Hoppa till innehåll

Siri Barje: ”Varje gång någon säger att min mat inte är god blir jag helt förstörd”

Siri Barje
Tom Cehlin Magnusson

Café ställer livets stora frågor
till våra favoritpersoner. Den här gången: stjärnkocken Siri Barje.

Vilket är det märkligaste telefonsamtal du har fått?

”Hade en stalker för några år sedan, det var alltid märkligt när han ringde och väste.”   

Din senaste googling?

”Var Encino ligger, efter att ha sett filmen Licorice Pizza.”

Vad håller dig vaken om natten?

”Jag sover sjukt tungt, men om jag vaknar så är det mina vanliga tankar, antar jag: ’Varför gjorde jag så på den utställningen, baren, festen för sju år sedan’ och så blir jag kallsvettig.”   

Vilken bok har betytt mest för dig?

”Jamie Olivers första kokbok Den nakna kocken.”   

Vilket är ditt favoritgift?

”En cigg då och då. Salt?”   

Ditt bästa knep i köket?

”En riktigt vass kniv och en enkel knivslip för att upprätthålla vassheten.”   

Vad är det närmaste du har kommit att dö?

”Jag blev knivrånad i Paris 2009. Trodde nästan att jag skulle dö men sen blev jag så lack. Jag kom undan genom att skrika det högsta jag kunde rakt i rånarens ansikte.”   

Vilket är ditt minst smickrande karaktärsdrag?

”Jag prokrastinerar allt.”   

Siri Barje är utbildad kock vid Grythyttans Restaurangskola och har jobbat på restaurang Shibumi i Stockholm, gett ut kokböcker och drivit matpodd. @siribarje på Instagram

Vilken är din favoritsvordom?

”’Jävlar’ och, öh, ’fitta’.”   

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om dig?

”Att jag är vegan.”   

Vilket är ditt livs mest pinsamma ögonblick?

”Alla gånger jag har trillat, antar jag? Senaste gången på Biblioteksgatan under lunchruschen.”   

När grät du senast?

”Gråter varje dag nästan. Senaste till barnfilmen Sing.”   

Vad är det värsta någon sagt till dig?

”Varje gång någon säger att min mat inte är god blir jag helt förstörd.”   

Vilken levande person beundrar du mest?

”Mina barn, tror jag.”   

När är du som lyckligast?

”Hemma! Med barnen och min man, lagande mat till gäster som ska komma.”

Vad lyssnar du helst på när du lagar mat?

”Country oftast, Margo Price och Loretta Lynn. Eller Daniela Rathana! Min husgud.”

Barjes husgud. Foto: Daniel Stigefelt

Vad är det dyraste du någonsin har köpt?

”En surfbräda till min man i 30-årspresent.”   

Vilken är din favoritingrediens?

”Vitlök, helst rå.”   

Vilket är det konstigaste ställe du vaknat upp på?

”I ett stort ödehus i Sydafrika hos en okänd kvinna. Våra bilnycklar hade blivit snodda när vi besökte Sydafrikas sydligaste ort och det fanns inga hotell. Hela byn såg ut som husen i Edward Scissorhands. Hon bjöd på frysta druvor till frukost.”   

Vilken är din favoritplats på jorden?

”Vår släkts lantställe, Kråkmora ­Holmar, ute i Stockholms skärgård. En perfekt, pytteliten ö utan rinnande vatten. Men det ska vara fint väder.”   

Vad skulle du beställa för sista måltid om du satt på death row?

”Mina föräldrars kyckling i ugn med klyftpotatis, aioli och stor grönsallad med dijondressing.”


Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.