Sverigeaktuella Courtney Marie Andrews väljer artisterna och musiken som format henne genom åren

Courtney Marie Andrews med händerna bakom huvudet samt Cafés logga ”Mitt Popliv”.

Nästa vecka kommer hyllade americana-stjärnan Courtney Marie Andrews till Sverige för tre spelningar i Göteborg, Stockholm och Malmö. För Café gör hon nedslag i musiken som influerat och format henne.

Joakim Almén | Foto: Press  |  Publicerad 2019-09-06 13:40  |  Lästid: 2 minuter

Phoenix-bördiga Courtney Marie Andrews debuterade redan 2008 med albumet Urban Myths. Efter en musikalisk avstickare där Andrews agerade turnékeyboardist och körsångare åt pop-punkbandet Jimmy Eat World 2010 återupptog hon sin solokarriär. Samma år, 2010, släpptes albumet No One’s Slate Is Clean och hon har sedan dess släppt ytterligare tre kraftigt rosade album: On My Page (2013), Honest Life (2016) och förra årets May Your Kindness Rewind.

Courtney Marie Andrews, som, förutom Joni Mitchell och Emmylou Harris, soundmässigt närmast kan jämföras med svenska supersystrarna i First Aid Kit, är en av de bästa rösterna inom americana-genren just nu och nästa vecka kommer hon till Sverige för tre spelningar: Göteborg (måndag), Stockholm (tisdag) och Malmö (onsdag).

Café fick en pratstund med Courtney Marie Andrews och bad henne lista musiken som påverkat – och format – henne mest genom åren.

6 år: Dixie Chicks

– Min mamma brukade ta mig till karaokebarer när jag växte upp i Arizona. Jag valde alltid en Dixie Chicks-låt, jag började lyssna på dem redan när jag var sex år gammal.

10 år: Aretha Franklin

– Jag var tio år första gången jag hörde Respect. Jag hade en speciell dans till just den låten i mitt sovrom och jag lärde mig varenda låt på Aretha Franklins greatest hits-album. Hon har haft stor påverkan på min sång och artistiska etos.

17 år: Lucinda Williams

– Mina vänner och jag fick ett infall att köra till San Francisco över nyår och min kompis Kims farbror gav mig en bränd cd-kopia av Car Wheels On a Gravel Road. Det var det enda albumet vi lyssnade på hela resan. Då var jag 17 år och varit ett stort fan sen dess.

19 år: Joni Mitchell

– Första gången jag reste till Europa som körsångare föreslog någon att jag skulle lyssna på Blue, för att Joni skrev många av sina låtar utomlands. Jag var 19 år och började lyssna rätt sent på Joni Mitchell i paritet till var jag var i mitt egna låtskrivande. Det albumet tog mig med storm.

23 år: Bob Dylan

– När jag var 16 år gav min engelskalärare mig Highway 61 Revisted, och jag lyssnade på den många gånger. Jag har alltid gillat den, men det var inte förrän jag var 23 som jag startade min riktiga Bob Dylan-period, och började med Nashville Skyline.

Courtney Marie Andrews är aktuell med tre spelningar i Sverige: Måndag 9 september i Göteborg på Pustervik, tisdag 10 september i Stockholm på Bryggaresalen och onsdag 11 september i Malmö på Folk å Rock.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-06 13:57