Byggnads poserar med pussyhats – är 100% män i styrelsen

Byggbranschen är en av de mer mansdominerade i Sverige och nu menar förbundsstyrelsen att de vill se en förändring, men debattinlägget har mottagits på olika sätt.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-03-08 11:10  |  Lästid: 2 minuter
Foto: Byggnads
Foto: Byggnads.

Idag är det internationella kvinnodagen, något som Byggnads förbundsstyrelse uppmärksammar i ett debattinlägg med tillhörande bild där förbundsstyrelsen poserar med rosa pussyhats. Inlägget har kritiserats och många menar att välviljan slagit bakut.

Först lite bakgrund:

Fenomenet ”pussyhat” uppstod i slutet av januari runt om i världen när Women´s March arrangerades som en protest mot Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

Många av demonstranterna bar rosa mössor, så kallade pussyhats, som sedan dess blivit ett välkänt fenomen också här i Norden. Under den internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras bland annat en flashmob med pussyhat-demonstranter i Stockholm.

Slut på bakgrund.

Byggnads förbundsstyrelse består till hundra procent av män. Det är en av faktorerna som förbundsstyrelsen både konstaterar och beklagar i debattinlägget på internationella kvinnodagen. Enligt styrelsen är bilden med mössorna ett sätt för styrelsen att uppmärksamma de få kvinnor som ändå är i branschen och visa solidaritet för att de vågar bryta invanda könsmönster.

"Det krävs mod att göra det. Det krävs vilja att göra det. Det krävs jävlar anamma att göra det.", skriver Byggnads.

I debattinlägget konstaterar Byggnads att 99 byggnadsarbetare av 100 är män. De skriver vidare att de få kvinnor som ändå söker sig till eller finns i branschen får utstå både gliringar och sämre lön just för att de inte är män.

Styrelsen konstaterar också självkritiskt att branschen är en av Sveriges minst jämställda men hävdar också att det är något som man strävar efter att ändra på.

Bilden med de rosa mössorna ser Byggnads som en solidaritetshandling med de kvinnor som, trots rådande normer, sökt sig till branschen.

"Vi vill jobba i en byggbransch där alla behandlas rättvist. Vi vill ha en schysst och jämställd arbetsmiljö, där alla är lika välkomna. Oavsett kön, hudfärg, ursprung eller sexuell läggning", skriver man.

Men reaktionerna på Byggnads initiativ har på många håll varit kritiska. Folk ställer sig frågande till om inte handling är bättre än att sätta på sig en mössa.

Det enda som är vitare och innehåller färre kvinnor än Vasaloppets herrklass är Byggnads styrelse.

— Easy D Heibrandt (@geniet) 8 mars 2017

Byggnads styrelse: 15 män i lustiga hattar, 0 kvinnor.https://t.co/c5xSSLURPB pic.twitter.com/hqU1Tx7CCM

— Renate Larssen (@renatelarssen) 8 mars 2017

Här sker till och med något så sällsynt som en sansad debatt på Twitter.

Fler reaktioner!

"Vi har bara vita män och inte en enda kvinna i vår styrelse men vi har satt på oss roliga mössor så nu är vi feminister"

Mvh @Byggnads pic.twitter.com/2nRoferluG

— Victor Björklund (@BjorklundVictor) 8 mars 2017

@Byggnads ba "Vi vill ha era kön på huvudet men inte i det här rummet :)"

— LUF (@LUFswe) 8 mars 2017

@Byggnads varför kräver ni inte inkvotering i styrelse och på bygge? Om fördelningen är 99-1 borde ni vara först ut när 50-50 inte är nog.

— MacK (@MagnusLKarlsson) 8 mars 2017

Tips till Byggnads pressavdelning: Det går inte att spinna att ni bara har män i förbundsstyrelsen. Färre styrelsebilder, inte fler.

— Dennis Wedin (@denniswedin) 8 mars 2017

Vissa verkar dock vara av åsikten att "det är bättre att göra något än att inte göra något alls".

Ja, det är lätt att skratta åt gubbarna i Byggnads som poserar med rosa mössor idag. Men för dem - och Byggnads - är det ett stort framsteg!

— Fredrik Bergljung (@barbiche) 8 mars 2017

Mer om internationella kvinnodagen: Björn Werners feministguide för osäkra män >

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:25