Så fixar du det perfekta skägget – barberaren om missen de flesta gör

Barberaren Johan Rönnow om vinterns skägg, vanliga skäggmissar och det där lilla extra som gör ett vanligt skägg riktigt bra.

Sofia Börjesson | Foto: IBL, Shutterstock  |  Publicerad 2016-10-18 09:25  |  Lästid: 2 minuter

Skäggtrenden må vara över, men bara som begrepp. Den väckte nämligen en latent skäggentusiasm som kom för att stanna – kanske till och med för alltid.

Det förklarar Johan Rönnow, barberare på Roy & Son i Malmö, som tycker att det är hög tid att vi lägger begreppet ”skäggtrend” bakom oss. Det är inte en trend längre, menar han. Det bara är.

– När det var som ”trendigast” med skägg tyckte folk att det var kul att testa hur långt skägg de kunde få. Men nu har de flesta provat och hittat den längd som passar dem.

Före detta ÖHK-spelaren Emil Kåberg i sitt omtalade skägg (som för övrigt såldes för 27 000 kronor när ÖHK gick upp i elitserien). Foto: Gunnar Ask, IBL

Hockeyspelaren Emil Kåberg var en av de som provade hur långt skägget kunde bli. Skägget såldes förresten för 27 000 kronor efter att han(/det?) tog klivet upp med Örebro Hockey till Elitserien. Foto: Gunnar Ask, IBL

Ja, förälskelsestadiet har kanske lagt sig och vi har i stor mån slutat experimentera. Skägget har dock inte försvunnit, utan bara blivit en lite mer naturlig del för dem som kände sig bekväma i det – och det märker Johan Rönnow i sin barbershop.

– Jag upplever att kunderna har blivit tydligare och mer medvetna kring vad de vill med sina skägg. Nu har de flesta börjat efterfråga lite kortare längder, så det går åt det hållet i vinter.

Finns det några vanliga missar som män gör med sina skägg?

– Många är faktiskt rätt duktiga. Det viktigaste är att det ska se naturligt ut. Det ska röra på sig och vara levande, och det lyckas de flesta med. Men det är många som sätter linjen för långt ner på halsen, och då blir det lätt dubbelhaka. Det bästa sättet är att vårda skägget hemma – men att forma det hos en barberare.

Det här är Olle Arnell, han är webbredaktör på Café och har ju ett rätt vanligt skägg. Vad ska Olle göra för att få ett riktigt bra skägg?

1cafe_skagg_olle

– Det viktigaste i hans fall är att jobba med linjerna både på kinder och längs halsen. På kinderna kan linjen vara skarpare och längs halsen bör den vara rakare i profil. Den ska alltså upp lite under hakan och ner lite bak mot örat och halsen.

Mer om skäggväxt från Café:

Han blev av med 8000 följare när han rakade bort skägget

Forskning visar: Män med skägg ÄR oemotståndliga

Efter hipsterskäggen – nu blir tandläkarskägg trendigast

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2018-09-06 10:52