Hoppa till innehåll

BBQ-skolan 6: Brisket som i Texas

Att grilla oxbringa som i Texas är lite den kulinariska motsvarigheten till att spela schack – det är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Med detta menar jag att det blir oerhört gott även om du klantar till det, men om du vill bli en sann brisketmästare så krävs det att du ägnar … Continued

Att grilla oxbringa som i Texas är lite den kulinariska motsvarigheten till att spela schack – det är lätt att lära sig men svårt att bemästra. Med detta menar jag att det blir oerhört gott även om du klantar till det, men om du vill bli en sann brisketmästare så krävs det att du ägnar oerhört mycket tid och energi. Så för att vår brisket verkligen skulle bli så bra som möjligt isolerade Nikola och jag oss i vårt garage hela förra helgen. Vi fann att den viktigaste ingrediensen i BBQ är tålamod. Och rök. Och salt. Och tålamod. Och kramar.

brisket
brisket2
brisket3
brisket7
brisket4
brisket5

(Denna bildsvit kallar jag: Nikola får rök i ögonen, blir sur och åker iväg på sin båge).

brisket6

Brisket and brioche

För att verkligen låta det fantastiska köttet tala äter de i Texas sin brisket med typ bara ett par kex till. Riktigt så hardcore tänkte inte vara utan väljer att servera den på en bit brioche.

Du behöver: En hel bit oxbringa (helst med fettkappan kvar), 1 dl rapsolja, 1 dl vitvinsvinäger, 4 matskedar milt chilipulver, 1 tesked cayennepeppar, 1.5 teskedar svartpeppar, 2.5 teskedar vitlökspulver, salt, ett briochebröd, fransk senap, inlag rödlök (recept hittar du här).

Så gör du: Gör iordning grillen för indirekt värme. Blanda de torra kryddorna och gnid in köttet innan du du lägger det på den delen av grillen som inte har glöd under. Om du har fetkappan kvar lägger du denna neråt. Under köttbiten placerar du sedan ett fat med vatten så att det inte ska bli för torrt. Släng på en näve mesquite på glöden och lägg på locket. Blanda oljan med vitvinsvinägern och de torra kryddorna som du har kvar efter att gnidit in köttet. Pensla sedan köttet en gång varje kvart. Flytta runt det så att det blir jämnt tillagat. Kasta på ett par nävar mesquite en gång i halvtimme. Lägg på mer kol när det behövs. Fortsätt sedan så i två och en halv timme. Då tar du upp köttbiten utan att ta hål på den och klär in den i folie. Lägg tillbaka på grillen och låt tillagas, utan rök, i två timmar till. När köttet är färdigt tar du ut det och låter vila medan du grillar det skivade briochebrödet ett par minuter. Bred senap på den, skiva köttet tunt och toppa med den inlagda löken. Kom ihåg att det ska vara en massa kött till lite macka.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.