Hoppa till innehåll

Nya iPhone får äntligen USB-C – här är 5 Apple-kablar vi minns

Kablar till olika Apple-enheter
Joakim Almén

När nya iPhone 15 får universella laddstandarden USB-C går en era i graven. Café sätter på sig nostalgibrillorna och trasslar in sig i Apple-kablar från förr.

Sent igår annonserade Apple nya iPhone 15 och iPhone 15 Plus och som vanligt kommer de sprillans nya telefonerna med småförbättringar från föregående års modell, såsom en förbättrad kamera som blir ännu bättre på att ta foton i mörker och en selfiekamera med autofokus och porträttsljus.

Den stora nyheten var emellertid att Apple (äntligen!) slopar sin trotjänare till lightning-laddarkabel till förmån för branschstandarden USB-C. Detta efter påtryckningar och för att anpassa sig till nya EU-regler om att alla nya mobiltelefoner måste kunna laddas med USB-C i slutet av 2024.

Med nya USB-C-lösningen går en era i graven, en era där Apple under flera decennier ofta talat ett kabelmässigt tvärtomspråk. Från iPod Shuffles plastiga dockningsstation till den klassiska kabeln som laddade våra iPods och tidiga iPhones – här är fem kablar i Apples digra kabelarkiv vi minns.

Den där 3,5 mm hörlursadaptern du har 15 av i tekniklådan

Foto via Pinterest.

När iPhone 7 släpptes 2016 tog Apple bort 3,5 mm-uttaget för hörlurar, vilket var ett väldigt irriterande under de åren vi inte hade hörlurar med bluetooth-funktion. Det finns fortfarande mer än ett dussin såna här adaptrar i tekniklådan hemma, eftersom de alldeles för ofta började glappa.

iPod Shuffle

Foto via Etsy.

Den plastiga laddningsstationen till den ljuva pyttelilla MP3-spelaren iPod Shuffle hade samma uttag för laddning och hörlurar.

Macbook-laddarna MagSafe 1, 2 och 3

Foto via Flickr: Duncan Thomas & Mike Mertz

Apples magnetiska Macbook-laddare introducerades 2006 och förfinades med åren till dess att Apple så sakteliga började inkorporera USB-C-laddningsuttag till sina bärbara Mac-datorer från 2015. Apple var tidiga att introducera USB-C till bärbara datorer, vilket i grunden var bra. Men det innebar också att du behövde typ tre ytterligare kablar för att kunna hålla en presentation i ett mötesrum. Ordet dongle populariserades under denna tid av kabelhärva.

Laddarkabeln till tidiga iPhones (och iPod)

Foto: Getty Images

Kabelnostalgi när den är som allra mysigast. Redan 2003 introducerade Apple sin 30-pin dock connector till dåtidens storsäljare, iPod. Kabeln hängde med i många år och laddade förutom iPod och iPod Touch även de fyra första generationerna iPhones. 2012 pensionerades den och ersattes av lightning-kabeln.

Den ”moderna” iPhone-laddaren

Foto: Getty Images

Lightning-laddaren blev en riktig trotjänare som faktiskt fick leva något år längre än sin föregångare. Introducerades till iPhone 5 och överlevde ett decennium av nya Apple-telefoner. Till iPhone 15 pensioneras nu den gamle trotjänaren. Café säger tack för allt, men kabeln kommer inte att vara saknad.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.