Hoppa till innehåll

8 svenska hippa klädmärken du borde ha koll på 2017

Tom Cehlin Magnusson

Det svenska modeundret får välförtjänt uppmärksamhet, men i skuggan av de stora svenska modedrakarna finns flera uppstickare som gör kvalitativa kläder i mindre skala. Här är märkena du bör känna till innan de blir nästa svenska modesuccé.

Sverige har sedan 2000-talets början varit något av en tungviktare inom världens mode, och ofta inom just herrmodet. Namn som bland annat Acne, Our Legacy, Tiger of Sweden, J Lindeberg och Filippa K har satt Sverige på modekartan internationellt.

Men allt är inte bara stora modehus med flaggskeppsbutiker runt om i världen. Sverige har också många mindre, mer okända märken som ofta inte ens finns representerade i någon butik. Café har valt ut åtta svenska märken som du bör ha koll på innan de slår igenom ordentligt.

sefrsefr

Sefr Sefr

2012 startade Sefr Sefr som en second hand-butik i Malmö där grundarna Sinan Abi och Per Fredrikson cyklade omkring i Malmö och plockade in vintagekläder från märken som Dries Van Noten, Maison Margiela och Supreme. En egen skjorta togs sedan fram i 200 exemplar och sålde slut direkt. Idag har man växt till att presentera hela kollektioner och säljs idag på exempelvis hippa Working Title i Toronto. Till våren börjar märkets kläder också säljas på NK Herrtrend i Stockholm och Göteborg, samt på Åhléns City i Stockholm.

chateau

Chateau

Få märken känns så här och nu som Chateau gör, med inspiration från Vetements och den rådande ”merch”-trenden. Med hoodies och långärmade t-shirtar innehållande den ultratrendiga kombinationen av Old English-typsnitt och poppande orange gör Chateau streetwear, filmer och lookbooks som får dig att vilja bli en ”cool på Instagram”-person.

polar

Polar Skate Co

Polar Skate är kanske ingen hemlighet för den som är skejtare, men för oss som får skrubbsår bara av tanken på att stå på en skateboard är märket fortfarande lite av en doldis. Grundat av proffsskejtaren Pontus Alv år 2010 gör Polar Skate både brädor och kläder med coola prints till förmånliga priser. Lite som en svensk variant av hajpade Bianca Chandon, med skillnaden att kläderna faktiskt går att få tag i.

everyday hero

Everyday Hero

Om du vill sno stilen från Hedi Slimanes Saint Laurent-kollektioner men inte har råd att köpa skor för åtta tusen kronor så är Jönköpingsföretaget Everyday Hero något för dig. Med högre klack (så kallad ”cuban heel”) och smalt skaft gör Everyday Hero de ultimata rock’n’roll-bootsen i vår.

post details

Post Details

Resultatet av en livslång vänskap och ändlösa diskussioner om vad som saknas i skejtvärlden ledde till att Danijel Stankovic och Martin Ottosson skapade märket Post Details för fyra år sedan. Trots snygga och lekfulla kollektioner som innehåller allt från mössor till coachjackor har märket smugit under radarn. Detta trots att märket finns över hela Europa, men också bland annat i USA, Japan och Australien.

khnd studios

KHND Studios

Stockholmsmärket KHND Studios gör streetwear med jordnära färger och militära toner. Med bombers, parkas, sweatpants och hoodies gör KHND streetiga och avslappnade plagg som påminner om Kanye Wests Yeezy-kollektioner.

fhs

F.A.S

Firas Al-Saffar är namnet på den eldsjäl som startat märket och passionsprojektet F.A.S. Hans bakgrund är ganska ovanlig om man jämför med andra aspirerande modeskapare: Firas är biokemist som tidigare arbetat som konsult i läkemedelsbranschen. De lekfulla streetwearkollektionerna tillverkas i Bosnien och är en del av ett större socialt engagemang från det svenska märket.

meandmyhomies

Me And My Homies

Med ett namn från en låt med Tupac och Nate Dogg gör Me And My Homies attitydstinna klädkollektioner som innehåller croppade t-shirtar, printade hoodies och svarta kameravästar med militärinspirerade spännen och fickor. Bakom det Stockholmsbaserade märket står Pontus Welander, Niklas Pentilä, and Dwayne Edmondson.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.