Hoppa till innehåll

Oreo Sushi och Ramen Lasagna – Jonas Cramby lagar 6 av TikToks mest populära recept

TikTok-recept

Cafés Jonas Cramby wallraffar som TikTok-kock. Du kan inte ana vad
som hände sen.

How Do You Do, Fellow Kids? Denna månad har jag lämnat den gängse kulinariska vuxenvärlden av naturvin, namngivna morotsodlare och viktiga hållbarhetsdiskussioner för att i stället utforska den app som kanske har allra störst påverkan på dagens ungdomskultur: TikTok. Förutom att TikTok gett barn och ungdomar nya högteknologiska sätt att mobba varandra och/eller sitta inne i ett mörkt rum och inte gå ut i solen så har appen för första gången i världshistorien också fått dem att börja bli intresserade av foodhacks och matlagning. Visst, det har ju alltid funnits lillgamla, vattenkammade förstagluttare intresserade av att ”slå en bea”, men vad TikTok lyckats med är att göra matlagning coolt som Crazy frog och skateboards. När jag växte upp var det ett straff att behöva hjälpa till med middagen hemma och hemkunskapen var mest ett sätt att slippa ”riktiga lektioner”. I dag kommer kidsen hem och vill laga ”cloud bread” med lila swirls och ätbart glitter eftersom de sett en 12-årig influencermiljonär från Australien göra det på TikTok. 

Efter att ha laddat ner appen och först chockerats över att jag knappt kunde hitta några av mina intressen där – det finns knappt någon ny alt-country alls, och såväl japanskt heritage­mode som skomakare som lägger upp AMSR-omsulningar av horsebuttboots lyser nästan helt med sin frånvaro – så kollade jag igenom tusentals TikTok-recept. Snart kunde jag konstatera att de flesta har tre saker gemensamt: 

1. De ska ha tre, max fyra, ingredienser.

2. De ska vara enkla nog för att ett barn ska kunna laga dem.

3. De ska gärna vara ett sätt för dessa barn att smyga in skräpmat och godis i kostcirkeln.

För självklart är det inte kåldolmar eller dillkött som trendar på TikTok, utan nästan uteslutande dumma grejer som ”ice cream bread” (bröd bakat på smält glass), ”pancake cereal” (en massa minipannkakor med mjölk) eller ”mermaid toast” (rostbröd med glitter och vegansk cream cheese färgad med algpulver). 

Men för att visa att jag inte dömer något på förhand OCH är nere med kidsen bestämde jag mig för att provlaga sex av de mest populära TikTok-recepten. Till min hjälp i bedömningen tog jag fyra TikTok-tokiga barn och en annan balanserad vuxen. Här är resultatet:

Tortilla Wrap

Det första riktigt stora, virala TikTok-­receptet var denna moderna klassiker: tortilla-wrapen. Egentligen inte så mycket ett recept som en metod att vika tortillas före tillagning som uppenbarligen var så förbluffande för människor runt tre äpplen höga att de kombinerade tittningarna numera kommit upp i mer än 3,7 miljarder! Helt sjukt, det har ju knappt den där apan som luktar på sina egna fisar.

Recept: Lägg en tortilla på en skärbräda. Ta en kniv och skär från mitten av tortillan mot kanten. Dela upp tortillan i fyra imaginära fyrkanter och lägg en valfri topping på varje fyrkant. Använder du ost så lägger du dem i de två rutorna närmast dig av smältosttekniska skäl. Vik upp den vänstra nederdelen mot den över, sedan mot höger och sist ner. Stek på medelvärme, gärna med tyngd så att det blir riktigt krispigt och gott. 

Medelbetyg barn: 4 av 5 

”Gick snabbt att göra och var enkelt men gott. Det här kan jag göra själv!”

Medelbetyg vuxna: 2,5 av 5

”Är av princip emot halvfabrikatstortillas men måste säga att vikmetoden faktiskt är ganska fiffig. Mat i lager är alltid gott. Om det blåser skallen av mig? Inte ett dugg.”

Snickles

Även om svenska barn i regel placerar inlagd gurka i samma pappamatsfack som senap och syltlök så har många TikTok-användare av någon anledning en grej för pickles. Man kan hitta en massa knasiga recept som till exempel taco-pickles, ranch-pickles eller koolickles – pickles i Kool Aid-lag. Detta recept av användaren @williamcraft09 faller dock under kategorin ”udda smakkombinationer” som verkar vara oerhört poppis på TikTok. Man testar till exempel att breda senap på vattenmelon och förklarar sedan för världen att detta är den godaste food pairingen sedan nybakade bullar och kall mjölk. Vilket det sällan är. Men vi testar!

Recept: Skär en inlagd gurka, en pickle, på mitten. Lägg en snickers delad på längden mellan gurkhalvorna och voilà: Snickles!

Medelbetyg barn: 2 av 5

”Funkar inte. Det är som att sätta ihop en skumtomte och en lök.”

Medelbetyg vuxna: 2 av 5

”Typisk gravid/stonermat. Det är inte direkt äckligt. Det kanske till och med har något … men nej, det är nog bara för att jag är sugen på Snickers. Skulle antagligen vara godare utan gurkan. Eller …?”

