Alla ni som tror att skägget är helt ute – ni har helt fel

 |  Publicerad 2015-03-27 15:11  |  Lästid: 2 minuter
omslag

Är skägget ute? Det vill många göra gällande, men tittar man bortom de alarmerande rubrikerna så är skäggets status fortfarande god. Så för dig som odlat ett rejält skägg – oroa dig inte – men håll det välvårdat för att vara på den säkra sidan.

* * *

För ett år sedan basunerade medier runtom i världen att helskägget har spelat ut sin roll som trendmarkör. Tidningar som Aftonbladet, Dagens Nyheter och The Guardian meddelade att världen nått ”peak beard”. De syftade till en studie som gjorts av forskare vid University of New South Wales i Australien som visade att ett ovanligt utseende är mer attraktivt än ett vanligt. Forskarna menade att skäggtrenden gjort att skägget förlorat sin attraktionskraft.

Nu har skäggmotståndet återigen fått fart – tidningen Plaza Magazine uppmärksammar Gillettes nya reklamvideo om skäggets död.

Men en som reagerat på skäggmotståndarna är Axel Naver – författare bakom Skäggbloggen och Skäggboken. Förra året skrev han ett inlägg där han dels kritiserade mediernas vetenskapsjournalistik och menade att de tolkat forskningsresultaten från Australien fel och dels också att själva forskningen har flera brister. Forskningen hade förbisett faktumet att det finns olika skäggfrisyrer – att det inte bara handlar om skägg eller helrakat.

Axel Naver påvisade flera trender genom historien där skäggmodet förändrats och att förutspå skäggets framtida vara eller icke-vara var poänglöst. Olika skäggfrisyrer kan vara tillräckligt för att utmärka sig, om än att helskägget kanske spelat ut sin roll. Så här ser han på det i dag – ett drygt år efter några renrakade siare förutspådde skäggtrendens död.

– Skäggets status är god. Tittar man historiskt så har skäggtrenderna varit ganska långa i sina vågor – en typ av skäggfrisyr har varit populärt i hundra år följt av hundra år av en annan trend. Tittar man på hela 1900-talet så har det varit en renrakad period.

Han tror att utropandet av skäggdöden avslöjar mer om trendjournalistiken än någonting annat.

– Någon utropar en trend, då hakar alla på och trenden blir en sanning. Men tålamodet är kort och alla vill veta vad som är det nya och vad som är ute. Sen skriver Daily Mail att hipstern är fånig och att skägget är passé, då skriver alla andra rewrites och då har det blivit en sanning istället.

Axel Naver förstår heller inte det ständiga kopplingen som görs mellan skägg och hipsters.

– Alla typer av människor har skägg – kontorsråttor har skägg, vanliga pappor har skägg och hårdrockare är väl en otroligt skäggig grupp. Jag skulle säga att skäggifieringen pågår i skuggan rubrikerna.

Cafés groomingexpert Patrik Hedlund menar att helskägget är helt ute men att skägget inte förbi.

– Skäggtrenden är på väg ut i den meningen att det inte är en trend längre. Det är så vanligt, det är går att likna med att man ibland har t-shirt och ibland skjorta. Helskägget är helt ute dock. Det kan vara långt men det ska vara snyggt jobbat med. Men det som verkligen är trendigt nu är renrakat. Mustachen kommer också att komma, renrakat men med mustachen med – gärna med lite vax.

 

Erik Lejdelin

* * *

Läs mer!

10 frisyrer vi alla hade men som vi skäms över idag

13 gånger Entourage-filmen är världens mest förutsägbara film

Breaking Bad-stjärnan bor i ett oväntat välstädat hem

 

 

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-11-07 11:20