Hoppa till innehåll

Bakfylla – en legitim sjukdom efter tyskt domstolsbeslut

Bakfull person liggandes på golv med ölflaskor runtomsig.
Markus Aamisepp

Nu finns det en oetisk men högst legitim anledning att sjukanmäla sig från jobbet.

När Oktoberfest går av stapeln i den tyska staden München förtärs cirka två miljoner liter öl under en tvåveckorsperiod. Trots att det är en obetydlig summa jämfört med Superbowl när det varje år köps bira för cirka 130 miljarder svenska kronor och 13 000 ton tortillachips är det tyska ölevenemanget minst sagt en pilsnerälskares lustgård.

Men med voluminösa mängder förtärda ölstövlar och surkål mår man kanske inte förstklassigt när man dagarna efter festligheterna tvättar sin svettbetsade lederhosen med vad som känns att vara Europas mest potenta bakrus.

”You do not speak about Beerfest outside of Beerfest” är en av de viktigaste reglerna på oktoberfesten i filmen Beerfest (2006).

Råkar du vara en av de ölturister som svingar bägare i pilsnermeckat Tyskland i veckorna har du tur – en tysk domstol har nämligen klubbat igenom ett beslut om att en bakfylla ska definieras som en sjukdom.

Detta efter att ett företag hamnat i blåsväder när de sålde så kallade anti-bakis-shots och pulver, vilket domstolen menade var olagligt anspråk på hur en bakfylla kan botas.

Den tyska domstolen skrev i ett uttalande att information om en livsmedelsprodukt inte kan tillskriva några egenskaper för att förhindra eller bota en sjukdom. Sedan definierade de också en sjukdom att vara en slags störning, liten som stor och temporär eller tillfällig, som skiljer sig från kroppens normala skick.

Detta inkluderar utan tvekan en demonisk bakfylla.

Alltså finns det en oetisk men högst legitim anledning att sjukanmäla sig från jobbet på måndagsmorgonen när bieffekterna av humleölen tillintetgjort livslusten. Ja, om man jobbar i Tyskland det vill säga.

Källa: Deutsche Welle

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.