Hoppa till innehåll

Staffan Olsson: Godaste ölen som sätter Oktoberfest-känslan

Oktoberfestöl med pretzels och Staffan Olsson.
Staffan Olsson

I helgen startar folkfesten Oktoberfest i München. Cafés ölkrönikör Staffan Olsson väljer sina tyska ölfavoriter för att sätta smaken av Oktoberfest på hemmaplan.

Nu när hösten långsamt börjar smyga sig på kan det vara härligt att höra att september är en av årets nyhetstätaste ölmånader. Det fasta sortimentet uppdateras med nyheter och i beställningssortimentet på Systembolaget inkommer det en hel del oktober-öl.

Vilket för oss osökt in på världens största ölfestival ­– Oktoberfest i München. Oktoberfesten i München är en av världens mest berömda och älskade ölfestivaler och folkfesten, som främst egentligen äger rum i september men sträcker sig in i oktober, är en årlig händelse som lockar besökare från när och fjärran. Och den startar redan på lördag 16 september.

Oktoberfest i München drar igång lördag 16 september och avslutas 3 oktober. Foto: Getty Images

Men Oktoberfest är inte bara en ölfestival, det är en kulturell institution som bär på en rik historia och traditioner. Festivalen började ursprungligen som ett firande av det bayerska bröllopet mellan kronprins Ludvig I och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen 1810. Festen varade i flera dagar och avslutades med en stor hästkapplöpning. För att förlänga festligheterna beslutades det att arrangera en ölfestival året därpå, och därmed föddes Oktoberfest.

Idag är Oktoberfesten känt för sitt enastående urval av öl, speciellt bayerska ölsorter som Weissbier (veteöl) och Märzen (en speciell lager). Ölen serveras i stora ölkrus som kallas Mass, och dricks i enorma festtält. Besökarna kan njuta av musik, dans och traditionell tysk mat som pretzels, bratwurst och sauerkraut.

Foto: Getty Images

Antalet besökare på Oktoberfest i München varierar från år till år, men vanligtvis lockar den över 6 miljoner öltörstiga besökare under de 16 dagarna den pågår. En imponerande siffra som gör Oktoberfest till en av de mest populära och mest besökta festivalerna i världen.

Man kan tycka att jag borde varit där, med tanke på hur länge jag bodde i landet under min tid som professionell handbollsspelare. Men trots mina 13 år i Tyskland så har jag aldrig varit där och fått uppleva den magiska ölfestivalen. Det var alltid handbollen som satte stopp för det, när Oktoberfest infaller stod det matcher och träningar på programmet. Men många av mina tyska lagkompisar hade varit där i ungdomsåren och gillade att snacka om Oktoberfest. Tyvärr var jag inte tillräckligt bra i fotboll för att lira i Bayern München. För dem är tradition att närvara på festivalen, de har till och med sponsoruppdrag där.

Ett gäng nöjda Oktoberfestbesökare från Bayern München under förra årets festival. Foto: Getty Images
Matthijs de Ligt ser bra sugen ut på Thomas Müllers pretzel. Foto: Getty Images

Oktoberfest står därför fortfarande på min bucket list, men jag ser alltid till att dricka tyskt under september och oktober. Här kommer mina tre Oktoberfest-favoriter.

Alla tre ölen är ganska lättdruckna och funkar utmärkt som sällskapsöl. De funkar bra till svensk husmanskost, men vill du sätta den rätta Oktoberfestkänslan ska du äta en härlig bratwurst eller annan god tysk korv till ölen.

Staffan Olssons Oktoberfest-favoriter

1. Ayinger Oktoboer Fest-Märzen

27,90 kr, flaska à 50 cl. Nr 11715.

2. Zoller Hof Export Festbier

26,90 kr, flaska à 50 cl. Nr 11419.

3. Hofbräu München Oktoberfest

25,90 kr, flaska à 50 cl. Nr 11298.

Om Staffan Olsson:

Staffan Olsson är en av Sveriges bästa och mest välkända handbollsspelare genom tiderna. Han var en av nyckelspelarna i ”Bengan boys”, det ikoniska landslaget som dominerade världshandbollen under 1990-talet. Sedan Olsson la av i mitten av 2000-talet har han arbetat som tränare, bland annat för svenska landslaget och storklubben PSG. Idag kombinerar han jobbet som förbundskapten för Nederländerna med sitt stora ölintresse, när han bland annat släpper öl under eget namn. Hittills har Olsson släppt ölen En kul-lager, En gurkburk och En vete-ranöl.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.