Hoppa till innehåll

6 ikoniska rödviner alla vinälskare måste prova

Det finns rödvin. Och så finns det RÖDVIN. Här är sex klassiska viner varje riktig vinälskare måste testa i livet.

Château Margaux (Frankrike, Bordeaux)

En riktig ikon från den vänstra stranden i Bordeaux, och en av de få domäner som klassades som 1er Cru Classé i den franska vinklassificeringen 1855. Margaux står för en parfymerad och sjukt elegant stil av Bordeaux, med extra silkighet och rosentoner.

Ett riktigt ett drömvin, och finns i Systembolagets beställningslista, till exempel Château Margaux 2010 (nr 91803, 10 711 kr).

Prova också: Château Margaux gör även ett så kallat andravin med namnet Pavillon Rouge. Inte samma klass som toppvinet, men fortfarande extremt bra – och betydligt billigare.

Penfolds Grange (Australien, South Australia)

Penfolds Grange (Australien, South Australia) är ett ikoniskt rött vin.

Det överlägset mest kända vinet som någonsin producerats i Australien. Görs i huvudsak på druvan syrah (som här kallas shiraz), toppat med lite cabernet sauvignon. Otroligt bra vin där täthet, kraft och tajt struktur är ledorden. Kan lagras i evigheters evigheter och kommer bara bli bättre med åren. Glädjande nog är Penfolds Grange hyfsat överkomligt i pris, i alla fall om man jämför med franska toppviner.

Finns att få tag på i beställningssortimentet, till exempel Penfolds Grange 2009 (nr 95618, 4 299 kr).

Tignanello (Italien, Toscana)

Tignanello (Italien, Toscana) är ett ikoniskt rött vin du borde prova.

En så kallad ”supertoscanare”, det vill säga ett vin där vinmakaren valt att frångå de lokala vinlagarna och istället gjort ett vin med otraditionella metoder och druvor. I det här fallet har man förutom den Toscana-klassiska druvan sangiovese också använt cabernet sauvignon och cabernet franc, och sedan lagrat i franska fat. Suveräna viner med klart egen karaktär. Andra kända supertoscanare är till exempel Sassicaia, Ornellaia och Redigaffi.

Exempelvis Tignanello 2015 (nr 32152, 729 kr) finns i bolagets fasta sortiment för ett, i sammanhanget, klart rimligt pris.

Romanée-Conti (Frankrike, Bordeaux)

Romanée-Conti (Frankrike, Bordeaux) är ett ikoniskt rött vin.

Det kanske mest kända – och dyraste – vinet i hela världen, producerat av domänen med samma namn: Domaine de la Romanée-Conti. Ett benchmarkvin för röd bourgogne och sådant som vinmänniskor är beredda att skära av sin ena arm för att få smaka. Rätt svåra att få tag på och kräver en mycket stabil plånbok, inte sällan får du betala uppåt hundra tusen eller mer för en flaska.

Stag’s Leap (USA, Napa)

Stag’s Leap (USA, Napa) är ett ikoniskt rött vin du borde prova.

Cabernet sauvignonviner från Napa i Kalifornien kan vara helt galet magiska, och Stag’s Leap är en av de mest ikoniska egendomarna här. I en berömd blindprovning 1976 – som blev startskottet för de kaliforniska vinernas framgångsvåg – rankades Stag’s Leap som nummer ett framför franska storheter som Château Mouton-Rotschild.

Vill man testa så finns till exempel Stag’s Leap Fay Cabernet Sauvignon (nr 92407, 1 250 kr) i bolagets beställningssortiment.

Château Petrús (Frankrike, Bordeaux)

Château Petrús (Frankrike, Bordeaux) är ett ikoniskt rött vin.

Ett av de mest ikoniska vinerna från den högra stranden i Bordeaux, där vinerna till övervägande del görs på merlot och mindre mängder cabernet franc. Storslagna viner som kombinerar kraft med finess. Och såklart svåra att få tag på – och dyra: från ungefär 10 000 till uppåt hundratusentals kronor.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.