Hoppa till innehåll

Atelier Saman Amel gör kollektion för Mr Porter

I den lilla lokalen en trappa ner på Kommendörsgatan på Östermalm i Stockholm är stämningen alltid god. Saman Amel, Dag Granath och Andreas Lagergren bjuder på kaffe mellan ett kundbesök och berättar om den nya kollektionen som ska säljas på Mr Porter nu i sommar. De tre är som vanligt oklanderligt klädda i linnekostymer i … Continued

I den lilla lokalen en trappa ner på Kommendörsgatan på Östermalm i Stockholm är stämningen alltid god. Saman Amel, Dag Granath och Andreas Lagergren bjuder på kaffe mellan ett kundbesök och berättar om den nya kollektionen som ska säljas på Mr Porter nu i sommar.

De tre är som vanligt oklanderligt klädda i linnekostymer i beige och marinblått, loafers och uppknäppt skjorta. Elegant med ledigt – som vi har lärt känna skrädderiet hos Saman Amel.
Steget är ganska långt från måttsömnadsskrädderi till att sälja en ready to wear-kollektion på nätet. Kollektionen bygger på fem looks med 15 plagg totalt och inkluderar både formella festkläder till mer avslappnade plagg i vida silhuetter.

”Internt har vi alltid sagt att vi bara skulle kunna tänkta oss att göra en ready-to-wear-kollektion för en aktör som Mr Porter. När de hörde av sig till oss i just det ärendet så kändes det helt naturligt för oss”, förklarar Dag Granath.

Den stora poängen med att måttsy kläder är ju att göra specifika kroppsanpassningar, nu har man istället tagit fram en gedigen men mer generell passformsanalys.
”Vi har till exempel kunnat konstatera att en stor majoritet män idag har framåtroterad axel för man sitter vid datorer och pratar i telefon på dagarna.”

Mr Porter gör i vår och sommar en stor satsning på skräddat mode där Saman Amel tillsammans med ett fåtal andra skrädderier runt om i världen blivit tillfrågade om att bidra med en kollektion.
För ett litet varumärke från Stockholm är det en möjlighet att få både internationell uppmärksamhet och nya kunder.
”Vi har fått helt fria tyglar i utformandet av kollektionen och har fokuserat på frågeställningen vad skräddat mode fyller för funktion i den moderne mannens garderob.”

Plaggen är producerade i Atelier Saman Amels italienska sammarbetsskrädderier i Florens och Neapel. Det erbjuds hela kostymer (cirka 19 000 kr), udda kavajer (cirka 15 000 kr), byxor (cirka 4 500 kr) och stickade plagg (cirka 3 000 kr).

Att köpa ready-to-wear på den här nivån är givetvis en investering med lång hållbarhet.
Saman Amel: ”För en stor del av våra vanliga kunder bygger vi hela garderober och ett sådant projekt kan sträcka sig över flera års tid. Vår utgångspunkt när vi designade kollektionen för Mr Porter var att tänka precis likadant – hur kan vi sätta ihop en garderob som är mångsidig och som är lika relevant idag som om tio år?”

Dag Granath och Saman Amel.

Kavaj och tröja från samarbetet mellan Atelier Saman Amel och Mr Porter
Kavaj och byxa från samarbetet mellan Atelier Saman Amel och Mr Porter.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.