml Fernet branca
  • 3 dash Angostura bitter

AVSNITT 6 – SVÄRMORSVODKA OCH KRUSBÄR


AVSNITT 7 - APOTEKET GOOGLE

Emils HOT TODDY – för dig som är sjuk eller döende

  • 50 ml bourbon
  • 100 ml kokt vatten med kardemumma, kanel, nejlika, en riklig mängd honung och 1 skvätt citron.

Måns Version, en varm Dark and Stormy

  • Muddlad ingefära
  • Rikligt med citron, lite honung och en stadig mängd rom.

ÖSTEUROPEISK KYCKLINGSOPPA à la Måns

  • En höna
  • kålrot
  • palsternacka
  • rotselleri
  • morötter

Utförande: Koka ihop allt och låt stå. Passar bra med vermouth ochsSherry. Detta är ju för dig som är sjuk.

”Boken som diskuteras i avsnittet är Jeffrey Morgenthalers The Bar Book.”


AVSNITT 8 - GRÖNA HISSEN

”Så här glad har jag aldrig sett Måns, värt att prova.”

GRÖNA HISSEN

  • 30 ml Stockholms Bränneri Gin
  • 10 ml Cointreau
  • 2 dash Apelsinbitter
  • 1 barsked karamellfärg
  • 50 ml sodavatten
  • russin

Utförande: Bygg alla ingredienser utan is i ett glas och släpp ner russin.

MAHOGNY-GROGG (”Inte så gott men bra feeling för 50-talet”)

  • 30 ml Grönstedts Monopol
  • 2 dash Angostura
  • 60 ml sockerdricka

Utförande: Bygg allting i ett champagneglas.

NAPOLEON RÖD – en god modern spritig cocktail

  • 30 ml Stockholm röd
  • 30 ml cognac
  • 10 ml honungsvatten (lika delar honung och vatten)
  • 2 dash Angostura orange

Utförande: Rör på en stor isbit i ett whiskyglas.

P2.1 – en modern grogg som är riktigt, riktigt bra

  • 40 ml vodka
  • 30 ml Brännland sscider
  • 25 ml lime
  • 80 ml cream soda

Utförande: Bygg alla ingredienser i ett highballglas med is.

COSMOPOLITAN – IBA Standard.  Vilken inte är en bra standard.

”Skulle nog vända på måtten med Lime och tranbär. Tranbär är enbart för färgens skull.”

  • 40 ml vodka
  • 15 ml cointreau
  • 30 ml tranbärsjuice
  • 15 ml limejuice

EN MODERNARE COSMO – eller bara en annan version

  • 30 ml gin
  • 10 ml cointreau
  • 15 ml citronjuice
  • 5 ml punsch
  • 30 ml tranbärsjuice

Utförande: Skaka alla ingredienser och sila upp.


AVSNITT 9 – EN BOURBONFYLLA VÄRD 10 000:-


AVSNITT 10 - LEVITERANDE MÅNS

SCOFFLAW

  • 50 ml Buffalo Trace
  • 10 ml torr vermouth
  • 7.5 ml citronjuice
  • 12.5 ml grenadine
  • 3 dash Orange bitters

Utförande: Skaka alla ingredienser och sila upp till ett martiniglas.

SAZERAC – Måns bidrag  till en tävling i Pluras Kök (han vann inte den drinktävlingen)

  • 25 ml Braastad Cognac
  • 25 ml rye whiskey
  • 5 ml sockerlag
  • 4 dash Peychauds bitter

Utförande: Rör drinken i ett rörglas och sila sedan upp. Tvätta ett glas med Absinthe och häll ut det i ett shotglas åt dig själv. Zesta glaset noggrant med citron.

REMEMBER THE MAINE – To hell with Spain

  • 30 ml Highproof Rye (Thomas H Handy Rye)
  • 30 ml bourbon
  • 20 ml söt vermouth
  • 10 ml maraschinospad från maraschinokörsbär

Utförande: Rör drinken i ett rörglas. Tvätta ett glas med Absinthe och häll ut det i ett shotglas åt dig själv. Zesta glaset noggrant med Apelsin.

