Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om tv-serien ”The Last of Us”

The Last of US

Huvudrollerna är spikade – här är allt vi vet så här långt om HBO:s kommande tv-serie ”The Last of Us”.

När det post-apokalyptiska zombiespelet The Last of Us släpptes 2013 skapade det en chockvåg genom spelvärlden. Aldrig tidigare hade ett tv-spel levererat en så gripande story med så välutvecklade karaktärer och skådespelarinsatser värdiga Oscarsstatyetter. Det belönades också med en mängd priser och nämns fortfarande i diskussioner om världens bästa spel.

Förra året kom uppföljaren The Last of Us: Part II vilket byggde vidare på händelserna i första spelet och som även det hyllades för sin berättarkonst. Nu är en HBO-serie baserade på händelserna i det första spelet på gång. Det blir den första tv-serien helt baserad på ett tv-spel från ett större mediabolag (Netflix-serien The Witcher baseras på böckerna) och kan, om det blir framgångsrikt, komma att innebära startskottet för fler liknande projekt.

Nyligen blev det klart att Pedro Pascal och Bella Ramsey kommer att spela huvudkaraktärerna Joel och Ellie och därför passar vi på att gå igenom allt vi vet om serien såhär långt.

Handlingen

Enligt utsagor från personerna bakom serien kommer handlingen främst bygga på vad som skedde i det första spelet. Nu kanske spelanalfabeten frågar sig vad som hände i det första spelet? Dags för en spoiler-fri sammanfattning.

Historien utspelar sig ungefär 20 år efter samhällets kollaps, ungefär 2033. Hela världen har infekterats av en sorts svampvirus som förvandlar människor till infected, en typ av zombies. Dessa infected sprider, på klassiskt zombiemanér, viruset vidare till andra människor genom att bitas.

Joel och Ellie i tv-spelet The Last of Us.

En som blivit biten men mirakulöst nog överlevt är den 14-åriga Ellie, en föräldralös tjej som bor i en karantänzoon i Boston. Eftersom Ellie verkar vara immun finns förhoppningen att man genom henne kan utveckla ett vaccin mot zombieviruset. Det finns dock en hake, de enda som har kunskap inom vaccinområdet befinner sig i Salt Lake City.

En jävla bit att gå alltså (enligt Google Maps en promenad på 781 timmar) och Ellie kan inte ta sig dit ensam. Det är här den luttrade överlevaren Joel kommer in i bilden. Tillsammans beger de sig ut på en farofylld resa genom det postapokalyptiska USA där de måste lära sig att lita på varandra för att överleva.

Producenter och regissörer?

Producenter för serien är Chernobyl-skaparen Craig Mazin och Neil Druckman – tv-spelets skapare och konstnärliga ledare. Enligt uttalanden från producentduon kommer serien inte ändra något i berättelsen utan snarare brodera ut historien ännu mer och kanske även inkorporera inslag från The Last of Us Part II.

Tidigare var det snack om att svenske Johan Renck skulle regissera pilotavsnittet men på grund av sitt fullproppade schema blev han tvungen att tacka nej. Istället kliver ryske Kantemir Balagov in som regissör. Balagov är mest känd för filmerna Closeness och Beanpole varav den sistnämnda resulterade i att han vann pris som bästa regissör på filmfestivalen i Cannes.

Vilka skådisar är klara?

Den så här långt korta men lovande rollistan har stark Game of Thrones-koppling. Ellie, flickan som är den enda som överlevt ett zombiebett och därför sägs vara immun, kommer spelas av Bella Ramsey. Det var mycket man ville glömma i sista säsongerna av GoT men Bella Ramsey i rollen som Lady Lyanna Mormont var inte en av dem. Den skådespelarinsatsen visade att Ramsey borde passa väl i rollen som den 14-åriga Ellie som fått den oturliga lotten att behöva genomlida pubertetens svängningar mitt i en zombieapokalyps.

Bella Ramsey i rollen som Lady Lyanna Mormont i ”Game of Thrones”.

Joel, den småbittra men älskvärda mannen som förlorade sin dotter i apokalypsens början, kommer spelas av Pedro Pascal. Han fick sitt stora genombrott i rollen som den spjutviftande Oberyn Martell men har sedan Martell bokstavligen krossades av Berget som rider (han heter så i den svenska översättningen) mest kommit att förknippas med rollen som The Mandalorian.

”Mando” och Joel liknar varandra på flera sätt. Båda är till en början reserverade och kalla men värms upp allt eftersom. Även deras uppdrag liknar varandras, Mando ska leverera Baby Yoda till Jedi-ordern och Joel ska föra Ellie genom Amerika till The Fireflies karantänzon.

Pedro Pascal. Foto: Getty

Om Pascal på ett övertygande sätt lyckades gestalta växande faderskänslor för en grön docka borde det gå minst lika bra att förmedla samma känslor för en riktig människa.

Nyligen twittrade Neil Druckman ut en hint om några av de kvinnliga karaktärer vi kan komma att stöta på i serien:

Kan det fjärde namnet möjligen vara Abby från The Last of Us: Part II?

Var visas The Last of Us och när kommer den?

Än så länge finns ingen uppgift om när serien kommer att släppas för allmän beskådning. Den riktiga pandemin, alltså inte zombiepandemin, påverkar även denna produktion och produktionen är än så länge i startblocken men i och med att rollistan börjar fyllas på borde själva filmandet närma sig.

Serien produceras av HBO och lär därför gå att beskåda på streamingtjänsten så snart serien är färdig, när nu det blir.

Tills dess rekommenderas alla som ännu inte spelat spelen att göra det, du kommer inte att bli besviken!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.