Att spela Super Mario 64 ger dig bättre minne – så fungerar det

En ny studie visar att Super Mario 64 förbättrar ditt minne och kan bidra till forskningen kring Alzheimers.

David Johansson | Foto: IBL  |  Publicerad 2018-03-01 15:50  |  Lästid: 2 minuter

I en ny studie som publicerats i tidskriften Plos One har man upptäckt att äldre vuxna, i åldern 55-75 år, som regelbundet spelar Super Mario 64 under åtminstone sex månader, förbättrar sitt minne och hjärnas generella hälsa. Tidigare har man kunnat fastställa att även hos unga vuxna har 3D-plattformsbaserade spel, den gången Super Mario 3-D World, en positiv effekt på produktionen av grå hjärnsubstans, men nu visar det sig alltså att detsamma gäller för äldre vuxna.

Det är den grå hjärnsubstansen som ökar i mängd av tv-spelandet – grå hjärnsubstans används vid muskulär och sensorisk aktivitet, genom syn, hörsel, tal, minne, känslor och självkontroll. Dessa fynd tros kunna hjälpa till i framtida forskning om bland annat Alzheimers, eftersom produktionen av grå hjärnsubstans minskar ju äldre man blir. Samtidigt ökar hippocampus i storlek, vilket man tidigare bevisat är länkat till Alzheimers.

Men vad är det som gör att just Super Mario 64 hjälper till att boosta ditt minne och grå hjärnsubstans?

Spelet gavs ut på spelkonsolen Nintento 64, och var som bekant det första spelet med den italienske rörmokaren Mario där man använde sig av en tredimensionell plattform – tidigare spel på Nintendo och Super Nintendo var i 2D, och inte riktigt lika kognitivt utmanande. Forskarna bakom studien tror att 3D-plattformen likställs vid en typ av mental träning, eftersom det utmanar och tränar din kognitiva förmåga, samt ditt minne.

Inte för att dissa 2D-spelen, med när Super Mario 64 kom så blev det en betydligt större utmaning för spelaren. Man blev tvungen att kartlägga världen man spelade i, en ”kognitiv karta”, för att kunna ta sig vidare i spelet. 2D-spelen var väldigt rättframma, där man bara köttade åt sidan utan att behöva ha någon överdriven koll på var man faktiskt skulle ta sig. Det blev helt enkelt väldigt mycket roligare att spela tv-spel. Man kan sitta och nostalgiromantisera de gamla 2D-spelen hur mycket man vill – Super Mario 64 var en revolution.

Som vanligt bör en studie av det här slaget tas med en nypa salt, eftersom den grupp individer som ingick i studien var relativt liten. Samtidigt är det svårt att avgöra om det är 3D-spelet, eller bara det faktum att de vuxna lärt sig något nytt som förbättrat deras korttidsminne och ökat den grå hjärnsubstansen.

En av förgrundsfigurerna till studien, psykologiprofessor Gregory West, är positivt inställd till vad studien kan komma att betyda för vår förståelse av Alzheimer och försämrad kognitiv förmåga.

– De goda nyheterna är att [spel] som Super Mario 64, som aktiverar hippocampus, verkar ha potential att upphäva effekterna (av försämrad kognitiv förmåga och Alzheimers, reds anm).

Dela på Facebook
Tweeta