11 tips som underlättar flygresan med barn

Att resa med små barn kan vara lite bökigt, men med några små förberedelser inför avfärd ökar chansen för en smärtfri flygresa – för både dig och ditt/dina barn.

Nanna von Knorring  |  Publicerad 2017-07-02 17:15  |  Lästid: 4 minuter

Det är mycket att tänka på när det är dags för semesterresan utomlands. Pass, vaccinationer och inköp av solkräm är några av sakerna på checklistan, men det finns lite att tänka på vad gäller själva flygningen också, inte minst när man ska resa med barn.

Här är 11 tips för att underlätta din nästa resa tillsammans med barnen.

1. Anpassa flygen efter barnen

Väntar en lång resa till andra sidan jorden? För barn är det viktigt att röra på sig och göra sig av med överskottsenergi, något de inte kan göra ombord. Om du bokar flyg med mellanlandningar istället för ett direktflyg ger du dina barn pauser och möjlighet att springa av sig. Ett direktflyg kan dock vara att föredra om dina barn har mycket ont vid start och landning.

2. Flyg under dagen

Man skulle kanske kunna tro att ett kvälls- eller nattflyg skulle minimera tiden barnen är vakna på flygresan, men tvärtom. Barnen kommer istället att vara uppe senare än vanligt – det är ju trots allt spännande att resa. Barnen riskerar då att störa andra passagerare som sover och att själva vara trötta nästa dag. Om ni väljer att flyga under kvällen och natten lönar det sig att anpassa flygningen efter barnens vanliga dygnsrytm. Byt om till pyjamas, borsta tänder och läs en saga precis som ni gör hemma.

3. Packa smart

Tänk efter en gång extra när du packar handbagaget. Se till att ha allt ditt barn kan tänkas behöva, lite extra och dessutom ombyten för alla i familjen (olyckor sker tyvärr!). Våtservetter, soppåsar för eventuell magsjuka och blöjor är även bra att ha till hands. Packa handbagaget i en smidig väska så att du enkelt hittar det du letar efter ombord.

4. Ta med underhållning

Beroende på barnens ålder är det olika saker som underhåller dem. Ett litet barn kan få tröst av det bekanta gosedjuret medan ett äldre barn vill ha underhållning i form av spel, filmer eller kanske en bok. Packa leksaker som inte låter och ha med hörlurar till Ipaden för att inte störa medpassagerare. Kom ihåg att förbereda underhållningen på Ipaden, eftersom alla flygbolag inte erbjuder gratis wifi. Ladda ner innehåll för att barnen ska komma åt det i flygplansläge. Ta även med en överraskning i form av en ny liten leksak eller ett spel, det kommer vara din räddare i nöden.

5. Packa mellanmål

På en mätt mage vilar ett nöjt huvud, så se till att packa rikligt med mellanmål. Tänk på barnens energinivåer när du väljer mellanmålet och undvik att endast packa sötsaker. Det lönar sig att ha mellanmål med trots att det finns mat att köpa ombord, eftersom urvalet kan vara väldigt begränsat, speciellt för ett litet barn.

6. Förbered ditt barn

Är dina barn gamla nog kan du förbereda dem på att det kan kännas obehagligt i öronen under start och landning. Öva hemma och lär dem att man ska svälja, gäspa eller tugga tuggummi för att minimera smärtan. Även näsdroppar- eller spray hjälpa mot trycket. Prata dessutom om hur man beter sig gentemot andra passagerare och påminn barnen om att det är förbjudet att sparka eller klättra på stolsryggar när man flyger.

7. Sitt skönt

Klä barnen i mjuka, sköna plagg som inte stramar åt eller kliar. Lager på lager är smidigast, eftersom temperaturerna kan variera i flyget och på er destination. Ta med en filt eller en kudde om barnen vill sova ombord. Låt barnen sitta nära fönstret, då minskar risken för att de stör passagerare och flygvärdinnor i mittgången.

8. Välj rätt vagn

Den eviga frågan: vilken typ av barnvagn eller bärsele ska man ta med sig? Alternativen är många och du bör välja vagn eller bärsele efter era behov på plats. Det finns lättare, mindre vagnar som kan vara behändiga under resan, men en bärsele eller bilbarnstol kan gott räcka under flygningen och på flygplatsen.

9. Tänk på det praktiska: sittplats och ombordstigning

Gå ombord i rätt tid. För familjer med spädbarn finns ofta chansen att gå ombord först, men om ni har små barn som gillar att röra på sig kan ni gott vänta tills alla andra gått ombord. Då minimerar ni tiden barnen behöver sitta still.

Barn under 2 år reser i regel utan egen sittplats och sitter i sin förälders famn. Det går dock ofta att boka en ytterligare sittplats för barnet mot en mindre avgift, vilket kan underlätta resan för både dig och barnet. Om du bokar en stol måste du ofta ta med dig en egen bilbarnstol som barnet kan sitta i. I vissa fall går det att boka en basinett för ditt spädbarn, men antalet är ofta begränsat så det gäller att vara ute i god tid.

Om ni reser med flera barn och vuxna och vill sitta bredvid varandra kan det vara värt att boka sittplats mot en extra kostnad. Ni kan checka-in tidigt för att maxa chansen att få sitta ihop, men det finns tyvärr ingen garanti för det.

10. Bli vän med medresenärerna

Det här är en punkt som delar resenärer. Det är på inget sätt din skyldighet att ursäkta ditt barns skrik och gråt, du gör naturligtvis allt för att minimera det och är troligtvis mer stressad än de andra på flyget är sura. Vissa väljer att förebygga irritation genom att dela ut choklad eller öronproppar till passagerare i närheten, men det är inget de andra resenärerna kan förvänta sig av dig. Något så enkelt som ett leende och trevligt småprat ombord kan hjälpa både dig och dina medpassagerare att hålla humöret uppe.

11. Ta hand om dig själv!

Det är inte bara dina barn som reser och har semester. Se till att du själv är bekvämt klädd, har öronproppar, mellanmål och en kaffe till hands. Var inte heller rädd för att be om hjälp om du reser ensam med ett barn. Be en flygvärdinna eller medresenär att hålla din bebis i några minuter när du behöver gå på toaletten.

Foto: Shutterstock
Källor: Washington Post, Skyscanner, Telegraph, Parents.com

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-07-03 17:22