Annons

9 gyllene regler för dig som är sambo – hur många bryter du?

Att bo ihop med någon innebär massor av kompromisser. För att det ska gå så smidigt som möjligt – tänk på det här.

Mikaela Alex
Foto: IBL

För den som bott själv ett längre tag kan det vara en enorm omställning att flytta ihop med någon. Och det spelar ingen roll hur mycket ni tycker om varandra – det KOMMER att vara svårt att få gemensamma rutiner och vanor, att bestämma vems saker som ska stå var och vilka sysslor ni delar upp och vilka ni har delat ansvar för. Det hör liksom till, och kan kanske ses som en nödvändig prövning för relationen.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

Vi har hört oss för bland sambor och samlat nio saker som kan reta gallfeber på den du bor med – och som du gör bäst i att undvika!

Toarullen

Det är en av de enklaste reglerna i boken – tar toalettpappret slut så byter man rulle. Och är rullarna slut fyller man på. I värsta fall får du lämna den tomma toarullen på toalocket så att din sambo i alla fall har möjligheten att inse problemet innan det är för sent.

Disken

Gillar du verkligen inte att diska kan du se om den går att byta bort mot exempelvis tvätt och sopkastning. Men bestämmer ni er för att dela på det roliga – se till att diska rent. Få saker förkortar livet så mycket som att diska matrester en gång till för att den andra slarvade.

Toalocket

Jupp, den eviga debatten om toalocket. Enklas är att enas om att alltid fälla ner både ringen och locket. Det anses inte som artigt om du lämnar övre locket uppe till nästa toalettanvändare.

Grejer – överallt

Vi förstår att du kanske har mycket att bära när du kommer hem och bara vill släppa ALLT innanför dörren, men det betyder inte att det behöver ligga kvar där. Att inte komma ut genom ytterdörren eller in i garderober utan att snubbla över dina saker ett praktexempel på hur du höjer din sambos irritationsnivåer.

Säga en sak – göra en annan

Om du säger att du ska komma hem klockan 18 och istället snubblar in kl 21 utan att ha meddelat detta innan, blir det antagligen lite surmulna miner hemma. Inte nödvändigtvis för att din partner försöker kontrollera dig, utan för att han eller hon kanske blev orolig, hade maten klar till 18 eller helt enkelt såg fram emot en kväll med dig.

Hygienhyfs

Oavsett om du är man eller kvinna, rakar dig över handfatet eller i duschen – se till att skölja bort hårresterna innan du lämnar över till din partner, något annat är bara ohyfsat! Detsamma gäller förstås om du klippt naglarna, topsat öronen, tagit bort nagellack eller något annat som kan lämna spår. Städa efter dig!

Badrumstid

Går ni upp samtidigt? Då bör ni försöka synka era badrumstider. Vill båda duscha? Behöver båda badrumsspegeln som är alldeles för liten för två? Vad kan ni turas om med? Till exempel kanske du alltid börjar dagen med ett toabesök, samtidigt som den andra vill borsta tänderna – då kan det vara snällt att låta partnern borsta först…

Inredningen

Har du flyttat in, eller har din partner flyttat in hos dig? Sannolikheten att du träffat någon med exakt samma inredningsstil som du är nästintill minimal, och därför är det risk att den som flyttar in inte känner sig som hemma direkt. Men det innebär förstås inte att den som flyttar in kan ta sig vilka friheter som helst – precis som att den som bodde där först inte längre kan göra vad den vill med hemmet. Återigen – kommunikation!

Det är förstås också en ekonomisk fråga. Om en av er äger den lägenhet ni bor i har den personen rimligtvis mer att säga till om. Men köper den andra in sig kan du får vara beredd att göra om en del. Köper ni något gemensamt bör alla renoveringsval också vara gemensamma, och att köpa inredning som möbler, lakan och gardiner etc. utan den andres vetskap kan verka hänsynslöst (om det inte är så att din partner är HELT obrydd om inredning). Tänk på att båda ska känna sig som hemma och trivas med boendet.

Bråka rättvist

När man bor ihop blir det en annan sorts närhet, och det är betydligt lättare att gå varandra på nerverna. Att bråka då och då i en relation är fullt normalt, och det finns många sätt att bråka på – vissa mer framgångsrika än andra. Innan ni bodde ihop kanske du kunde gå därifrån eller bara strunta i att svara när älsklingen ringde – men som sambo behöver du hitta mer kommunikativa sätt att hantera era gräl.

Var öppna med varandra om hur ni reagerar vid bråk och konfrontationer. Om den ena behöver mer utrymme och tid är det viktigt att denna får det. Och om den andra behöver svar och ett tydligt avslut på bråket för att gå vidare är det lika viktigt. Men absolut viktigast är att ni inte säger saker som bara är elaka för att ”vinna” bråket – ni måste bråka rättvist och hålla er till saken.

– Kom överens om att aldrig slå under bältet. Är du så förbannad är det bättre att du går en sväng, tar några djupa andetag eller ringer någon du kan prata med, säger äktenskapsterapeuten Alisa Ruby Bash till tidningen Bride. Sätt kärleken först, menar hon.

Men hur vet man då om ens sambo är sur? Läs den här:

13 sätt att veta att din flickvän är sur på dig

 

Artikeln publicerades först på MåBra.

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar