Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om FIFA-utmanaren UFL

En bild på en arena från spelet ufl

Gratisspelet UFL hoppas konkurrera med FIFA och eFootball och har redan lagt beslag på licenser för några stora namn och klubbar.

De senaste 20 åren har marknaden för fotbollsspel dominerats av EA Sports FIFA-serie och till viss del Konamis motsvarighet eFootball (tidigare Pro Evolution Soccer) men i år får de två välbehövlig konkurrens genom gratisspelet UFL.

UFL presenterades för första gången på gamescom i augusti förra året och nu har de första rörliga bilderna från spelet presenterats. Nedan går vi igenom allt vi vet så här långt om spelet. Häng med!

Foto: UFL

Vilka utvecklar UFL?

Spelet utvecklas av företaget med det trixiga namnet Strikerz Inc. som grundades 2016 och som sedan dess jobbat med UFL. Enligt företagets hemsida är de ett team på över 200 personer med kontor i Belarus, Ukraina, Litauen och på Cypern.

I ett pressutskick säger företagets VD Eugene Nashilov att de ”är fotbollsfans och passionerade gamers som spelat fotbollsspel i åratal och därför vet vad folk vill se i ett fotbollsspel.” Låter lovande Eugene.

Spellägen

Foto: Youtube

Huvudfokus verkar vara att efterlikna FIFAs Ultimate Team-läge där spelarna får bygga sin egen klubb. Med denna klubb ska man sedan kunna delta i ligor såväl som turneringar med priser. Skärmbilder från spelet vittnar om ett lagbyggnadssystem som liknar det hos Fifa där det gäller att få så bra lagkemi som möjligt.

Strikerz säger att det ska finnas både online- och offlinelägen men samtliga handlar om att möta andra i spelare i en mot en, två mot två och tre mot tre.

Trailer?

Finns. Spelet är precis som eFootball utvecklat i Unreal Engine och det ser rätt snyggt ut. I en längre video förklaras även att de precis som konkurrenterna använt sig av motion capture-teknik för att göra animationerna så verklighetstrogna som möjligt.

Mycket mer går inte att säga just nu förutom att det inte ser ut som skit, vilket är positivt. Ett otränat öga skulle nog inte heller kunna skilja det vi ser här från någon av konkurrenterna.

Gratis?

Precis som eFootball kommer UFL frångå det klassiska släppa-ett-knappt-uppdaterat-spel-varje-höst-formatet och istället satsa på att vara en gratis plattform. Strikerz säger att UFL kommer vara ”fair to play” med vilket menas att man inte ska kunna betala för att få ett bättre lag.

Men de måste ju tjäna pengar på något? Sant. Om de ska hålla sig borta från pay-to-win kommer de förmodligen gå samma väg som Fortnite som tjänat multum på att sälja ”skins”. I särmdumpar från spelet syns ett ”Team Pass”, vilket förmodas vara en typ av prenumeration som låser upp utmaningar och belöningar, förmodligen i form av nya ställ och liknande till ens klubb.

Foto: Youtube

Vilka klubbar och spelare är med?

Spelet har inlett ett partnerskap med FifPro vilka företräder 65 000 fotbollsproffs såväl som med InStat, ett sportanalysföretag som kommer bidra med statistik för varje spelare.

UFL har även ingått partnerskap med klubbar som West Ham United, Sporting CP, Shakhtar Donetsk, Borussia Mönchengladbach, Beşiktaş, Monaco, Celtic och Rangers. De har även knutit till sig en del ambassadörer i form av några imponerande namn, däribland Kevin De Bruyne, Roberto Firmino och Christiano Ronaldo.

När släpps det?

Trailern ovan avslutas med att det släpps ”when it’s ready” vilket låter bra. Mer specifikt säger de att spelet kommer att släppas någon gång under 2022. Spelet förväntas släppas till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One och Xbox Series X/S. Om det även kommer till PC och Nintendo Switch är ännu oklart.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.