Hoppa till innehåll

Att vara glömsk tyder på intelligens, enligt forskning

Markus Aamisepp

Svårt att minnas saker? Du kan vara ett geni.

Glömt var du lagt plånboken eller vilken Carl Gustaf det egentligen är som regerar? Lugna puckar. Allt detta kan tyda på att du egentligen är smartare än vad du tror.

Enligt en studie gjord vid University of Toronto är inte syftet med människors minnen att minnas konkret information under längre tid. Forskarna menar istället att det viktiga är att maximera intelligent beslutsfattande. Detta genom att minnas det som är viktigt och relevant, och släppa greppet om vad som inte är det.

Alltså: glömma bort var du lagt bilnycklarna – bra! Glömma bort namnet på din mamma – mindre bra.

https://www.instagram.com/p/BxwMpoJCHmf/
Hockeyförbundskaptenen Rikard Grönborg skulle till sitt försvar kunna hänvisa till studien efter (minnes)-floppen på SVT. Han valde istället att ta en mer stroppig approach.

– Det är viktigt att hjärnan glömmer irrelevanta detaljer och istället fokuserar på det som faktiskt hjälper dig att ta beslut i den verkliga världen. Om du försöker navigera dig i livet och hjärnan konstant tar upp motstridiga minnen blir det svårare att ta rationella beslut, säger Blake Richards, som varit med och gjort studien till CNN.

Alltså: det alltså positivt att släppa på tyglarna ibland.

Denna studie, som onekligen är revolutionerande för alla tankspridda slarvisar där ute, kom fram efter att forskare studerade flera års data på minne från både djur och människor. Vid undersökningen av möss visades det att när nya hjärnceller skapades i hippocampus, alltså delen av hjärnan associerad till att lära sig nya saker, skrev de nya över de gamla.

Sean Penn tackar alla förutom sin fru, Robin Wright, när han vinner Oscar för bästa skådespelare i Milk 2008. Helt OK Sean! Så länge du inte glömmer bort hur man cyklar, eller något.

Med andra ord har inte evolutionen format våra minnen för att kamma hem vinsten i Vem Vet Mest eller onsdagssquizet på Morfar Ginko, utan för att göra intelligenta beslut.

Om du emellertid konstant vältrar dig i gamla minnen rekommenderar de kanadensiska forskarna styrketräning, då bara hjärnan pissar ut nya neuroner till hippocampus. Detta skriver över de gamla onödiga minnena och får dig att fatta bättre beslut. Samt bli en bättre människa och allt det där.

Källa: CNN

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.