Carolina Neurath: ”Det händer så mycket i mitt liv hela tiden att det ofta känns som om jag är med i en film”

Carolina Neurath

Café ställer livets stora frågor till våra favoritpersoner. Den här gången: Programledaren och prisbelönta journalisten Carolina Neurath, aktuell med boken Fråga aldrig om Marianne.

Joel Ågren | Foto: Anna-Lena Ahlström  |  Publicerad 2021-10-27 16:53  |  Lästid: 4 minuter

Vad är det bästa med att vara du?

”Att det händer så mycket i mitt liv hela tiden att det ofta känns som om jag är med i en film. När jag var ny på min redaktion för Ekonomibyrån kände jag mig som en mytoman som varje morgon kom in och berättade om något sjukt som hänt. Till exempel att hela mitt innertak i köket rasat in en kväll, efter att grannarna renoverat. Okej, just att min lägenhet förvandlades till en krigszon på några sekunder kanske inte är det bästa med att vara jag, men ändå, det blev en bisarr story.”   

Skryt om en framgång.

”Att jag precis släppt ifrån mig den mest personliga bok jag skrivit.”   

Erkänn en motgång.

”Att det tog över femton år att släppa ifrån mig den. Och att jag precis ljög, för när den här intervjun görs har jag fortfarande inte släppt ifrån mig den. Pillar in i det sista och är rädd för att min redaktör snart börjar hata mig.”   

Vad vet du i dag som du önskar att du visste när du var 15?

”Att man inte kan äta chokladbiskvier, kokosbollar och Snickersglass flera gånger om dagen när man passerat 20. Gud vad man skulle ha passat på mer när man var 15.”   

Vilket är det märkligaste sms du har fått?

”Om mess på Facebook räknas så finns en kille som är besatt av min Morgonstudion-kollega Pelle Nilsson. Varje gång Pelle inte jobbar kommer frågan en minut in i sändning: Lilla-Aktuellt-Pelle. Varför. Är. Han. Inte. Där. Eller: Bort. Med. Dig. Carolina. Fram. Med. Pelle.”   

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”När jag surfade i Sydafrika, det var hajvarning och jag såg en bebishaj närma sig och tänkte att det nog också finns föräldrar till den där lilla jäveln i närheten. Har aldrig paddlat in så snabbt till stranden och hann tänka att det skulle bli en så jävla plågsam död.”   

Vilken är din favorit­svordom?

”’Jävla’ ligger när till hands.”   

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Kan bli riktigt hetsig och har extremt lågt tålamod med långsamma personer.”   

Vem skulle du vilja be om ursäkt, och varför?

”De flesta som utsatts för min hets, dvs alla jag levt med.”   

Vilken är din största extravagans?

”Vår nyinköpta bil.”   

Hur känns kärlek?

”Det sliter, sprudlar och drar i alla celler i kroppen och jag kommer ofta på att jag måste bromsa mig själv. Till exempel bromsa för att inte krama sönder min dotter när jag lämnar henne på skolan på grund av att det tydligen är pinsamt. Kämpar även hårt med att inte lägga ut hångelbilder med min kille i sociala medier. Det har varit så fruktansvärt nära att hända.”   

Vem är din största förebild?

”Författarförebild är Rachel Cusk, det är som poesi i romanform.”   

Vad googlade du senast?

”Korrekt ord för sopgubbe.”   

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag kommer från pengar. Okej, vi var inte urfattiga, men min pappa jobbade ändå som renhållningsarbetare när jag var liten.”   

Vilket är ditt bästa karriärråd?

”Lyssna inte så mycket på karriärråd?”   

Vilken är den senaste låt du repeatade ihjäl?

”Säkert någon jättepinsam, cheesy 90-talshit.”


Carolina Neurath är prisbelönt journalist, författare och program­ledare för SVT:s Ekonomibyrån och Morgonstudion. I november är Carolina aktuell med boken Fråga aldrig om Marianne (Albert Bonniers Förlag).


Ditt hem står i lågor – vilka tre saker räddar du?

”Just nu har jag väldigt många originaldokument till min senaste bok. Det är foton på en flicka som dog ung, det är rättegångshandlingar från Frankrike och min farfars anteckningar. Visserligen är ju boken klar nu, men ändå, de känns viktiga.”

Vilken är din största rädsla?

”Att någon nära ska dö.”  

När är du som lyckligast?

”När min kille och mina barn leker.”   

Vilken är din värsta drogupplevelse?

”Har inga sådana.”   

När grät du senast?

”För ett par veckor sedan på en solstol i Barcelona när jag läste högt ur en kärleksscen i min kommande bok för min kille, meningar som huvudpersonen säger till sin blivande man och som jag tänkte på min blivande man när jag skrev. Då grät vi båda. Sen skrattgrät vi åt att vi låg där och grät.”

Vilket är det konstigaste ställe du vaknat upp på? 

”Har blivit väckt på en bänk nära Stureplan av några snälla äldre tjejer när jag var runt arton. Jag har aldrig varit bra på att festa sent, så jag antar att jag nog tänkte att jag bara skulle gå ut från en klubb och ta en liten lur.”   

Vilket är ditt favoritgift?

”Espresso martini.”   

Vilka ord eller fraser överanvänder du?

”Sjukt. Bisarrt. Skäms. Vansinnigt. Otroligt.”   

Förutom ett boende – vad är det dyraste du någonsin har köpt?

”Bil.”   

Vilken är din bästa investering?

”Senaste lägenheten. Skäms varje gång när jag berättar hur mycket den steg i värde, men det är sjukt.”   

Och sämsta?

”Ett vansinnigt spontanköp av ett hus i Sydafrika. Det fanns en otrolig kalkyl om att hyra ut och pengarna skulle bara rassla in varje månad. Sedan kom pandemin och det enda som rasslade in var kaossamtalen från grannarna om takdelar som flugit av, larmet som gick och översvämningar som fick vatten att rinna ut på gatan.”  

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Hout Bay i Sydafrika där huset, som nu är sålt med förlust, står med sina nya ägare.”   

Om du skulle falla ihop och dö i den här sekunden – vad skulle du ångra?

”Att jag inte hade bättre tålamod med mina vansinniga spontanköp.”


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-10-27 16:54