Oreo Sushi

Det här oerhört populära foodhacket signerat TikTok-användaren @sienna­sweets_ kan vara det ultimata TikTok-­receptet: det innehåller endast två ingredienser, det är baserat på en populär skräpmatsprodukt och de enda vuxna som kan tänka sig äta det är de kliniskt deprimerade.

Recept: Skrapa bort fyllningen från kexen i ett paket Oreos och lägg i en skål. Krossa kexen och häll i en annan skål. Rör ner mjölk i de krossade kexen matsked för matsked tills det blir en deg (eller i alla fall liknande). Lägg degen på en bit plastfolie, täck med en annan bit plastfolie och kavla ut. Blanda den vita fyllningen med lite mjölk, bred ut den på degblandningen och rulla ihop som en makirulle. Skiva och ät genom att dippa i kondenserad mjölk eller choklad­sås.

Medelbetyg barn: 4 av 5

”Kakorna är mättande men det här kan jag äta hur mycket som helst av. Kletigt och sockrigt. Gillar.”

Medelbetyg vuxna: 1 av 5

”Helt värdelöst recept. Bara ett kladdigt sätt att förstöra ett paket kakor. Den kulinariska motsvarigheten till att flossa.”

Flamin’ hot Cheeto Salad

Det amerikanska ostbåge-snackset Flamin’ Hot Cheetos är mest känt för 1. Att en Cheeto som liknade meme-gorillan Harambe en gång såldes för nästan 100 000 dollar på eBay och 2. För att en Richard Montañez hävdar att han uppfann snackset i sitt garage medan han ­jobbade som vaktmästare på Frito-Lay och har skrivit två böcker om sin framgångssaga och har en biopic på gång regisserad av Eva Longoria (samtidigt som Frito-Lay hävdar att de inte har en aning om vem denne man är). Nu har snackset gått viralt när det blivit huvudingrediens i TikTok-användarens @rxthism populära salladsrecept. Vi testar.

Recept: Blanda tärnad gurka och avokado med Flamin’ Hot Cheetos – alternativt svenska OLW:s liknande snacks Flamin’ Hot Cheez Cruncherz – och hackad färsk koriander. Toppa med pressad lime och hot sauce. 

Medelbetyg barn: 2 av 5

”Den hade varit god om det inte hade varit sådana där grönsaker i.”

Medelbetyg vuxna: 3 av 5

”Det här är ärligt talat ganska gott. Det låter konstigare än vad det är. Det är ju egentligen som att dippa chips i guaca eller att äta nachos – bara omvänt.”

Ramen Lasagna

TikTokanvändaren @ramenkingivans grej är att han tar vanliga, populära maträtter – och ersätter en av ingredienserna med snabbramen-nudlar. Det låter kanske dumt, men jag har också en svaghet för snabbramen så jag kan respektera hans hustle. På sin oerhört populära kanal (säger man ens så?) lagar han allt från deviled eggs med ramennudlar (?) via ramenchips (??) till en ramenbaserad version av den där finska bakade fetaostpastan som tog TikTok-världen med storm förra året och orsakade en global fetaostbrist – samtidigt som det var ett ganska tråkigt recept av den typ man brukar hitta i Hemmets Journal eller Allers.  

Recept: Varva färdig pastasås med ost och snabbramen-nudlar. Gratinera 20 minuter.

Medelbetyg barn: 2,5 av 5

”God, men varför skulle man egentligen inte bara kunna göra vanlig lasagne?”

Medelbetyg vuxna: 2 av 5

”Det blir gott, mest för att jag inte kunde hålla mig och kokade en riktig ragu till. Kunde bara inte använda färdig pastasås, där går gränsen. Ramennudlarna går snabbt att tillaga och adderar en lätt skräpmatskänsla som inte är helt oangenäm – men också en massa onödiga tillsatser, så detta är inget jag kommer göra igen.”

Creamy Lemonade

”I need this in an IV!” (jag behöver detta i en droppflaska) var en av kommentarerna till originalinlägget från TikTok­användaren @mtlajeunesse, och även om citron och sprutgrädde i blodomloppet givetvis skulle orsaka akut systemkollaps och så gott som säker död kan jag lite förstå kommentatorn. Detta recept, baserat på den sydamerikanska delikatessen Brazilian lemonade har, till skillnad från mycket av de andra dumheterna på TikTok, något. 

Recept: Mixa 7 dl is med 5 dl sprutgrädde, 1 dl pressad citron och 1 dl sötad konden­serad mjölk. Toppa med mer sprutgrädde. Dekorera med citron.

Medelbetyg barn: 4,5 av 4

”Smakar som citronslushie men lite krämigare. Väldigt enkel att göra och jag blir sugen på att experimentera vidare. Creamy Fanta Exotic skulle nog till exempel va’ gott. Eller Creamy Coke!”

Medelbetyg vuxna: 3 av 5

”En Statoil-slushie möter Babettes lemon posset. Kanske inget jag skulle bjuda gäster på, men faktiskt ett riktigt recept som jag lätt kan tänka mig att låta barnen få göra själva i sommar. Även om jag i då kommer att ersätta sprutgrädden med vanlig visp. Vem äter ens sprutgrädde?”

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com
Credits
Recept och foto: Jonas Cramby:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.