Apple släpper iPhone med 5G 2020

Silicon Valley-företaget kommer inte att kunna leverera sin 5G-telefon under 2019, som tidigare utlovat. Detta på grund av ett problem med värmeavledningen när operatörer kopplar upp sig mot 5G-modemen i telefonen.

David Johansson  |  Publicerad 2018-11-07 21:54  |  Lästid: 1 minut

Kommande år väntas bli ett stort år för 5G. Utvecklingen har pågått i flera år nu, och de första 5G-tjänsterna är tänka att släppas under Q4 2018. När Sverige fick 4G-nät var det revolutionerande. 3G kändes plötsligt som att leka med pinnar, medan vi susade runt på nätet genom våra telefoner, ofta friktionsfritt, på det nya fräscha 4G-nätet. 

Nästa generationens mobilnätverk kommer inte helt oväntat att kallas för 5G, och är egentligen inte mer komplicerat än att det ska förbättra vår surf, täckning och allmänna användande av våra telefoners nätverk avsevärt. I dagsläget kommer vi upp i frekvenser under 6GHz, medan 5G landar på allt mellan 6GHz och 100GHz. 

USA är ett av de länder där 5G-utvecklingen går som fortast, och man räknar med att 2019 blir ett stort år för 5G.

Trots de amerikanska avancemangen inom 5G-utvecklingen ser det alltså ut som att Apple inte kommer kunna leverera en iPhone kompatibel med den nya generationens mobilnät förrän 2020, hävdar en anonym källa till Fast Company. Problemet består i att när Verizon och AT&T kopplar upp sig mot prototyper av telefonen bildas sådan värmeenergi att det riskerar påverka batteriets livstid, samt att telefonen blir väldigt varm. Rent tekniskt handlar det om att modemet, som är ett Intel 8161 5G modem, och dess chipp utstår slitage när uppkopplingen till operatörerna sker. 

Detta förbättras i övergången från 4G till 5G

Hastighet

Det vill säga själva hastigheten som du kommer upp i när du surfar.

Fördröjning

Med fördröjning menas den tid det tar från att du klickar på en länk eller ett klipp till dess att du kan se länkens innehåll eller titta på klippet.

Multianvändande

Vi ser hela tiden fler och fler prylar i vårt hem och i våra vardagsliv som blir ”internetiserade”, det vill säga de har förmågan att koppla upp sig mot nätet. Även ett mobilt datanätverk har begränsat utrymme, och i och med att man roffar åt sig mer bandbredd i form av GHz kommer fler prylar och mobilabonnenter att kunna koppla upp sig utan att prestandan påverkas. 

Dela på Facebook
Tweeta