Hoppa till innehåll

Allsvenskans matchtröjor rankade från fulast till snyggast

Björn Carlsson

Allsvenskan har kommit halvvägs och vad passar väl bättre då än en knivskarp nulägesanalys.

Förra veckan gjordes en empirisk studie för att fastställa vilket det absolut fulaste laget var och nu har det således blivit dags att ta reda på vilket som är det snyggaste. Här är alla de allsvenska lagens matchtröjor, rankade från anskrämligast till absolut mest tilltalande.

16. IFK Värnamo

Foto: ifkshopen.se

Här är den, Allsvenskans fulaste matchtröja 2024 och det är egentligen inget snack om saken. Har du någon gång besökt centrum i en mindre ort eller ett köpcenter längs motorvägen så har du garanterat sett en stor pelare på parkeringen där alla butiker radas upp. IFK Värnamos tröja ser ut exakt som en sån pelare. Välkommen till Burlöv Center.

15. Halmstad BK

Foto: Sportringen Halmstad

Den djupa, blå färgen som man associerar med HBK lyser med sin frånvaro och istället sportar de en urtvättad version nedklottrad med sponsorer i vitt. Bården som går igen runt ärmarna och kragen är verkligen inte tilltalande, särskilt inte kragen där färgen tog slut halvvägs upp på axlarna. Ge mig vilken HBK-tröja som helst sen guldet 2000 istället för den här.

14. Mjällby AIF

Här har vi en platt och tråkig tröja som också lyckas ha en märklig passform. Om man tittar på truppbilderna ser varje tröja ut att sitta på ett barn som inte kan låta bli att dra i kragen. Resåren är lika slapp som formgivningen och sist men inte minst, råkar du nu vara från Sölvesborg så finns det väl ingen anledning att skylta med det på dina kläder.

13. Kalmar FF

Kalmars tröja har väldigt många likheter med föregående placering på listan om än i annan färgskala och det är små, små detaljer som gör att den kniper platsen över. Ärmarna med den röda bården gör sig bättre än Mjällbys helsvarta och kragen är tightare. Den är dock inte snygg och tycker någon att dessa två tröjor borde byta plats behöver ni inte skicka några arga mail. Det hade också varit rimligt.

12. Västerås SK

Den gröna färgnyansen känns matt och är verkligen inte smickrande. Tröjans framsida med sina 32 sponsorer känns istället som ryggtavlan på en företagströja som den lokala revisionsbyrån tar på sig när de ska springa fem kilometer i något välgörenhetslopp. Det känns dock som att tröjan är i perfekt symbios med laget såhär långt i år eftersom den helt missar målet.

11. IF Elfsborg

Fulast på plan och absolut inte snyggast i supportershoppen heller. Detta är en fullkomligt identitetslös tröja och det närmsta den kommer någon form av personlighet är lejonet i nacken från det avvecklade Älvsborgs läns vapensköld. Det är snudd på tjänstefel från en klubb baserad i en stad med en så rik historia av design och textilarbete.

10. GAIS

GAIS-tröjan är så pass avskalad att den känns som en uppvärmningströja. Den är inte ful och kragen är en snygg blinkning till klubbemblemet. Dock är färgkombinationen inte så snygg att den ensam bär fram den här diskreta Select-modellen till någon högre placering på listan. Bäst i stan på plan just nu men inte på den grafiska avdelningen.

9. IK Sirius

Foto: Siriusshopen

De blåa och svarta ränderna är en klassisk kombination i fotbollsvärlden men i svensk elitfotboll är den ganska unik. En ful krage och fantasilösa detaljer drar ner betyget för den här mediokra tröjan. Den största förtjänsten i sin tur är hur klubbemblemet med den vita ramen accentueras av den övriga designen och ingen kan bli förvånad att IK Sirius landar runt plats tio, det passar perfekt.

8. Brommapojkarna

Grabbarna på Grimsta sportar en minimalistisk Nike-modell utan krusiduller. En avskalad krage och utan detaljer. Placeringen av sponsorer och färgen på dessa gifter sig väl med Nike-loggan och sticker inte heller ut mot den rödsvarta fonden. Även om tröjan är avskalad och relativt snygg är det ingen större chans att vi ser den i någon stor utsträckning på läktarna i år.

7. BK Häcken

Detta är en svårplacerad tröja. Den har riktigt snygga aspekter som borde husera längre upp på listan men också den röda reklamen på bröstet som får en att frenetiskt klösa mot ögonen när man ser den. Stort plus för designen i siffrorna på ryggen som rymmer Hisingens gator. En ganska snygg tröja som faller lite på det ekonomiska.

6. IFK Norrköping

Det här är fotbollströjornas vaniljglass. Den är inte bara vit, den funkar också i alla lägen även om den inte gör någon speciellt upphetsad. Norrköpings vaniljglass har dock till och med strössel på sig och är faktiskt både stilsäker och snygg. Nu känns det som vaniljgrejen börjar halta lite så jag nöjer mig med att konstatera att det är en klassisk tröja som ser bra ut på alla sätt.

5. Djurgårdens IF

Blåränderna går aldrig ur, snarare har de breddats rejält sen förra året. Djurgården går tillbaka till rötterna med en klassisk design och det ser rätt ut. Adidas-tröjan är stilren och sponsorerna i samma blå nyanser som tröjan ger en enhetlig look. Hade de ställt upp med sin tredjetröja på den här listan hade de dock nog kommit ännu högre upp.

4. Hammarby IF

Årets Bajentröja är ett exempel på hur man, med små medel, kan få en ganska ful tröja från föregående år att bli riktigt snygg. Här sitter allt i detaljerna. Det gula från emblemet på ärmar och krage, den ensamma sponsorn på framsidan och de diskreta gröna linjerna som för vidare det randiga arvet på ett stiligt sätt.

3. Malmö FF

Den himmelsblå färgen är vacker och placeringen av sponsorer är som alltid toppklass i Malmö. Årets tröja har fått tillskott av ett par marinblå detaljer som gör de vita sällskap och det gifter sig väl. Något som verkligen varit en vattendelare är den retrodoftande kragen som i brist på andra ord är ful och som hindrar tröjan att ta upp kampen i toppen.

2. IFK Göteborg

En tröja som lyckas se både otroligt klassisk och modern ut samtidigt. De gula detaljerna på kragen och ärmarna gör att emblemet smälter in i tröjan på riktigt tilltalande sätt. Perfekt storlek på ränderna och snyggt upplägg med sponsorerna i samma färg som tröjan. Klen tröst för alla blåvita som kastar ett öga på de sportsliga resultaten såklart.

1. AIK

I år är det ingen som nuddar AIK-tröjan. Balansen mellan det dominerande svarta och de gula detaljerna, den diskreta texturen, sponsorernas placering och muren som går igen från emblemet runt muddarna. Trots ”becknar-vibben” och känslan av att den bör ackompanjeras av en Gucci-keps är det en fulländad matchtröja som är riktigt snygg.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.