Banan tejpad på en vägg såldes för 1,1 miljoner kronor på konstutställning

Banan med silvertejp som konstverk.

Det är alltså en helt vanlig banan det handlar om.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-12-06 11:04  |  Lästid: 2 minuter

Konst är någonting som få faktiskt förstår. Men sällan vågar någon erkänna sin estetiska ignorans och det är kanske just därför diverse konstgallerier kan ställa ut vad som helst med medvetenheten att det a l l t i d kommer att flockas ängsliga väsen med polotröjor runt respektive konstobjekt.

Inte skiljer sig heller penningfurstar från denna destruktiva mentalitet. Skillnaden är att de har en massa pengar som de kan köpa enfärgade tavlor för hundramiljontals kronor med och sedan hovera sig när en stackars middagsgäst inte kan tolka dess innerbörd.

Men nu har en ny ribba lagts. Faktum är att den gamla ribban har helt och hållet omintetgjorts och ersatts av den nya som diskutabelt befinner sig längre ned än vad någonting någonsin varit. Nu har nämligen en helt vanlig banan häftad på en vägg med silvertejp sålts för cirka 1,1 miljoner kronor på en konstutställning i Miami.

Banan upptejpad på en vägg
Där har vi den. En helt vanlig banan, häftad på en helt vanlig vägg med en bit helt vanligt silvertejp.

Konstverket heter Comedian och är skapad av den italienska konstnären Maurizio Cattelan och består alltså av en banan köpt på en vanlig mataffär och en bit silvertejp. Vad innerbörden av konstverket är står oklart – dock menar ägaren för konstgalleriet som verket skyltas på att ”bananer är symboler för global handel, dubbelmening och är klassiska humorobjekt”, skriver CNN.

Det finns tre utgåvor av banan- och tejpkonstverket, varav två har sålts för samma pris. Eftersom att efterfrågan var så pass stor kommer den sista versionen auktioneras ut för hela 1,4 miljoner – ett pris som två institutioner redan nappat på.

Vad gör ägaren när bananen väl ruttnar, undrar du kanske? Ja, det finns inga klara instruktioner på det. Men eftersom att det är en helt vanlig banan det handlar om kan man väl bara köpa en ny?

Så, nu: dags att avsluta allt du nu håller på med och bli konstnär istället.

Källor: CNN & Newsweek

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2019-12-08 10:22