Annons
Annons

Anna Ternheim: ”Jag funderade på att byta karriär”

Efter fyra års frånvaro är Anna Ternheim tillbaka med ett efterlängtat album. Livet och andra projekt kom i vägen för under arbetet med nya skivan och sångerskan funderade ett tag på att ge upp musiken och byta karriär.

Tobias Skagerström

ternheimuppe

2011 släppte Anna Ternheim sin fjärde skiva ”The Night Visitor som spelades in i Nashville. Albumet fick ett varmt mottagande av kritiker med höga betyg i flera medier. Sedan dess har det varit ganska tyst från sångerskan men snart släpper hon den efterlängtade uppföljaren.

Annons

– Jag har sysslat med andra saker under de här åren och rent musikaliskt hade jag ett behov av att testa annat. Jag har sysslat med musik på olika sätt, bland annat har jag producerat ett tjejband och skrivit lite musik för film och tv-serier. Det besvärliga med nya skivan var att komma fram till låtarna. Livet går och kommer lite i vägen ibland för det man håller på med.

Gilla Cafe.se på Facebook

Vad menar du?

– Ibland kommer låtarna, ibland gör de inte det. De går inte att tvinga fram och det tog lite längre tid den här gången. För mig är låtskrivandet som en dagbok, för att göra musik måste jag känna mig inspirerad även om jag måste lägga ned mycket tid för att få ut orden. Det är svårt att göra musik om jag inte känner lusten och ett tag funderade jag till och med om jag skulle skaffa ett annat jobb.

Hur nära var det att du verkligen bytte karriär?

– Jag hörde mig för bland kompisar om de visste om några lediga jobb och jag funderade på andra möjligheter i livet, men det var aldrig några konkreta steg mot en annan karriär. Jag tror dock att när man på allvar börjar fundera på att byta karriärbana så sätts allting i perspektiv. Man kan släppa taget om vissa föreställningar man haft kring det man gör. Helt plötsligt börjar tankarna gå i andra banor. Det kan vara så att man vill något så mycket att man kramar sönder det. De nya tankesätten hjälpte mig i arbetet med skivan och det blev en skiva den här gången också.

ternheim2

 

Ett MC-gäng stormade in och drog pistol”

Under arbetet med med den kommande skivan ”For The Young” var Anna Ternheim i tre olika världsdelar och det satte sina spår på musiken.

– Jag tycker om att resa och det inspirerar mig. Jag kände att det bästa för min själ och min arbetsro var att lämna New York där jag bodde och skapa en ganska enkel tillvaro i Stockholm utan några distraktioner. Det är något speciellt med platsen man kommer ifrån som slår en djup ton i en. Jag åkte även till Buenos Aires i två månader där jag bland annat skrev spåret For the Young som var en av de sista låtarna jag skrev. Sedan spelade jag in plattan i New York för att jag ville ta upp mitt liv där.

Hur känns det nu när skivan släpps?

– Det känns jäkligt skönt att den är klar. Skivan är mörk, vemodig och vacker. Jag har alltid dragits till vemodig musik, varje människa har sina inneboende melodier och mina drar åt vemodighet men i det finns styrka och kraft.

Under sommaren uppträdde du en del, vilket är egentligen ditt konstigaste konsertminne?

– Mitt under en spelning i källaren på Picassos Pizzeria i Katrineholm stormade ett MC-gäng in. De välte mickstativet och drog pistol. Tumult utbröt framför scen och det blev värsta slagsmålet framför scen. Det var ett av de första gigen som jag hade men på något sätt lyckades vi få bort grejerna från scenen, få gaget och drog. Vi skulle ha sovit över men åkte hem i stället. Så ser inte mina spelningar ut längre kan man säga.

Vad ska du göra framöver?

– Det kliar i fingrarna efter att få spela live och framför en publik. Under hela våren ska jag ut och spela samtidigt som jag känner en glädje över att fortsätta skapa musik. Förhoppningsvis dröjer det inte fyra år till nästa skiva, men vi får se om livet eller något annat kommer emellan.

 

Skivan ”For The Young” släpps den 13:e november.

Annons

Dela (44)
Tweeta

Annons


Laddar