Hoppa till innehåll

Yanny eller Laurel, Adidasjackan och 5 andra virala fenomen som delat internet

Virala fenomen
Markus Aamisepp

Är du redo för hjärnsmärtor?

Inte ens riksdagsval och klimathot engagerar användare av cyberrymden lika mycket som virala synvillor. Eller ja, saker vars färger eller ljud upplevs annorlunda från person till person. Det började med den ökända ”The Dress” som laddades upp på Tumblr 2015 och med sina ambivalenta färger tog världen med storm.

Folk älskade att förundrat argumentera över vilken klänningens korrekta färg var. Det resonerades till den grad att till och med forskarna började klia sig i huvudet och undrade vad det var som egentligen pågick. Det visade sig senare att färgerna uppfattas annorlunda beroende på vilket ljus man ser dem i och vilket ljus man exponerats för under dagen innan man tittade på bilden.

Dessa typer av tudelande internetfenomen bekräftar alltså den existentiella och jobbiga frågan om vi alla verkligen ser världen på samma sätt? Nej. Det gör vi ju då tydligen inte.

För att ge dig bara lite mer ångest har vi samlat ihop sju av de mest virala och omtvistade internetfenomenen som garanterat kommer att få din hjärna att börja göra lite ont.

1. Blå och svart eller vit och guldig klänning?

Här har vi den – ”The Dress”. Tumblr-fenomenet fick hade redan efter en vecka cirka 7,5 miljoner twitterdelningar. Superbra marknadsföring för dess återförsäljare, Roman Originals, vars försäljning av klänningen sköt i höjden. Och just det – originalklänningen är faktiskt blå och svart. Företaget tillverkade dock till slut en vit och guldig klänning som plåster på såren för alla som såg FEL.

2. Glänsande eller målade ben?

Ett år efter klänningsincidenten började ovanstående bild av två ben spridas som en löpeld på internet. Vissa menade att det var ett par riktigt oljiga och glansiga ben det handlade om. Andra ryckte på axlarna och menade istället att det helt enkelt var vita färgstreck det handlade om. Svaret? Vit färg, såklart (om inte annat så är ju en ledtråd de flertal pennorna till höger om de färgade låren).

3. Rosa och vita eller blågröna och gråa Vans?

Ett år efter vita-eller-glansiga-ben-gate dyker plötsligt ännu ett fenomen av samma debattkaliber upp i allas flöden. Åh nej, tänkte du. Åh jo, tänkte resten av internet. Efter heta debatter och återigen ingripande av forskare klurades frågan ut. Det visade sig nämligen att Vans-skon var, ja, rosa och vit.

4. Yanny eller Laurel?

Ah. En modern klassiker där vissa hör rösten i klippet säga ”Laurel” när andra hör ”Yanny”. Gåtan löstes till slut av en – du gissade det – forskare och professor som förklarade att det är ett enkelt tvetydigt ljud som kan höras på olika sätt. Vad som avgör hur du uppfattar ljudet är i sin tur frekvensen som den spelas upp i. Lyssnar du på klippet med hög frekvens låter det som ”Yanni” medan det på en låg låter som ”Laurel”.

Men det handlar också om hur lyssnarens öra fungerar. Vissa hör helt enkelt ett av namnen, något som förutom frekvensen kan ha att göra med vad man förväntar sig att höra. Ännu en förklaring är att många tappar förmågan att höra högre frekvenser vid en högre ålder. Vilket kan förklara varför vissa (gamlingar) hör ”Laurel” medan yngre människor (kidsen) hör ”Yanni”.

5. Blåa och gråa eller rosa och vita lådor?

Ännu ett klassiskt exempel på kampen mellan rosa/vitt och blått/grått. Rätta svaret? Byrån är rosa och vit – i vanlig ordning.

6. Vita och guldiga eller blåa och svarta flip-flops?

Dryga året efter ”The Dress”-gate började bilder på ett par flipflops florera på nätet. Och likheten med den tidigare nämnda kontroversen var nästan identisk. Det är helt riktigt ett par blåa och svarta strandskor som kan ses som vita och guldiga om man exponerats för vissa typer av ljus under dagen.

7. Vit och blå eller svart och brun Adidasjacka?

VI avslutar med ett exempel som ännu inte är löst. Vissa påstår alltså att denna Adidas-jacka är ljusblå och vit, medan andra menar att den inte är något annat än svart och brun. Ägaren av pajen har ännu inte trätt fram och avslöjat dess sanna nyans. Så därför får vi under tiden förlita oss på BuzzFeeds kanske inte fullt ut legitima opinionsundersökning där flest personer röstat för att den är blå och vit.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.