Hoppa till innehåll

10 filmer att se fram emot 2023

Hetaste filmerna som släpps under 2023.

En kokainstinn svartbjörn, Martin Scorseses 200 miljoner dollar-thriller och en Christopher Nolan på krigsstigen är några av 2023 års mest lovande filmögonblick.

Ryktet om biofilmens död är av allt att döma betydligt överdrivet. Med nya storfilmer från mästerregissörer som Greta Gerwig, Christopher Nolan, Ari Aster, Martin Scorsese, Wes Anderson och Michael Mann ser filmåret 2023 ut att bli något utöver det vanliga. Vi listar tio av årets mest lovande premiärer.


Cocaine Bear

Premiär 22 februari.

Foto: Universal Pictures

En amerikansk svartbjörn kommer över ett parti smuggelkoks i Georgias skogar, snedtänder å det grövsta och gör livet surt för bland andra Keri Russel och Ray Liotta (i sin sista filmroll). Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Årets mest skruvade film, regisserad av humordrottningen Elizabeth Banks, bygger sinnessjukt nog på verkliga händelser.


Kungen

Premiär 24 februari.

Foto: SF/Nexiko

Under två år tjatade journalisten och tv-producenten Karin af Klintberg (Ebbe – The Movie, Historieätarna) på hovets pressavdelning med förhoppningen om en exklusiv intervju med kungen. Till slut fick hon ett ja. Lagom till Carl XVI Gustafs 50-årsjubileum som Sveriges regent kommer nu dokumentärfilmen om hans liv. ”Kungen är ingen lök som går att skala lager för lager. Men rätt vad det är skymtar människan fram”, säger Klintberg till DN. Låt oss hoppas på en inte alltför inställsam historia med samma Klintbergska humor och värme som kännetecknat hennes tidigare produktioner.


The Whale

Premiär 10 mars.

Foto: A24

Brendan Frasers omtalade återinträde i rampljuset är som en Hollywood-saga i sig. Den 53-årige skådespelaren, som främst gjort sig känd som matinéstjärna i 90-talsfilmer som Djungel-George och Mumien, sägs göra sitt livs roll som den svårt fetlagde engelskaläraren Charlie som gör ett sista försök att återknyta kontakten med sin tonårsdotter innan han bokstavligt talat äter sig själv till döds. Black Swan-regissören Darren Aronofskys hjärtknipande kammarspel utlovar starka känslor och tunga (förlåt) rollprestationer. Förhandsgrattis till Fraser för Oscarsvinsten!


Asteroid City

Premiär 9 juni.

Foto: Getty Images

Ingen filmspaning är komplett utan en blänkare om Wes Andersons nästa filmprojekt. Asteroid City utspelar sig på 1950-talet och har beskrivits som ”en poetisk meditation över meningen med livet”. Vad nu det betyder. Filmen äger rum i en fiktiv amerikansk ökenstad under ett stjärnskådarkonvent som störs av en rad världsomvälvande händelser. Rollistan verkar av allt att döma bli Andersons mest episka hittills. Eller vad sägs om Tom Hanks, Margot Robbie, Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Steve Carell, Will Dafoe och Jeff Goldblum, för att nämna några.


Barbie

Premiär 21 juli.

Foto: Warner Bros.

Hur det har gått till står skrivet i stjärnorna, men klart är i alla fall att Barbie – ja, den Barbie – har kvalat in som en av årets mest hajpade filmpremiärer. Att Oscarnominerade Little Women-regissören Greta Gerwig står för regi och maken Noah Baumbach (Marriage Story) skrivit manus motiverar såklart en god dos av förhandsentusiasmen, liksom de perfekt castade huvudrollsinnehavarna Margot Robbie (Barbie) och Ryan Gosling (Ken). Med den rosanskimrade Kubrick-parodin till trailer blev till slut även vi övertygade.


Oppenheimer

Premiär 21 juli.

Foto: Universal Pictures

Alla killars favoritregissör Christopher Nolan är tillbaka med en film på alla killars favorittema – andra världskriget. Denna gång tar Nolan sig an det lätt söndertjatade biopic-formatet. Filmen handlar, som namnet antyder, om J. Robert Oppenheimer, mer känd som atombombens fader, och hur skapandet av världens farligaste vapen tyngde fysikerns liv. Med en stjärnspäckad rollista som toppas av Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr, Florence Pugh och Rami Malek har vi svårt att tro att filmen skulle bomba (igen, förlåt) men vi har haft fel förut.


Beau is Afraid

Premiär någon gång under 2023.

Foto: A24

Sönderkramade produktionsbolaget A24 lämnar en sällan besviken. Samma sak går givetvis att säga om Ari Aster, auteuren bakom +++++-skräckisarna Hereditary och Midsommar. Förhandspeppen inför Asters kommande A24-producerade film, som fram tills helt nyligen gick under namnet Dissapointment Blvd, är med andra ord stor. Mycket lite är ännu känt om den genreöverskridande ”mardrömskomedin”, som beskrivits ”ett intimt porträtt av en av de mest framgångsrika entreprenörerna genom tiderna”. Att Joaquin Phoenix spelar huvudrollen har dock framgått med all önskvärd tydlighet.


Killers of the Flowers Moon

Premiär någon gång under 2023.

Foto: AppleTV+

Om Martin Scorseses svårt försenade westernthriller – om olja, pengar, mord och FBI:s födelse – faktiskt kommer att ha premiär under 2023 eller om ännu ett år i malpåsen väntar återstår att se, men vi lever på hoppet. Klart är i alla fall att Scorseses generösa budget på 200 miljoner dollar gör filmen till regissörens dyraste hittills, och att både Leonardo DiCaprio (duh) och Robert De Niro har bärande roller. Medan du väntar på premiären kan du ju alltid passa på att läsa den hyllade true crime-förlagan med samma namn, skriven av Davin Grann.


Ferrari

Premiär någon gång under 2023.

Foto: Getty Images

Heat-regissören Michael Mann gör comeback i registolen med en biopic om Enzo Ferrari, den hetlevrade italienska entreprenören och racingföraren med en minst sagt spektakulär livshistoria. Filmen ska utspela sig sommaren 1957, under upploppet av det olycksdrabbade långloppet Mille Miglia, och skildrar Ferrari i kris – både som företag och privat. I förarsätet sitter Adam Driver, som efter rollen som Maurizio Gucci har rutin på att spela yviga italienare. ”En spektakulär melodram om verkliga livet”, hälsar regissören, som slitit med projektet i flera år.


Dune: Part 2

Premiär 17 november.

Svenskarnas mest efterlängtade film 2023 (åtminstone om man frågar filmsajten Moviezines läsare) är del två av Denis Villeneuves bombastiska sci-fi-saga. Den redan stjärnspäckade ensemblen, med Timothée Chalamat, Rebecca Ferguson, Josh Brolin och Stellan Skarsgård för att nämna några, får sällskap på planeten Arrakis av Christopher Walken, Florence Pugh och Austin Butler. Det ryktas även att Chani, spelad av Zendaya, kommer att få betydligt mer speltid denna vända, till fansens stora förtjusning.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.