Höstens roligaste SVT-serie slår hårt mot medvetna snubbar

En kille som läxar upp sin tjej om feminism, rasister som tar över ett PK-möte och en bögberoende kvinna. Nya tv-serien ”Bauta” delar ut en hel bunt smockor mot folk som håller sig med åsikter som accessoarer.

Markus Thunberg  |  Publicerad 2017-09-29 11:26  |  Lästid: 3 minuter

SVT-höstens skojigaste nyhet heter Bauta och görs av ett gäng som kallar sig Bautagänget. I veckan hade de tre första avsnitten av den Felix Herngren-backade serien premiär på SVT Play. Café tog ett snack med gängets Matilda Dahl, 27, och Jonas Modin, 26, om vad som är roligt i Sverige.

I Bautas sketcher avhandlas ämnen som politisk korrekthet, feminism, homosexualitet och tiggare med syrlighet och sparkar åt alla håll. Det är smart humor för människor som försöker hänga med i tycksamhället eller som tycker det är ett enda stort trams.

”Vi är PK-Sveriges våta dröm. Vi har en same, inte mindre än TRE kvinnor (nästan majoritet), en rasifierad kortvuxen och en bög i ensemblen, men för alla som tycker det har gått för långt finns även två vanliga killar”, skriver Bauta i ett pressmeddelande.

Olov-Anders Sikku, Joakim Granberg, Isabella Rodriguez, Matilda Dahl, Catrine Lundell, Michal Axel Piotrowski, Jonas Modin. Foto: Alexander Lagergren.

Serien är producerad av Felix Herngrens FLX men skriven, spelad och regisserad av Bautagängets Michal Axel Piotrowski, Catrine Lundell, Joakim Granberg, Isabella Rodriguez, Olov-Anders Sikku, Jonas Modin och Matilda Dahl.

– Första gången jag såg det här gänget föll jag pladask, för de är så stört roliga, på sitt alldeles egna sätt. Hade jag varit 25 år yngre hade mördat för att få vara en av dem. Jag hade inte mördat en i gruppen, utan någon utanför som bestämde vilka som får vara med i gruppen, om det nu fanns någon sån, i tidsmaskinen, säger Felix Herngren.

Att ha just Felix Herngren i ryggen är skönt och en stor ära, berättar Matilda och Jonas.

– Man blir ju supervarm i hjärtat och väldigt så här … skrytig. Det är skitkul. Han har gjort så otroligt mycket bra så man blir ju svinglad att han står bakom det vi gör, säger Jonas.

Jag trodde inte Bauta skulle vara ett dugg kul. Har ni någon som helst förståelse för det?

– Matilda: Det är väldigt många som säger ”äntligen”, som att de längtat efter något mer edgy.

– Jag kan hålla med om att många sketchprogram är trötta men det finns många roliga komiker i Sverige, säger Jonas.

Var skulle ni placera serien på en svensk humorkarta?

– Jonas: Vi är mittemellan Full patte och Grotesco. Haha, nu kommer vi tappa alla som inte är vänster.

Vad tycker ni är roligt?

– Jonas: Jag längtar efter Grotesco. Amy Schumer håller jag också högt, och Louis CK.

– Matilda: Jag älskar också Grotesco. Har precis börjat se en serie som heter Please like me på Netflix, den tycker jag om. Den är lite mer goofy, så då känner jag igen mig själv.

Den medvetne mannen som läxar upp sin flickvän.

Vilket är det hårdaste slaget mot någon jävel ni delar ut i serien?

– Jonas: Det är många smockor mot folk som håller sig med åsikter som accessoarer. Den medvetna killen får en del skit, helt klart, men vi angriper feminismen inifrån. Han ser ner på tjejer som har smink och berättar för dem att man inte bör ha det. När hon rättar sig efter honom säger han ”nu lyssnar du ju på mig, du ska inte lyssna på mig, vill du vara förtryckt?”. Han dubbelbestraffar och mansplainar men under feminismens paroll.

Vilket är det roligaste ögonblicket i den svenska tv-historien?

– Matilda: När Björn Gustafsson sitter i morgonsoffan och pratar om fördomar, det har jag sett tusen gånger!

– Jonas: Jag tar en annan med Björn Gustafsson, när han delar ut rösterna för Sveriges räkning i Eurovision. Han gör en jävla kupp och spelar en idiot som inte kan prata ordentligt. Och så skojar han lite försynt. Det är så fruktansvärt roligt.

Vilken svensk humorframgång har ni minst förståelse för?

– Matilda: Oj, vad svårt. Det vill jag inte säga, någon skulle ju kunna bli ledsen ...

– Jonas: Läsarna kan få ringa till mig så kan jag berätta.

Men tycker ni David Hellenius är rolig?

– Jonas: Nej.

Bauta finns här på SVT Play. Just nu ligger tre avsnitt uppe, men fler kommer. Här kan du följa gänget på Instagram och här finns de på Facebook.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-12 23:32