Hoppa till innehåll

Allt du behöver veta om Wes Andersons stjärnspäckade ”The French Dispatch”

Skådisar och regissör från filmen

Premiärdatumet är satt, här är allt du behöver veta om den perspektiv-förtjuste regissörens nya film.

Genom åren har Wes Anderson gjort sig ett namn som en av filmvärldens allra största filmskapare med filmer som Fantastic Mr. Fox, The Royal Tenenbaums och Darjeeling Limited i bagaget. Många älskar hans filmer medans andra kanske håller med om att det är snyggt paketerat men att filmerna saknar egentligt innehåll.

Oavsett vad har filmerna kommit att bli så stjärnspäckade att det är svårt att ignorera att varje ny film från Wes är en stor grej. Den kommande The French Dispatch of the Liberty, Kansas Evening Sun (som hela titeln lyder) är regissörens första sedan den animerade Isle of Dogs från 2018 och är så sprängfylld av stora namn och historier att man undrar hur allt ska rymmas på nätta 103 minuter.

Efter ett antal förseningar är nu världspremiären bara några veckor bort. Därför har vi samlat ihop allt väsentligt du behöver veta om The French Dispatch. Häng med!

Foto: Youtube

Vilka skådisar är med?

Den gode Wes verkar inte ha det svårt att locka de största namnen till sina filmer och den lyxen utnyttjar han till fullo. Flera av skådisarna känner vi även igen från regissörens tidigare filmer. Här är hela listan:

Benicio Del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray och Owen Wilson.

Längre ner på listan, i mindre roller som ”kidnapper” och ”prisoner”, minskar inte stjärnglansen precis. Där återfinner vi namn som: Elisabeth Moss, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Willem Dafoe och Cristoph Waltz.

Trailer?

Klart det finns en trailer. På sedvanligt Wes Anderson-manér är den fylld av snygga scener med precisa centreringar av varje scens huvudfokus. Allt annat vore väl en chock.

Vad handlar filmen om?

Wes Anderson står denna gång för både manus och regi. En kort synopsis på produktionsbolaget Searchlights hemsida lyder: ”The French Dispatch väcker liv i en serie av historier från den sista upplagan av ett amerikanskt magasin publicerad i en fransk stad på 50-talet.”

Inte så informativt kanske men magasinet i fråga är The French Dispatch och Bill Murray spelar chefredaktören, Bill Howitzer Jr, som satt ihop ett dream team av de bästa amerikanska journalisterna den här sidan av atlanten.

Historierna, eller snarare reportagen, som väcks till liv är tre stycken: The Concrete Masterpiece, Revisions to a Manifesto och The Private Dining Room of the Police Commissioner. Dessa ska vara löst inspirerade av verkliga reportage från The New Yorker, ett magasin Wes Anderson ska vara ett stort fan av.

Wes Anderson. Foto: Getty

I en intervju med IndieWire uttalade sig filmens kompositör Alexandre Desplat så här om filmen: ”Den är otroligt stark och annorlunda… sättet som Wes tar sin talang till nya nivåer med varje film är bara wow. Den här filmen är otrolig. Den är vacker. Den är rolig, den är galen, den är allt.”

Var spelades den in?

Filmen spelades in i sydvästra Frankrike, närmare bestämt i staden Angoulême, från november 2018 till mars 2019. I Angoulême hittade filmteamet även en nedlagd filtfabrik vilken de (såklart) gjorde om till en filmstudio.

Totalt användes över 125 olika dekorer under inspelningen så vi kan nog vänta oss ordentligt med scenografimys.

När kommer den på bio?

För ett år sedan. Var det tänkt, men som med så mycket annat blev premiären av French Dispatch uppskjutet. I slutet av april bekräftades det att filmen premiärvisas på filmfestivalen i Cannes som pågår mellan sjätte och sjuttonde juli.

För oss dödliga som inte kommer kunna ta oss till Cannes får istället vänta till 22 oktober innan vi kan se den på bio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.