Hoppa till innehåll

Cramby tippar: Nästa virala svenska sötsak

Foto: Getty Images (montage)

Svenska sötsaker har aldrig varit mer i ropet än just nu. Förutom att svenskt lösgodis slagit igenom stort i USA och numera säljs i godisbutiker i New York för ungefär samma hektopris som en begagnad Tesla – har även den svenska kanelbullen, semlan och prinsesstårtan gått och blivit virala de senaste åren. Så vilka svenska bakverk och sötsaker står härnäst på tur? Cafés matskribent Jonas Cramby tippar:

1. Kolasnitten

Foto: Delicato

Det svenska kakfatet är ett begrepp och kulturskatt. Men likt medlemmarna i rockbandet Weezer är de enskilda kakorna allt för anonyma för att riktigt fungera på egen hand. Den finska pinnen är för torr, hallongrottan för underväldigande och brysselkexet… ja, vad är ens det? Fram träder då kakfatets doldis och egentliga superstjärna: kolasnitten. Nu sticker jag kanske ut hakan här, men ALLA älskar väl en lagom seg, perfekt söt, hembakad kolasnitt. Så varför är den inte mer populär? Jag skyller på den osexiga snittformen, men om någon klyftig matinstagrammare bara löser det kan kolasnitten mycket väl bli den nya cookien. 

2. Dammsugaren

Foto: Delicato

Dammsugaren och chokladbollen är de två riktigt stora arbetshästarna inom svensk fikakultur. Var man än befinner sig inom planlagt område är man sällan mer än några meter från ett upprivet, avslickat Delicatopapper. Av dessa båda superklassiker är det dock dammsugaren jag ser störst exportpotential hos. Dammsugaren har ett bra namn, unik smak, TikTok-vänligt utseende och en miljövänlig bakgrundshistoria då man använder överblivna kaksmulor i fyllningen. Och till skillnad från chokladbollen har dammsugaren inte någon problematisk bakgrund (vilket i och för sig skulle kunna betyda att chokladbollen kan gå viral under sitt ursprungliga namn på X).

3. Mazarinen

Foto: Delicato

Mördeg, mandelmassa, vit glasyr och ett riktigt, riktigt coolt namn. Ja, om det funnits någon rättvisa i världen hade det varit den älskvärda svenska mazarinen som beskäftiga tonåringar provsmakat på TikTok just nu och inte nån jäkla töntig Dubaichoklad. Mazarinen är på många sätt den perfekta sötsaken men jag är den förste att erkänna att den dras med ett imageproblem. Istället för att vara ett sådant slags bakverk som Kylie Jenner tar med sig när hon hajkar uppför Runyon Canyon är det en fika för Mekonomenkunder eller för en paus under en tur med rullatorn. Detta måste ändras! Låt mazarinen går viral! Make Mazarinen Great Again!

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.