Annons

Bra bordeauxvin till budgetpris – vi listar 7 goda flaskor rött

Bordeaux är utan tvekan en av världens mest förnäma – och dyra – vinregioner. Men det går faktiskt att hitta riktigt bra bordeauxviner som inte gör en bankrutt, skriver Cafés Andreas Grube.

Andreas Grube
Foto: Shutterstock
Bra bordeauxvin till budgetpris – vi listar 7 goda flaskor rött

bordeaux_kork

Strama, tanninrika viner med doft och smak av svarta vinbär, cederträ, rosor och tobak – som är det ultimata ackompanjemanget till klassisk biff, bea och pommes. Men också viner som stundtals når smått skrattretande prisnivåer.

Annons

Men det går att få en riktigt bra känsla för vad bordeaux kan vara även utan att ruinera sig, särskilt om man kikar mot den så kallade högra stranden i Bordeaux, där vinerna generellt är lite mjukare och snällare. Här är sju bra viner att kolla in:

Gilla Cafe.se på Facebook

ch_labadie
Château Labadie 2012
(nr 3550, 130 kr). Blend på de klassiska bordeauxdruvorna merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Lättillgänglig och okomplicerad, med tyglade tanniner och bra balans. Enkelt men gott.

ch_l'ermitage
Château L’Ermitage 2013
(nr 2479, 130 kr). Stramt och lite återhållet elegant vin där kryddan från fathanteringen är klart framträdande – men på ett bra sätt. Mår bäst med mat, gärna med feta tillbehör som ostgratinerad potatisgratäng.

ch_moueix
Christian Moueix Saint-Emilion 2012
(nr 5327, 170 kr). Riktigt snyggt vin, och redan i den här prisklassen börjar en större koncentration och roligare komplexitet visa upp sig. Mycket vin för pengen.

les_hauts_de_granget
Les Hauts de Granget 2013
(nr 3814, 170 kr). Bjuder på något brända och rostade toner från fatlagringen, tillsammans med kaffe, kakao, mogna körsbär och svarta vinbär. Pålitligt go-to-vin i den här prisklassen.

capbern_gasqueton
Château Capbern Gasqueton 2012
(nr 3071, 230 kr). Fullmatat vin med snygg balans mellan strama tanniner, mogen frukt, färska örter och lite pepparkrydda. Kalasvin.

ch_vieux_gabarey
Château Vieux Gabarey Cru Artisan 2012
(nr 90046, 270 kr). En lansering i det tillfälliga sortimentet, men det verkar finnas en del flaskor kvar ute på hyllorna. Djup, balans och doft och smak av svarta vinbär, plommon, lakrits och cederträ. Köp ett par extra och lägg undan i källaren en fem tio år.

ch_plince
Château Plince 2013
(nr 2402, 360 kr). Visst, nu börjar vi krypa upp lite i pris, men för den som vill lägga några extra tjugolappar är det här ett grymt vin – och fortfarande billigt med bordeauxmått mätt. Ett vin med extra allt och fylliga smaker av choklad och tobak.

Annons

Dela (12)
Tweeta

Annons


Laddar