Byggnads poserar med pussyhats – är 100% män i styrelsen

Byggbranschen är en av de mer mansdominerade i Sverige och nu menar förbundsstyrelsen att de vill se en förändring, men debattinlägget har mottagits på olika sätt.

Olle Arnell  |  Publicerad 2017-03-08 11:10  |  Lästid: 3 minuter
Foto: Byggnads

Foto: Byggnads.

Idag är det internationella kvinnodagen, något som Byggnads förbundsstyrelse uppmärksammar i ett debattinlägg med tillhörande bild där förbundsstyrelsen poserar med rosa pussyhats. Inlägget har kritiserats och många menar att välviljan slagit bakut.

Först lite bakgrund:

Fenomenet ”pussyhat” uppstod i slutet av januari runt om i världen när Women´s March arrangerades som en protest mot Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

Många av demonstranterna bar rosa mössor, så kallade pussyhats, som sedan dess blivit ett välkänt fenomen också här i Norden. Under den internationella kvinnodagen den 8 mars arrangeras bland annat en flashmob med pussyhat-demonstranter i Stockholm.

Slut på bakgrund.

Byggnads förbundsstyrelse består till hundra procent av män. Det är en av faktorerna som förbundsstyrelsen både konstaterar och beklagar i debattinlägget på internationella kvinnodagen. Enligt styrelsen är bilden med mössorna ett sätt för styrelsen att uppmärksamma de få kvinnor som ändå är i branschen och visa solidaritet för att de vågar bryta invanda könsmönster.

“Det krävs mod att göra det. Det krävs vilja att göra det. Det krävs jävlar anamma att göra det.”, skriver Byggnads.

I debattinlägget konstaterar Byggnads att 99 byggnadsarbetare av 100 är män. De skriver vidare att de få kvinnor som ändå söker sig till eller finns i branschen får utstå både gliringar och sämre lön just för att de inte är män.

Styrelsen konstaterar också självkritiskt att branschen är en av Sveriges minst jämställda men hävdar också att det är något som man strävar efter att ändra på.

Bilden med de rosa mössorna ser Byggnads som en solidaritetshandling med de kvinnor som, trots rådande normer, sökt sig till branschen.

“Vi vill jobba i en byggbransch där alla behandlas rättvist. Vi vill ha en schysst och jämställd arbetsmiljö, där alla är lika välkomna. Oavsett kön, hudfärg, ursprung eller sexuell läggning”, skriver man.

Men reaktionerna på Byggnads initiativ har på många håll varit kritiska. Folk ställer sig frågande till om inte handling är bättre än att sätta på sig en mössa.

 

 

Här sker till och med något så sällsynt som en sansad debatt på Twitter.

 

Fler reaktioner!

 

 

 

 

 

Vissa verkar dock vara av åsikten att “det är bättre att göra något än att inte göra något alls”.

Mer om internationella kvinnodagen: Björn Werners feministguide för osäkra män >

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-31 16:51