LAFAYETTE – Glöm inte Bourbon

  • 40 ml Buffalo Trace Bourbon
  • 10 ml Torr Vermouth
  • 10 ml Dubonnet
  • 3 dash Angostura bitter

Utförande: Skaka och sila upp ett till ett kylt cocktailglas.


AVSNITT 11 - PUNSCHFULL OCH HÖG PÅ MUSKOT

PHILADELPHIA FISH HOUSE PUNSCH

”Ta detta recept gånger tio för att få till en riktig bål.”

  • 30 ml Braastad cognac
  • 30 ml lätt lagrad rom
  • 20 ml persikolikör el. Abricot Brandy
  • 30 ml citronjuice
  • 15 ml råsockerlag

Utförande: Häll ner allt i en bålskål och njut gänget.

FRENCH 75 TWIST

”Från Jimmy Dymotts bok Cocktails: 60 drinkar levererade av Sveriges säkraste bartender.”

  • 2 delar Skagerrak Gin
  • 1 del citronjuice
  • 1 del hallonsockerlag (låt 200 gram hallon få ligga i ett sockerlag i några timmar och sila bort)
  • 3 delar champagne

Utförande: Alla ingredienser kylda som satan och häll ner dessa i en bålskål med en stor isbit. Använd stjärnfrukt, physalis för ironisk effekt.

MILK PUNSCH – med eller utan ägg

  • 50 ml Buffalo Trace Bourbon
  • 15 ml lönnsirap
  • 1 helt ägg
  • 50 ml mjölk
  • Riv muskot över

Utförande: Rör ihop alla ingredienser så ägget slås sönder och häll över ett whiskyglas med is.

MUMMA DELUXE – Joel Söderbäck och Andreas Bergman Shifsmumme Deluxe

  • 18 cl Skagerrak Gin
  • 12 cl Grayhams six grapes portvin
  • 33 cl lager
  • 33 cl stout
  • 12 cl kardemumma-/kanelsockerlag
  • 15 cl champagne

Utförande: Ha alla ingredienser väl kylda och häll upp i en bålskål.


AVSNITT 12 – FÖRBUDSTIDER HEJ HEJ

DRAJJA – med liiite socker

  • 60 ml gin
  • 15 ml torr vermouth
  • 5 ml sockerlag
  • 3 dash Orange bitters
  • Zesta med citron

Utförande: Rör alla ingredienser och sila upp till ett martiniglas.

AVSNITT 13 – DET VARMA GRÖNA

THE NEGRONI WARMER

  • 2 cl Hernö Old Tom Gin
  • 2 cl Antica Formula Vermouth
  • 2 cl Carpano Botanic Bitter
  • 2 cl vatten
  • 2 cl strösocker

Utförande: Du tar lika delar av ingredienserna i en Negroni av hög kvalitet tillsammans med vatten och socker. Sedan värmer du detta på spisen, häller upp i ett glas. Toppar sedan med lättvispad grädde och river lite apelsinskal, eller muskot … eller för den riktigt söta gottegrisen som vill ha en oboy-känsla till sin fylla – riven choklad över (vilket jag skulle gjort).

SWEDISH COFFEE

  • 40 ml Mackmyra Svensk Ek
  • 10 ml Brännland Iscider
  • 20 ml Lönnsirap
  • 80-100 ml Kaffe och Grädde

THE WHITE DEATH

  • 20 ml Cognac
  • 20 ml Bourbon
  • 20 ml gul Chartreuse
  • 2 barskedar honung
  • 150 ml mjölk

Utförande: Värm upp mjölken och smält ner honungen tillsammans med den. Tillsätt resterande ingredienser och njut. Passar perfekt att smyga ner i en termos.

VERTE CHAUD – det varma gröna

Lika delar varm choklad och grön Chartreuse. Toppa med vippad grädde. Dricks i lagom takt för att inte fucka upp hela vintern.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-12-07 11:15